“Maden kanunu 16 yılda 20 kez değiştirildi!”

(HABER MERKEZİ) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yaptığı konuşmada, iktidar partisinin yandaş şirketlere, müteahhitlere, yabancı yatırımcılara daha çok alan açmak için içini doldurmaya çalıştığı torbaların altının delik olduğunu belirtti ve ekledi: “Bir gün bu torbalar başınıza geçecek.”

‘Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin geneli üzerine partisi adına konuşan TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi, Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Şevkin, kanun teklifiyle elektrikte kayıp kaçak bedellerinin 2030 sonuna kadar vatandaşın sırtına yükleneceğini, iktidar partisinin elektrikte yaşanan hırsızlığın bedelini dürüst vatandaşa ödettirmeye devam edeceğini vurguladı.

İzmir depreminde ilk yardıma koşanlar arasında yer alan madencilerin dönüş yolunda tartaklanarak gözaltına  alındığını hatırlatan Dr. Şevkin, “Madenci çocuğu ‘harçlık’ diye haykırırken, iktidar, yandaş şirketlerin durumunu düzeltmek için kanun hazırlıyor” diye konuştu.

Maden işçilerinin sesine kulak tıkandığını ama yandaş şirketlerin kollandığını dile getiren Dr. Şevkin, doğayı, çevreyi, havayı kirleten, insan sağlığını olumsuz etkileyen lastik yakmanın yasal hale getirilme çabalarına sert tepki gösterdi. Dünyada hiçbir literatürde “lastik” kavramının “biyoenerji” kavramı içerisinde tanımlanmadığını, tanımlanamayacağını vurgulayan Dr. Şevkin, “İktidar lastik yakıyor, adına da biyoenerji diyor” ifadesini kullandı.

“MADEN KANUNU 16 YILDA 20 KEZ DEĞİŞTİRİLİR Mİ?”

Getirilen teklifle, basitleştirme, çabuklaştırma gerekçeleri öne sürülerek kamu yararının göz ardı edildiğini, denetim mekanizmasının gevşetildiğini, cezaların caydırıcılıktan uzaklaştırılıp ödül hâline getirildiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Kanun teklifi bu hâliyle yandaş şirketlerin işini kolaylaştırma mantığıyla yapılmıştır. Devletin şirketler üzerindeki denetimden ve vergiden vazgeçtiğini gösteren, tüketicilere, sade vatandaşlara hiçbir fayda getirmeyen bir torba kanun teklifidir” dedi.

Maden Kanunu’nun Cumhuriyetin kurulduğu tarihten 2004’e kadar 3 kez köklü değişikliğe uğradığını ancak 2004’ten bugüne kadar, AKP iktidarları döneminde tam 20 kez değişiklik yapıldığını ifade eden Dr. Şevkin, “Buna rağmen, ne sektörün sorunları çözülmüş ne de çalışanların. Düzenlemeler ne gayrisafi millî hasılayı artırmış ne piyasa koşullarının sorununu ne de sektörün sorununu çözmeye fayda getirmiştir. Ne iş kazalarının ne iş cinayetlerinin ne de çevre katliamlarının önüne geçmiştir” dedi.

İzmir depreminde ilk yardıma koşan Soma işçilerinin dönüş yolunda yaka paça gözaltına alındığını ifade eden Dr. Şevkin, “Soma işçileri 14 yıldan bu yana “açız” diye bağırırken, Ermenekli madenciler ödeme beklerken, küçük bir çocuğumuz “Babam bana harçlık veremiyor” diye haykırırken, biz maalesef burada şirketlerin durumlarını iyileştirmek için kanun taslağını görüşüyoruz, madencinin, maden işçisinin değil!” şeklinde konuştu.

“YASA TEKLİFİ VATANDAŞIN YÜKÜNÜ ARTTIRIYOR”

Teklifin, enerji ihtiyacının vatandaşın en önemli masraf kalemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, yasa teklifinin vatandaşların yükünü daha çok arttırdığını ama devlet bütçesinden bazı firmalara göz göre göre sağlanan destek, muafiyet, süre uzatımı, yan sahaya taşma gibi kararları içerdiğini söyledi.

Elektrikte kayıp kaçak bedellerinin 2025 yılı sonuna kadar, hatta beş yıl da Cumhurbaşkanı tarafından uzatılarak 2030 yılına kadar yeniden uzatıldığına işaret eden Dr. Şevkin, “Maden işçileri Soma’da Karaman’da ve Ermenek’te alacakları için yürüyüş başlatmışken buna kulak tıkayanlar şimdi teklifin 2’nci maddesiyle maden firmalarının devlete ödeyeceği gecikme zamlarını indiriyor” dedi.

Teklifle doğalgazın ülkemizde boru hatlarıyla taşınırken kara yoluyla taşınmasına izin verdiğini, tehlikeli yükün kara yoluyla taşınmasının kentlerin güvenliğini tehdit ettiği gibi trafik yükünü de artırdığını dile getiren Dr. Şevkin, kanun teklifinin 8’inci maddesiyle doğal gaz yatırım maliyetlerinin belediyelere yüklendiğini, rekabetçi piyasa şartlarının bozulduğunu, gaz dağıtım şirketlerine alım garantisi verildiğini, ayrıca Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından fiyat belirleme garantisini de beraberinde getirdiğini belirtti.

“Doğalgaz rezervi bulduk” diye bağırılmasına karşın hiçbir gelişme yaşanmadığını tam tersine enerji fiyatlarının dünya genelinde düşmesine karşın Türkiye’de zam üstüne zam yapıldığını vurgulayan Dr. Şevkin, ‘hırsızlamak’ suretiyle kullanılan elektrik bedellerinin kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmenin hukuk devleti ve adaletle bağdaşmadığını ifade etti.

SERT KONUŞTU

Yasa değişikliğinin sonucunun koca bir hüsran olacağını kaydeden CHP’li Dr. Şevkin, şöyle konuştu:

“Madencilik sektörünün net olarak kriz içerisindedir. Ülkemizin, enerjide yüzde 72,6 oranında dışa bağımlı olmasından yola çıkarsak, getirilen teklifle denetim mekanizmasının gevşetildiği göze çarpmakta, kamu yararı göz ardı edilmektedir. Vatandaşa gösterilmeyen bu hoşgörü maden ve enerji şirketlerine gösteriliyor. Bir an önce bu yasanın geri çekilmesi lazım. “Torba yasa, torba yasa” diyorsunuz. Yandaş şirketlere, müteahhitlere, yabancı yatırımcılara daha çok alan açmak için doldurmaya çalıştığınız torbaların altı delik bilesiniz, bir gün başınıza geçecek.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor