MAHKEMELİK “SOFULU” İÇİN DİYECEKLERİM VAR

Duydum ki bazıları haklı olarak Sofulu Katı Atık Sahasına hukuk yoluyla çözüm arıyor. Dert aşikar, sorun belli. Katı Atık Alanından insanı bıktıran, bazen çıldırtan pis kokular gelmekte. Ayrıca, atık taşıyıcalarından damlayan sızıntıları da çevre kirliliğini katmerleştirmekte.

Adana’dan sonuç alınamamış olmalı ki, konu Konya’daki 2’nci Dava Dairesi’ne iletilmiş. Burası da önceki ay bilirkişi tayini istemiyle  Adana 3’üncü İdare Mahkemesine yazmış. Sonuçta, bilirkişi kurulu şöyle belirlenmiş:

Harita Mühendisi Derviş Önen

Şehir Plancısı Doçent Doktor Tolga Ünlü

Çevre Mühendisi Hasan Koçyiğit

Uzman Psikolog İhsan Sabri Titi

Halk ağlığı Uzmanı Dr. Olga Eken Özdener.

Kurulun 4 Eylül günü toplanarak konuyla ilgili görüş bildirmesi bekleniyor.

HAVANDA SU DÖVMEK

Sarıçamlılar şikayetlerinde yerden göğe kadar haklı. Ancak mahkeme kararıyla buradaki faaliyeti durdurmak pratikte imkansız. Adanalı her gün iki bin ton kadar çöpü yiyecek değil ya…

Bu bir yana, katı atık konusunda bilgisine ve fikrine başvurulacak temel kurumlar arasında DSİ, Meteoroloji, Orman Bölge Müdürlüğü ile Arkeolojik Sit konusunda söz sahibi müze veya fakülte de mutlaka olmalıydı.

Diyelim ki kurul kalktı, “Bu yanlıştır, zinhar olmamalı” dedi.

Ne olacak? Atıklar buraya taşınmayacak mı? Taşınınca da işlenmeyecek mi? Böyle bir düşünceyi temel tutmak akılla dalga geçmek gibi olmaz mı?

Kurul isteniyorsa, her şeyden önce yeni bir sahanın saptanması için istenmeliydi. Yeni bir Katı Atık Sahası hazırlanmadıkça Sofulu’da faaliyetin durması hukuken kararlaştırılsa bile söz konusu olamaz.

YANLIŞLAR VAR VE ÇÖZÜMLERİ BELLİ

Sofulu işletmesinde çok büyük yanlışlar var. Bunu bilerek söylüyorum. Üstelik çözümü de belli. Çözecek makam Adana Büyükşehir Belediyesi.

Gelgelelim çözemez. Çözemez çünkü Sayın Hüseyin Sözlü, Belediye Hafızası sayılabilecek Durak bürokratlarını yerlerinden etti. Tabii Sayın Karalar da geçmiş çalışmalar hakkında bilgi sahibi değil. Halbuki 1998-2000 yılları arasında çok ciddi çalışmalar yapılmış, hatta koku durdurulmuş ve düzenli depolamaya geçilmişti.  Ayrıca, ileriye dönük projeksiyonlar da 2 bin sayfalık raporlarda belirlenmişti. O ikibin sayfanın her satırının redaksiyonunu ben yapmıştım ve konuya vakıfım.

Durak görevden alınmadan kısa bir süre önce de ITC Firması ile anlaşmaya varılmış, 5,6 Megavat Kurulu güçte bir de elektrik santralı kurulmuştu. Durak’tan sonra, teknik gereksinimler dikkate alınmadı. Sanırım elektrik üretimini arttırmak için işletmeci firma belki de keyfi sayılabilecek uygulama ile gerekeni yapmadı. Bu suretle de ikinci elektrik santralini de kurdu. Sonuç, bugün çevredekilere hayatı zehir eden işkence gibi koku…

Pazartesi gününden itibaren üzerinde hayli emeği ve ondan çok bilgim olan SOFULU’yu dizi yazı olarak sunacağım.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor