Ne zaman ciddiye alacaksınız

Uğur BAŞARAN

Covid-19 Dünya genelinde Ocak ayı itibari ile görülmeye başlandı ve görülmeye başlanması ile birlikte can kayıpları verilen, ülkemizde de Mart ayı itibari ile ilk hastanın açıklanması ve akabinde ölümlerin, vakaların görülmesinin ardından devam eden sürecin en şiddetli hallerini yaşıyoruz maalesef…

Covid-19’da Dünya genelinde açıklanan resmi rakamlara göre ölümler 1 milyona yaklaşırken ülkemizde de son günlerde artmaya başlayan can kayıpları ile birlikte rakamlar 10 bine yaklaşıyor. Ne kadar korkunç değil mi?

Dünyada da 1 milyon ölüm… Ülkemizde 10 bin sınırına dayanmış ölüm…

Cumhurbaşkanı, Sağlık Bakanı başta olmak üzere işin içinde olan tüm sağlık camiası şu anda salgının ilk ortaya çıktığı andan daha şiddetli bir süreçte olduğu yönünde… Yani o ilk korktuğumuzdan da daha şiddetli bir süreç geçiriyoruz. Belki dikkat etmezsek daha da ağır tablolar ile karşı karşıya kalacağız.

Ancak durumlar bu kadar kötü vaziyetteyken gelin görün ki en basit olan önlemleri bile almaktan aciz vaziyetteyiz. Maske ve mesafenin önemini aylardır anlayamadık. 10 bine yaklaşan ölümler bize halen daha maske takmayı alışkanlık haline getirtemedi.

Sokağa çıktığınızda elbette görüyorsunuz. Kaç kişi maske takıyor? Adana’da yürürken sokaklarda benim gördüğüm maske takmaktan aciz büyük bir kitle var. Adanın en kırsalından tutun da en lüks sayılabilecek semtlerine kadar işi ciddiye almayan, benim düşüncemle diğer insanların hayatlarına kast etmeye çalışan çok sayıda insan geziyor sokaklarda…

Akıl alır gibi değil! Salgın almış başını gitmiş, okulların ne olacağı belirsiz, ekonomi sadece bizim ülkemizde değil tüm dünya ekonomisine ciddi zarar vermiş durumda. Çoğu sektör batma noktasında. Bilinçli insanlar işlerine giderken korku ile gidiyor. Bütün bunlara gerek var mı?

Ne var yani maskenizi takın, insanlarla dip dibe oturmayın. Çok mu zor? Evinizden işiniz olmadıkça çıkmayın, konu komşu akrabalarınızı ziyaret etmeyin. Etmeyin ki herkesin işi kolaylaşsın.

Ben yeterli uyarıların yapıldığını buna rağmen insanların hastalığa ve kurallara kafa tuttuğunu görüyorum. Mahalle aralarında kaçak kına geceleri yapmaya çalışanlar, covit olduğu halde sokaklarda gezenler, sokaklarda kalabalıklar halde akşamları çay keyfi yapanlar gibi listeye eklenebilecek cahillik örnekleri dolu maalesef…

Bundan sonraki süreçte en etkiyi tedbirin caydırıcı cezalar olacağına inanıyorum ve buradan çağrıda bulunuyorum. 81 ilde maske takmak zorunlu ise polislerimiz maskesiz gördüklerine artık müsamaha göstermesinler. Artık cezası ne ise gördüğünüz maskesiz vatandaşa yazın cezayı. Bizim milletimiz maalesef hastalıktan korkmaz ancak bir kere ceza yedi mi onu unutmaz. Bu nedenle artık polislerimizden ricamız mesafe konusunda şehrin genelinde denetim ve anonslarınızı arttırın. Bir ara gerçekten sıkı tutulmuştu bu uyarılar ancak biraz gevşetildiği kanaatindeyim. En önemlisi de maskesiz her vatandaşa uyarmaksızın cezalar yazılmalı.

Belki bu kez ciddiye alınır bu iş….

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor