‘Milleyha Kuş Cenneti korunmalıdır’

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, “Geçtiğimiz günlerde Milleyha Kuş Cenneti’nde sulak alanda dolgu çalışması yapıldığı görülmüş, 10 Ekim 2021’de alana yine çöp ve hafriyat dökülerek bir dozerin yol açma çalışması yaptığına tanık olunmuştur. Kuş gözlemcilerinin yeni bir kuş türü olan Kara Taşkuşu’nu kayıt altına aldığı/keşfettiği bölgede şahsa ait kısmında otel yapılacağına dair iddialarla birlikte, otel projesinin olduğu iddia edilen çizimler dahi basına yansımıştır. Bu proje çizimine göre; Kuş Cenneti’ne bungalov ev tarzı otel, otopark, bisiklet yolu ve tesisin etrafına da yollar yapılmasının planlandığı görülmektedir.”

Hatimoğulları, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergergesi vermiştir. Önergede; “24 Temmuz’da Hatay Samandağ’da yer alan Milleyha Kuş Cenneti’nde gölün kenarına hendekler kazılarak, kanallar açıldığı fark edilmişti. Gölün suyunun açılan kanallara dolduğu görülmüş ve sulak alanın zamanla susuz kalarak, kuruyacağı endişesi oluşmuştu. 25 Temmuz’da tarafımca yerinde gözlemlenen bölgede, kamuoyunun endişelerinin haklı gerekçeleri çarpıcı bir şekilde görüldü. 282 farklı kuş türünün kaydedildiği, kuşların göç yollarında su ihtiyaçlarını giderdikleri ve ilkbaharda su tutan çok önemli tuzcul bitkilerin bulunduğu, binlerce yıllık bir sulak çayır ekosistemi olan bu alanda kamyon ve dozerle bitki örtüsünün üstünün toprakla doldurulmuş, moloz yığınlarının atılmış olduğunu gördük. Bunun üzerine sevindirici bir şekilde; ekolojistlerin ve bölge halkının yoğun talebi sayesinde bölge sulak alan ilan edilmiştir.

Ancak geçtiğimiz günlerde Milleyha Kuş Cenneti’nde benzer görüntüler medyaya yansımış; sulak alanda dolgu çalışması yapıldığı görülmüştür. 10 Ekim 2021’de alana yine çöpler/hafriyatların döküldüğü görülmüş, bir dozerin yol açma çalışması yaptığına tanık olunmuştur. Kuş gözlemcilerinin yeni bir kuş türü olan Kara Taşkuşu’nu kayıt altına aldığı/keşfettiği bölgede şahsa ait kısmında otel yapılacağına dair iddialarla birlikte, otel projesinin olduğu iddia edilen çizimler dahi basına yansımıştır. Bu proje çizimine göre; Kuş Cenneti’ne bungalov ev tarzı otel, otopark, bisiklet yolu ve tesisin etrafına da yollar yapılmasının planlandığı görülmektedir.

Bu bağlamda;

1. Milleyha Kuş Cenneti “Mahalli Sulak Alan” olarak ilan edilmesine rağmen neden halen korunamamaktadır?

2. Milleyha sulak alanında/çevresinde yapılması planlanan bir otel projesi var mıdır?

3. Basına yansıyan otel projesi çizimi araştırılıyor mudur? Konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

4. Milleyha sulak alanının korunmasını sağlamak üzere nasıl çalışmalarınız vardır?

5. Alanda kanalları açanlar, çöpleri/hafriyatı ve bitki örtüsüne toprak yığını dökenler tespit edilmiş midir? Kamuoyuna bu konuda bilgi verilecek midir?

6. Milleyha Kuş Cenneti’ni korumaya dönük gereken önlemler neden alınmamaktadır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor