Memleket Partisi Sarıçam’da iddialı

Memleket Partisi Sarıçam İlçe Başkanı İrfan Sayar, yürüttüğü çalışmalar hakkında gazetemizin sorunlarını yanıtladı. Başkan Sayar, Genel Başkanımız Muharrem İnce’ye karşı ülke genelinde oluşan sempati, Sarıçam’da da kendini gösteriyor. Memleket Partisi’ni tanıyanlar ve tanımak isteyenler teşkilat binamızda bizleri ziyaret ediyor ve fikir alışverişinde bulunuyorlar. Henüz tanımayanlara ise bizler ulaşmaya çalışıyoruz. Esnaf ziyaretleri ve mahalle toplantılarıyla Sarıçam’da ki varlığımızı daha etkin kılıyoruz’’ dedi.

RÖPORTAJ: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Memleket Partisi kadrolarından siyasete atılarak, Sarıçam İlçe Başkanlığı görevini üstlenen İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Kurucu Genel Başkanı İrfan Sayar’ı ziyaret ederek, parti çalışmalarından ve Sarıçam’dan konuştuk.

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Babam, Karaisalı ilçesinin Karahasanlı köyündendir ve Yörük’tür. Annem ise Ceyhanlıdır. Annemin ailesi 1890 yılında Bulgaristan’dan göç eden Balkan Türklerindendir. Eşim ise Aladağlı ve Türkmen’dir. 1977 yılının 6 Mayıs’ında Almanya’da doğmuşum. Babam ve annem o tarihte gurbetçi oldukları için, 1984 yılında, yani ben 7 yaşında iken ülkeye kesin dönüş yapıyorlar ve Adanalı oldukları için de buraya yerleşiyorlar. Yeşilevler İlkokulu, İstiklal Ortaokulu Ve Adana Erkek Lisesi mezunuyum. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisansımı İstanbul Esenyurt Üniversitesinde İş Sağlığı ve Güvenliği dalında yaptım. Adana Adliyesi’ne kayıtlı Adli Bilirkişiyim. İş Güvenliği ve Çevre Uzmanıyım. Ayrıca, Tarsus Çağ Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünde, 3 yıldır derslere girmekteyim. Ayrıca, kitap yazarıyım. Üç adet kitap yazdım. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası’nın Kurucu Genel Başkanıyım. Birçok üniversitede konferanslar vererek iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı farkındalık geliştirmek için çalışmalar yürüttüm. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Sarıçam halkının Memleket Partisi’ne ilgisi şu an için ne durumda?

Genel Başkanımız Muharrem İnce’ye karşı ülke genelinde oluşan sempatinin, Sarıçam’da da kendini gösterdiğini görüyoruz. Partimizin manifestosu ve ilkeleri, hemşehrilerimizin dikkatini çekiyor ve gün geçtikçe daha fazla benimseniyor. Memleket Partisi’ni tanıyanlar ve tanımak isteyenler teşkilat binamızda bizleri ziyaret ediyor ve fikir alışverişinde bulunuyorlar. Henüz tanımayanlara ise bizler ulaşmaya çalışıyoruz. Esnaf ziyaretleri ve mahalle toplantılarıyla Sarıçam’da ki varlığımızı daha etkin kılıyoruz.

İlçe yönetim kurulu yapınız nasıl? Kimlerden oluşuyor?

Bütün meslek sınıflarından oluşturmaya gayret gösterdik. İşçi, öğretmen, akademisyen, çiftçi, esnaf ve mühendis olanlar var. 16 asil, 8 yedek olmak üzere, 24 kişilik yönetimimizde 8 adet kadın yöneticimiz yer alıyor. Bununla da iftihar ediyoruz. Yaş ortalamamız ise oldukça genç. Kadromuz; Sarıçam’da oturan, Sarıçam’ı tanıyan, sorunları bilen ve çözüm üretebilecek insanlardan oluşuyor. 

Size göre Sarıçam nasıl bir ilçe ve ne gibi sorunları var?

Sarıçam, Adana’nın 4 merkez ilçesinden biri. 2020 sayımlarına göre nüfusu 194 bin olan ilçe, son yıllarda giderek gelişen bir yerleşim merkezi olmaya başladı. Seyhan, Çukurova ve Yüreğir ilçeleri şehrin diğer merkez ilçeleri iken 2019’dan 2020’ye geçildiğinde nüfus artışının en çok yaşandığı ilçe de Sarıçam olmuştu. Yaklaşık yüzde 7 ile şehirde en fazla artışın yaşandığı Sarıçam, nüfus yoğunluğunda ise kilometrekare başına 252 kişi ile ise diğer merkez ilçelerinden daha az bir yoğunluğa sahip. Nüfus artışına bağlı olarak kentleşme de yoğun şekilde sürüyor. İlçe merkezlerinde, belediye binası civarlarında art arda site, bina inşaatlarına rastlamak mümkün. Sarıçam sakinleri bu kadar hızlı büyüyen ilçenin aynı oranda yaşanabilir bir ilçe olmamasından şikayetçi. Örneğin, yapılaşmaya uygun bir alt yapı hizmetinden mahrum kaldıklarını dile getiriyor Sarıçamlılar. Öyle ki, geçen kış aylarında yaşanan yoğun yağışların ardından ilçe halkı selden zarar görmüştü. Çarpık kentleşme, pazar yerlerinin halkın ihtiyaçlarına uygun şekilde dizayn edilmemesi, kanal sorunu, ilçenin ortasında yer alan çöp arıtma tesisleri vb. Sarıçamlıların bir çırpıda akıllarına getirdikleri sorunlardan oluyor. 10 yıl içerisinde önce Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi; ardından stadyum inşa edilmesiyle birçok altyapı sorununu da beraberinde geldi.

BİTMEYEN ÇÖP ÇİLESİ

2008’de yap-işlet-devret projesi olarak inşa edilen ve ‘Sofulu Çöplüğü’ olarak bilinen Gültepe Mahallesi’ndeki çöp arıtma tesisi, Sarıçam halkının rahatsız olduğu konuların başında geliyor. Bu zamana kadar bölge halkı tesisin buradan kaldırılması için pek çok protesto ve kampanya düzenledi. TBMM’ye de taşınan bu ‘tesis’ etrafa yaydığı koku ve halk sağlığını tehdit etmesiyle beraber, ilçede nüfusun da artışıyla halkın tepkisini çekmeye devam ediyor. Çöp arıtma tesisinin karşısına Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kampüsü kurulması ise çarpık kentleşmenin bir örneği. Öğrenciler, koku ve sağlık tehdidinin yanı başında eğitim görüyor. Sarıçam’da bir hafta içerisinde kurulan toplam 12 semt pazarı mevcut. Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde Kozan Yolu’nun kenarına kurulan pazar alanı tam kapanma sürecinde hafta sonları yasakları olduğu için cuma günleri kurulmuş ve bu durum özellikle mesai çıkışı saatlerinde ulaşım sorunu ortaya çıkarmıştı. Sokak aralarındaki bozuk yollar, mahalle ortasındaki bakımsız kanal ile dikkat çeken mahallede, kapalı bir semt pazarı alanının buradaki sorunların bir kısmını çözeceğini düşünüyoruz.

BİNALARIN ORTASINDA TARIM ARAZİSİ

Sarıçam Belediyesinin de bulunduğu Mehmet Akif Mahallesi’nde, Prof. Necmettin Erbakan Bulvarı kenarında kalan bölge ise ilçedeki hızlı ve çarpık yapılaşmayı daha net bir şekilde gösteriyor. Öyle ki, etrafı siteler ve yüksek katlı binalarla çevrili büyük tarım arazileri bu mahallede bulunuyor. Birçok yapı inşaatının da sürdüğü bölgede yaşayan halkın aktardıklarına göre tarım arazilerinin sahipleri ile müteahhitler dava sürecinde karşı karşıya gelmiş. Belediyenin çok kolay bir şekilde imar izni verdiğini belirten bölge halkı rant için değil, halk için belediyecilik yapılmasını istiyor.

ULAŞIM SORUNU ORTADAN KALKMALI

Sarıçam’ın Adana’nın göl ve barajlarına da kıyıları bulunuyor. Seyhan Gölü’ne kıyısı bulunan ilçede halk; piknik, dinlence alanlarına ulaşımda da problemler yaşıyor. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Hüseyin Sözlü’nün başkanlığı döneminde, Menekşe Köyü civarına kurulan Mangal Park gibi alanlara ilçe halkının özel araçsız ulaşabilmesi bir hayli zor. Bu tarz alanlara halkın rahatlıkla ulaşabilmesi için ulaşım sorununun giderilmesi gerekiyor.

Vermiş olduğunuz bilgiler ve bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor