MERHUM FEHMİ GERDAN VE VOLEYBOLA ADANAN BİR ÖMÜR

Rahmetli Fehmi Gerdan’ı spor ailesi içinde tanımayan yoktur. 10 yaşından bu yana sporun her branşında başarı gösteren Gerdan, özellikle futbol ve voleybola ayrı bir ilgi duyardı. Kendisi de uzun yıllar Karataş Spor Kulübü’nde hem futbol hem de voleybol oynadı. Futbol ve voleybol hakemliği de yaptı.

Fehmi Gerdan’ın voleybolda antrenör olmasında ve kendini geliştirmesinde, Fenerbahçe, SASA Spor, Güney Sanayi ve Çukobirlikspor’da antrenörlük yapan, eski atlet, voleybolcu, uluslararası voleybol hakemi olarak Akdeniz Oyunları, Balkan ve Avrupa Şampiyonaları,  olimpiyat eleme müsabakalarında görev yapan Uluslararası Voleybol Hakemi Nevzat Karazincir’in emeği asla unutulamaz.  

Şimdilerde sağlık sorunları yaşayan ve evden çıkamayan Nevzat Karazincir’i model alan Fehmi Gerdan, çalıştırdığı ve okul ve kulüp takımlarını şampiyon yapmasıyla tanınıyor. Ayrıca başta Eczacıbaşı ve milli takımda forma giyen Aybüke Özdemir olmak üzere, onlarca sporcuyu milli takımlara kazandıran Gerdan, kurucusu olduğu Gökyüzü Spor Kulübü’nü kısıtlı olanaklara rağmen yıllardır yaşatmaya çalıştı.

Fehmi Gerdan’ın en büyük hayali, başta Adana olmak üzere Türkiye genelinde voleybola hizmet eden, federasyon başkanları ve yöneticileri, milli sporcular, hakem ve antrenörleri bir kitapta toplamaktı. Benim “Adana’da sporun dünü bugünü” isimli kitabımı çok beğendiğini kaynak kitap olduğunu belirterek, çıkaracağı kitap hakkında destek isterdi. Bu konuda yol gösterici oldum. Ve nihayet büyük zahmetlerle voleybola hizmet eden 870 kişiye hitap eden “Dünden bugüne filede 50 yıl” adlı kitabını çıkartma başarısını gösterdi.

Genelde bayan sporcuların antrenörlüğünü yapan Gerdan, onları kendi evlatları gibi görür, özellikle deplasman dönüşü kız öğrencileri tek tek evlerinin kapısına kadar götürerek ailelerine teslim ederdi. Ayrıca,  öğrencilerinin sağlık, beslenme gibi gereksinimlerinin yanı sıra eğitimleriyle de yakından ilgilenirdi.

Haksızlığa, yanlışa dayanamazdı. Çabuk sinirlenirdi. Tipik bir Adanalıydı. Hatta bu nedenle hakemlere kızarak defalarca takımını sahadan çektiğine tanık oldum. Koyu Fenerbahçeliydi. Sanı kanaryalar yenildiğinde kızdırmasınlar diye telefonunu kapatırdı. O derece de yufka yürekli, dost canlısı, voleybolla yatan ve kalkan, spor kulüplerinin sadece futbol branşına önem vermelerine üzülen bir spor insanıydı.

Fehmi Gerdan ile sohbetlerimizde Adanaspor ile Adana Demirspor’un eski yıllarda voleybol branşlarında faaliyet gösterdiklerini anımsattı. Ücretsiz antrenörlük yaparak her iki kulübün yeniden voleybol şubelerini hizmete geçirmeleri için kulüp başkanlarıyla görüştüğünü, ancak her defasında olumsuz yanıt aldığını belirterek üzüntüsünü anlatırdı.

Menderes Spor Salonu önünde gerçekleştirilen törende, ailesinin yanı sıra, Fehmi Gerdan’ın yetiştirdiği sporcuları, tartıştığı hakemler, rekabet içinde olduğu antrenör arkadaşları, kulüp başkanları ve emekli olduğu Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü çalışanları yalnız bırakmadılar. Özellikle törende konuşan ve Gerdan’ın öğrencilerinden Prof. Dr. Dilek Bostan Budak’ın duygu yüklü sözleri her şeyi anlatıyordu. “Fehmi hoca bize sadece voleybolu sevdirmedi. Hayatı öğretti. Profesör olmamda O’nun da payı büyük”……

Fehmi kardeşim, sen Adana voleybolunda kurucusu olduğun Gökyüzü Spor Kulübü ile “Dünden bugüne filede 50 yıl” kitabınla, yetiştirdiğin ve milli takımlara gönderdiğin sporcularla son 50 yıla damga vurdun ve iz bıraktın. Rahat uyu kardeşim. Görevini layıkıyla yaptın. Mekanın cennet olsun….Ruhun şad olsun can dostum…..seni unutmayacağız…..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor