ŞEYH SUNUSİ’Yİ TANIMAYA DAİR

Gazi Mustafa Kemal Paşa Adana’ya ilk kez 30/31 Ekim 1918 günü, Osmanlı’nın teslim Belgesi olan Mondros Mütarekesinin geçerlilik kazandığı gün geldi. İkinci ziyaretini de Kurtuluş Savaşı sırasında, 5 Ağustos 1920 günü, cepheler hakkında bilgi almak ve mücadele koordinasyonunu güçlendirmek için gerçekleştirdi.

Kurtuluş’tan sonra, Devlet Reisi sıfatıyla ilk ziyareti ise 15 Mart 1923’te oldu. Adanalılar her yıl 15 Mart’ı “İlk Ziyaret Günü” olarak etkinliklerle değerlendirir. Biz de, kendi yarıçapımızda bu ilk onur günümüzün  96’ıncı Yıldönümü için arşivimizi açtık. Özetlerle de olsa, o geziden fotoğralarla 3 günlük yazı dizisi olarak sunacağız.

O gün, Ulu Önder’i karşılamak üzere Yenice İstasyonunda bekleyenler arasında farklı giyimiyle dikkat çeken biri vardı: Şeyh Sunusi. Atatürk hayranı ve bir bakıma dostuydu. Aralarında sıcak bir bağ kurulalı yıllar olmuştu. Yazı dizimizde yer alacak fotoğraflar içinde Şeyh Ahmet Sunusi de olacağı için, şimdiden tanıtalım, takdim edelim istedik. İşte bu sebep arkalı, buyur ediyoruz Sunusi’nin cemaziyyel evveline…

1923’TEN 12 YIL ÖNCE

1911’de Trablusgarb’a saldıran İtalyanlara karşı mücadele için yöre halkını örgütlemek üzere bazı gönüllüler gizli yollarla Libya’ya gitmişti. Mustafa Kemal de Gazete Muhabiri Şerif Bey kimliği ile Mısır üzerinden Trablusgarb’a geldiğinde Şeyh Ahmet Sunusi ve Libyalı Ulusal Kahraman Ömer Muhtar karşıladı. Üçlü arasında o gün kurulan dostluk, kısa sürede kök salmış, derinleşmişti. Sunusi’nin lideri olduğu tarikat, eğitim ve mutluluğa yönelik ilkeleri öngörmekteydi. Kayıtlara göre, farklı ülkelerden bu ilkeleri kabul edenlerin sayısı 5 milyonu bulmuştu. Sunusi Türkiye’ye geldi. Rüyasında Peygamber ile Mustafa Kemal’i birlikte gördü. Hazreti Muhammed sol elini uzatırken, Mustafa Kemal de sağ elini uzatmıştı.

Şeyhin yıllarca etkisi altında kaldığı bu rüya Mustafa Kemal’e güven ve bağlılığını arttırmıştı. 1920’de, İstanbul’dayken Mustafa Kemal Paşa’ya mektup yazarak Ulusal Mücadelede görev istedi. Paşa’nın cevabi mektubu şöyleydi: “Şeyh Sünusi Hazretlerinin milli mücadelere yardım hususunda gösterdikleri hissiyata şükran arz eyleriz. Hilafet makamının fiilen işgali karşısında Şeyh Hazretlerinin duydukları infial hissinin İslam alemine tebliği pek ziyade lazım ve faydalı olacaktır. Bu konuda icab eden görüşünüzü ayrıca arz ederiz. Şeyh Hazretlerinin Ankara’da bulunmalarını arz ederiz…”

YARIN: SUNUSİ ANKARA’DA

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor