MERHUM ÇOBAN YURTÇU İLE KENAN KUTAY BENZERLİĞİ

Genç gazeteciler merhum öğretmen ve gazeteci Çoban Yurtçu’yu tanımazlar. Çoban ağabey 1960’lı yıllarda asıl görevi olan öğretmenliğin yanı sıra başta Cumhuriyet Gazetesi Bölge Müdürlüğü olmak üzere çeşitli gazetelerde ciddi, profesyonel gazetecilik yaptı.

Okulda, öğrencilerinin gelişmesi için büyük çaba harcayan Çoban ağabey, yüzlerce gazetecinin yetişmesi için çaba gösterdi. Hem Türkiye Spor Yazarları Derneği Adana Şubesi’nin hem de Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin, ayrıca tarihi Seyhanspor’un uzun yıllar kurucu başkanlığını yaptı. 1975 yılında Atatürk Caddesi Öğretmenler Sitesi’nden karşılıklı 2 daire alarak gazetecilerin mekânı olmasını sağladı.

Çok kurallı, ağır ağabey olan Çoban Yurtçu’yu tanımak bana da nasip oldu. Futbol karşılaşmalarında dikkat dağıtacağı gerekçesiyle basın tribününe çocuk getirmek ve çerez, çekirdek çitmeyi yasaklamıştı. Rakip futbolcu ve hakemlere çirkin sözlerle saldıran gazetecileri tribünden çıkartır ve birkaç hafta ceza verirdi. Gazeteci olmayanı basın tribüne asla almazdı.

Benim can dostum Kenan Kutay’da eğitimci ve gazeteciydi. Dünya iyisi, saygılı, nezaketli, çağdaş, aydın, Atatürkçü, donanımlı, her konuda düşüncesi alınan, arkadaşları tarafından çok sevilen, iyi bir arşivi olan bilge insandı. Bu nedenle Çoban ağabeyle benzetme yaptım.

Adana’da amatör karşılaşmaları bundan 30-40 yıl kadar önce en düzenli olarak Kenan Kutay başta olmak üzere, benimle birlikte Metin Güreli, Hüseyin Tamer, Cevdet Deniz, daha sonra ki yıllarda Hasan Hüseyin Türk, Hamza Güngör, Serkan Şenyürek daha birçok meslektaşım birlikte izlerdik.

Özellikle İncirlik Stadı’na gittiğimizde köydeki sporseverler bizlere yufka ekmeği, tereyağ, yumurta, kendi yaptıkları peynirden getirirlerdi.  Çünkü günde en az 6 maç yapılırdı. Sabah girdiğimiz stattan akşamüzeri çıkardık. Herkes çantasındaki yiyecekleri paylaşırdı. Adanaspor’un armasını çizmesiyle tanınan, Rahmetli Kenan Kutay, aramızda en ciddi not tutan, sarı, kırmızı kart, gollerin dakikası, en centilmen sporcu, gol kralı, takımların puan durumlarını diğer gazetecilere de dağıtırdı.

Genç gazetecilerin de yetişmesinde önemli katkılar sağlayan, eski Adana fotoğrafları ve sporcularıyla ilgili güçlü bir arşivi bulunan Kenan Kutay ile yaşadığımız bir anıyı paylaşmak isterim. Adını vermek istemediğim bir amatör spor kulübü İnci Otel’de gece düzenlemiş, sadece Kenan Kutay ile beni davet etmişlerdi. Eşlerimiz ile birlikte geceye gittik. Ne var ki bizi tuvaletin kapısına çok yakın bir yere oturtmuşlardı. Bu durum hoşumuza gitmedi.  “Kenan ağabey, bize nezaketsiz davrandılar. Kalk sizi yemeğe götüreceğim” dedim. Oteli terk ettik. Kulübün başkanı defalarca özür diledi. Yine de bir şekilde kulübün gecesini her ikimiz de haber yapmıştık.

Genç, çalışkan, heyecanlı Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Kocaispir ile Adana Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı DT. Ahmet Bozan’a spor tesislerine Kenan Kutay’ın adını yaşattıkları için teşekkür ederiz. Her ölüm erkendir. Mekanı cennet olsun. Eşi Senar öğretmen ile çocukları Ahmet ile Fatma’ya sabırlar diliyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor