Maden suyunda doğru bildiğimiz yanlışlar

HABER: AYŞE TOPAK

ADANA (BÖLGE)-Sağlık açısından birçok faydası bulunan maden suyunun halk arasında doğru bilinen yanlışlar neler? Freşa Gıda Mühendisi Yasin Günaydın doğru bilinen yanlışları şöyle sıraladı:

‘’Maden suyunu kaynağından değil cam şişede için’’

Halk arasında bilinen bir yanlış “Maden suyu kaynağında içilmelidir” anlayışıdır. Maden suyu, gıda standartlarına uygun ambalajlı cam şişelerde kapağı açılmadığı sürece kaynağındaki orijinal doğal mineral kompozisyonu ve temizliğini korur. Cam ambalajı şekilde üretilen madensularının hijyenik şekilde dolumu sonrasında son tüketiciye ulaştığında cam ambalajından içilmesi maden suyunun karasteristik tadının en iyi şekilde hijyenik olarak alınmasını sağlar.  Aslında şişelenen mineralli suyun hem mineral kompozisyonunun hem de hijyenik niteliğinin korunmasında içerdiği karbondioksit gazının etkili olduğu bilinmelidir. Maden suyunun tüm faydaları sağlaması için bardakta değil cam şişesinde tüketilmesi gerekir.

‘’Maden suyu asitli değildir’’

Freşa Gıda Mühendisi Yasin Günaydın halk arasında bilinen diğer bir yanlış anlayış ise şöyle açıklıyor: “Madensuyu asitlidir” kavramı yanlıştır. Tam aksine, mineralli sularda mide asi­dini tamponlayan bikarbonat bulunmaktadır. Mide ekşime ve yanmalarında halk arasında çok iyi bilinen maden suyunun yararlı etkisi de buna bağlıdır. “Asitli” denilen içeceklerin ortak özelliği ise karbondioksit gazı içermeleridir. Bu tür “gazlı” içecek üretiminde, içimi kolaylaştırıcı ve içeriği sabitleştirici etkileri nedeniyle karbondioksit gazı şişeleme sırasında içeceğe eklenir. Madensuların da aynı nedenlerle karbondioksit “basılır.” Karbondioksit gazı dilimizle temas ettiğinde geçici olarak tat algılayıcılarını uyuşturduğu için, mineral tadı algılanmasını baskılayarak içimi kolaylaştırmaktadır. Gazı “kaçmış” içeceklerin tatsızlaşması, azalmış olan karbondioksit içerikleri yüzündendir. Madensuları da dahil tüm “gazlı” ürünlerin soğuk içilmesinin önerilmesi de içecek içinde çözünmüş olan karbondioksitin soğukta daha iyi korunabilmesinden kaynaklanmaktadır.

‘’Çocuklar da maden suyu tüketebilir’’

Maden suları tüm yaş dönemlerinde olduğu gibi sağlıklı bir çocukluk için de vazgeçilmez bir sağlık ürünüdür. Çocuklar da özellikle uygun düzeylerde kalsiyum ve flüorür içeren maden suları kemik ve diş gelişiminde büyük destek sağlarlar. Freşa olarak dünyada soğuk yüzeye çıkan ender maden suyu kaynaklarından birine sahibiz. Bilindiği üzere kaynağından çıkan maden suyunun soğuk olarak çıkması çok önemli. Sonradan soğutulan maden suları ilave bir işlem gördüğü için bakteri üretme riski barındırır. Firmamız tarafından üretilen direk şişelenen İnişdibi Doğal Maden Suyu sıfır bakterili ve nitrit bulundurmayan Ca-HCO3 tipi maden suyudur. Süt içemeyen çocuklar veya yetişkinler, kalsiyum ihtiyacını maden suyundan karşılayabilir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların hem kemik sağlığı açısından hem de ihtiyaç duydukları günlük kalsiyum miktarının karşılanması bakımından günlük en az 3-4 bardak maden suyu tüketmeleri önemlidir.

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor