KRONİK HASTALIĞINIZ VARSA KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

HABER: KERİME LARA ALTUN

ADANA (BÖLGE)-Covid-19, bir yıldır dünya gündeminin en önemli maddesi… Hastalık hakkında bilgiler ilk günlerden bu yana özellikle 65 yaş üstündekilerin ve kronik hastalıkları bulunanların risk altında olduğunu gösterdiği için akciğer ve kalp hastalığı, diyabet ile yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin Covid-19 bulaşından korunmak için daha dikkatli olması gerekiyor.  Özellikle  kronik hastaların “maske, mesafe ve hijyen” önlemleri konusunda çok hassas davranması gerektiğini vurgulayan Acıbadem Adana Hastanesi Aile Hekimi Uzmanı Dr. Filiz Arabacı, “Bu hastaların ayrıca ilaçlarını düzenli kullanması ve  rutin kontrollerini aksatmaması hayati önem taşıyor” diyor.

Sağlıklı beslenme ve hareket şart!

Covid-19 virüsü, hasta kişinin ağzından ya da burnundan saçılan damlacıklar yoluyla bulaşıyor. Havada asılı kalma süresi çok uzun olmasa da yüzeylerde bir süre yaşayabildiği ve bunun da bulaşma riskine yol açtığı da bilimsel çalışmalarla ortaya konuyor. Son dönemlerde virüste meydana gelen değişiklikler (mutasyon) ile bulaşma hızı daha yüksek türlerinin de ortaya çıktığını belirten Dr. Filiz Arabacı, “65 yaş ve üstünde olanların, hangi yaşta olursa olsun ciddi kronik hastalığı olan kişilerin Covid-19 enfeksiyonu nedeni ile çok ciddi rahatsızlık geçirme riski oldukça yüksek” uyarılarını yineliyor. Özellikle “astım, akciğer hastalığı, kalp hastalığı, diyabet, vücut kitle indeksi değerinin 40’ın üstüne çıktığı obezite durumu, kanser tedavisi ya da bağışıklık sistemi zayıflığı” gibi nedenlerin Covid-19’u daha ağır geçirme riskini artırdığını kaydeden Dr. Filiz Arabacı, “Hastaların kullandığı ilaçları, düzenli ve saatinde alması gerekiyor. Sağlıklı beslenme, düzenli hareket etme, sigarayı bırakma gibi sağlık durumunu iyileştiren davranışları edinmek de önemli” diye konuşuyor. 

Hastaneye gitmekten çekinmeyin

Kronik hastalığı olanların dikkat etmeleri gereken bir nokta da tedavileri ile ilgili olarak hekimleriyle her zaman iletişim halinde olmaları. Özellikle göğüs ağrısı ya da ciddi nefes darlığı yaşayanların Covid-19 enfeksiyonu kapmaktan endişe etmelerinden dolayı hastaneye gelmemeleri halinde hastalığın seyrinin ağırlaşabildiğini belirten Dr. Filiz Arabacı, bu kişilere “Göğüs ağrısı ya da ciddi nefes darlığı gibi şikayetleriniz olduğunda hemen hekiminize başvurun. Hastaneye gitmekten çekinmeyin” uyarısında bulunuyor. Diyabeti olanların ve kalp hastalarının da bu süreçte dikkatli olması gerektiğini yineleyen Dr. Filiz Arabacı, önerilerini şöyle dile getiriyor:

“Diyabeti olan hastaların kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmaları enfeksiyonlar açısından önemlidir. Özellikle insülin kullanan hastaların kan şekeri takibini düzenli yapmalarını öneriyoruz. Kalp hastalarının doktoru ile uzaktan görüşme yapabilme olanağı varsa hastaneye gitmeden takiplerini yaptırmasında fayda var. Ancak bu olanağı olmayanlar için kritik kontrollerini aksatmamalı. İlaçlarını düzenli almaları ve diyetlerine dikkat etmeleri gereklidir. Genel olarak, beslenme, ilaçların düzenli alınması, zatürre gibi gerekli aşıların zamanında yapılması ve fiziksel aktivitenin devamlılığı kronik hastalıkları olan kişilerde daha çok önem kazanıyor. Maske, mesafe ve temizlik konularındaki gösterdikleri özenlerini, bu konularda da göstermeleri çok önemli.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor