Sigorta bilincimiz olsa gelişmiş ülkeleri sollarız

Adana Sigorta Acenteleri Derneği (ADSAD) Başkanı, Adana Ticaret Odası Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Gökçelik Sigorta Genel Müdürü Ayhan Gökçelik sigorta bilinci eksikliğinin giderilmesi ile birlikte, ülkemizde sigortacılığın önemli bir ivme kazanacağını söyledi. Gökçelik, “Bugün itibarıyla gerek hizmet ve gerek ürün çeşitliliği açısından gelişmiş ülke piyasalarıyla rekabet edebilecek bir sigortacılık sektörüne sahibiz. Bu piyasalardan tek farkımız sigorta bilincinin son derece düşük olması. Bu eksikliğin giderilmesi ile birlikte, önemli başarılar kazanılacaktır” dedi.

***

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Adana’da ki sigortacılık pazarında yaklaşık 500 acente faaliyet gösteriyor. Bunlar arasından da, 300’ünün aktif olduğu tahmin ediliyor. Sektörün önemli oyuncusu acenteler, özellikle son yıllarda pazar kaybı, gelir yetersizliği, düşük komisyon, haksız rekabet, ölçek ve teknoloji gibi birçok alanda sorunlar yaşıyor. Bu konular hakkında görüşlerini almak ve çözüm önerileri hakkında sohbet etmek amacıyla, Adana Sigorta Acenteleri Derneği (ADSAD) Başkanı, Adana Ticaret Odası Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve Gökçelik Sigorta Genel Müdürü Ayhan Gökçelik’i ziyaret ettim. Gökçelik, sigorta bilincinin önemine dikkat çekerek sözlerine başladı. ‘’Finansal okuryazarlığın artmasına paralel olarak, ülkemizde sigorta bilinci de yükselecek ve sigortalanma oranı artacaktır’’ diyen Ayhan Gökçelik, bu anlamda atılacak en önemli adımın, milli eğitime sigortayı da almak olduğunu ifade etti. İşte, o röportaj;

ADSAD çatısı altında ne gibi faaliyetler gösteriyorsunuz?

Sigorta acente ve aracılarının hak ve menfaatlerini korumak, dayanışmasını ve bilgi alışverişlerini temin etmek, haksız rekabetleri önlemek, meslek haysiyetine aykırı davranışları engellemek ve sektörün itibarını yüceltmek amacıyla kurulmuş bir yapılanmayız. Görevi, geçen ekim ayında devraldık. Daha önce, başkan yardımcısı olarak yönetimde yer alıyordum. Faaliyetlerimize hız kesmeden devam ediyoruz. Malumunuz olduğu üzere, şu an ülke olarak ekonomik bir kriz içerisindeyiz. Bu nedenle, üyelerimizin geçim yükünü hafifletecek projeler hazırlıyoruz. Groseri Market ile bir protokol imzalayarak, bütün alışverişlerde yüzde 4’lük bir indirim sağladık. Sigorta yazılım programı üzerinde faaliyet gösteren Pasifik firması ile de bir anlaşma sağlayarak, 3 bin 650 liradan satılan yazılım programı fiyatını 2 bin liraya indirdik. Türkiye genelinde 27 il ve ilçede hizmet veren Dent Grup ile de yaptığımız anlaşma gereği, diş tedavisinde yüzde 15, diş bakım ve temizliğinde de yüzde 20 iskonto aldık. Diş muayenesi ise ücretsiz yapılacak. Bütün indirimler sadece sigortacıları değil, çalışanlarını ve aile üyelerini de kapsıyor. Bu antlaşmaların tamamını 4 ay gibi kısa bir süre de gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde farklı alanlarda yeni anlaşmalar yapacağız.

Sigortanın önemi nedir ve neden sigorta yaptırmalıyız?

Sigorta günümüzde lüks değil, bir ihtiyaç ve mecburiyet haline geldi. Yaşamın her alanında karşılaşılabilecek olası risklere karşı önlem almak ve küçük primlerle büyük risklerin ekonomik sorumluluklarını azaltmak için sigorta yaptırmamız gerekiyor. Sigorta; yolculuklarda ailenizi, tatildeyken evinizi, evinizde uyurken iş yerinizi ve arabanızı koruyor. Bu anlamda geleceğinizin en büyük yatırımı… Sigorta ile en hayati sağlık sorunlarınızın bile daha rahat ve kolay bir şekilde üstesinden gelebilirsiniz. Dolayısı ile sigorta görünmeyen bir koruyucu, güvence. İhtiyaç duyabileceğimiz poliçelere şu örnekleri verebiliriz;

TAMAMLAYICI SAĞLIK SİGORTASI

“Her şeyin başı sağlık” diyoruz ama sağlığımız için gerekli önlemleri almıyor ve ihmal ediyoruz. Günümüz çağında ansızın karşı karşıya kalınabilecek yüksek maliyetli, kötü ve yatarak tedavi gerektirecek hastalıklara hazırlıksız yakalanma korkusundan kurtulmak için Özel Sağlık Sigortası, ya da SGK’lıysanız ve özel hastanelerde ödenmesi gereken fark ücretlerinden kurtulmak istiyorsanız Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırmanızı öneririz.

SEYAHAT SAĞLIK SİGORTA
Evinizden, yurdunuzdan ayrı kalacağınız bir seyahat gerçekleştireceksiniz… Yurtdışı seyahatinize başlamadan önce Seyahat Sağlık Sigorta poliçenizi yanınıza almayı unutmayın. Böylece, Yurtdışı Seyahat Sağlık Sigortaları ile hastalık veya kaza halinde acil tıbbi yardım hizmetleri ve tedavi giderleri sorun olmaktan çıksın.

TRAFİK SİGORTASI

İstatistiklere göre, ülkemizde ölümler en fazla Trafik kazalarından kaynaklı meydana geliyor. Bu nedenle Trafik Sigortası zorunlu tutuluyor. Trafik Sigortası olmadan trafiğe çıkmanın yasal olmadığını hatırlatır ve trafik canavarından sigorta kalkanı ile korunmanızı öneririz.

KONUT / İŞ YERİ SİGORTASI
Küreselleşmeyle birlikte hava olayları da dengesini şaşırmış durumda. Yazın ortasında normalin üstünde yağan yağmur nedeniyle birçok ev ve iş yerinde su baskını yaşandı, yaşanıyor. Dolu felaketleri de işin cabası… Hortumun bile görüldüğü ülkemizde “Bana bir şey olmaz” demeyin. Konut Sigortası veya İş Yeri Sigortası sahibi olun.

SORUMLULUK SİGORTALARI

Sorumluluk Sigortaları ile yükümlülüklerimizi risk gerçekleştiği anda sigortacılarla paylaşmak mümkün. Bazıları hukuken zorunlu tutulan bazıları ise isteğe bağlı olan Sorumluluk Sigortaları, maddi zararları asgariye indiriyor ve sorumluluklarınızı sigortacınızla paylaşmanızı sağlıyor.

FERDİ KAZA SİGORTASI

Yolda yürürken kafanıza saksı düşebilir, yolda kayıp düşebilir, eliniz kapıya sıkışabilir, üzerinize sıcak su dökülebilir… Ferdi Kaza Sigortası ile beklenmedik kaza ve hastalıklar sonucunda meydana gelecek sıkıntıların üstesinden gelebilir, sakat kalma veya vefat durumunda maddi kayıplarınızı önleyebilirsiniz.

KASKO

“Zorunlu Trafik Sigortası bana yetmiyor, ek teminat istiyorum” diyorsanız Kasko yaptırın. Çünkü Kasko, Trafik Sigortası’nın kapsamı dışında olan aracın yanması, çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi veya kaza sonucu oluşabilecek zararları teminat altına alıyor.

DEPREM SİGORTASI

Deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde deprem riskinin yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Depremi her an ensenizde hissediyor ve evsiz kalmaktan korkuyorsanız Zorunlu Deprem Sigortası; konutunuzu deprem riskine karşı sigortalar ve bu afete karşı her an hazırlıklı olmanızı sağlar.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ

Bugün kazanıp bugün harcayanlardan değilseniz, çocuklarınızın ve kendinizin yarını sizin için önemliyse, geleceğinize birikim yapmanız şart. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcısı olarak birikim yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca sistem, devlet katkı payı ile de birikim yapmak isteyenlere önemli bir destek veriyor.

HAYAT SİGORTASI

Peki Hayat Sigortası yaptırıyor muyuz? Şunu hatırlatmakta fayda var; 1 dakika sonra dahi ne olacağımızı bilmeden yaşıyoruz ve sigortacılar, vefat ya da sakatlık durumunda yakınlarımızı ve bizi sıkıntıya sokmadan kredi borcumuzu kapatıyor. Hayat Sigortalarını, sadece kredilerle bağlantılı olarak düşünmemek gerekiyor. Bu ürünlerin hem bireyin hem de yakınlarının yaşam standartlarını ekonomik açıdan koruduğunu ve geleceğini güvence altına aldığını da unutmamalıyız.

Bazılarını sıraladığınız üzere, başımıza gelebilecek olası risklere karşı tedbir alabileceğimiz onlarca seçenek bulunmasına rağmen, Trafik ve DASK gibi zorunlu olanlar dışında hiçbir poliçe rağbet görmüyor. Size göre Türk toplumunda sigorta bilinci neden oluşmuyor?

Sizin de söylediğiniz gibi, insanlarımızda ki sigorta bilinci ne yazık ki sadece trafik sigortası ve kaskodan ibaret. Sigortanın öneminin, çeşitli reklamlar ve kamu spotları yoluyla açıklayıcı bir şekilde topluma anlatılması gerekiyor. Avrupa’da olduğu gibi okullarda eğitim olarak da verilmeli. Finansal okuryazarlığın artmasına paralel olarak, ülkemizde sigorta bilinci de yükselecek ve sigortalanma oranı artacaktır. Bu anlamda atılacak en önemli adım eğitime sigortayı sokmak olmalıdır. Kamu otoritesinin sigortacılığa yapabileceği en önemli katkı bu olacaktır. Çocuklarımız eğitimlerini iki mecrada almaktadır; İlki aile, ikincisi ise okul… Ailede sigortayı bilen olmayınca; müfredatta da sigorta yer bulmayınca kulaktan dolma, eksik bilgilerle konu hakkında bir şeyler hafızaya alınıyor. Dolayısıyla sigorta bilinci ya oluşmuyor, ya da sağlıksız oluşuyor. Burada uzun uzadıya, bütün yıl boyunca okutulacak bir ders değil, her yıl sigorta haftasında işlenecek tek bir üniteyi kastediyorum. Yurttaşlarımızın en azından bu sigortaları bilmesi, adeta vatandaşlık hakkıdır. Sağlıklı bir sigorta bilincinin oluşması ile birlikte Türk sigorta sektörü çok önemli noktalara ulaşacaktır. Bir ülkenin gelişmişliği sigorta sektörü ile ölçülür. Avrupa’da kişi başı sigorta harcaması 2 bin 250 euro civarındayken, Türkiye’de ise 120 dolar civarında yer buluyor. Bir ülke ne kadar gelişirse, sigorta sektörü de bir o kadar milli gelirden pay alır. Gelir düzeyi arttıkça sigortacılık gelişir, sigortacılık gelişirse de insanların refah düzeyi artmış olur.

Sigorta yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

Dikkat edilmesi gereken temel nokta poliçe kapsamıdır. İhtiyacınıza en uygun sigortaya sahip olmak için sigorta şirketinin sunduğu poliçede yer alan teminat detaylarını özenle okuyarak değerlendirmeniz gerekir. Bu sayede hangi şartlar altında zararınızın ne kadarının karşılanacağını önceden bilerek anlaşma sağlayabilir, bunun sonucunda beklentinize uygun bir şekilde faydalanabilirsiniz. Poliçede yer alan teminatlara hakim olmanız, ileride sorun yaşama ihtimalinizi azaltır. Poliçeleri hem gereksinimlerinize hem de bütçenize göre değerlendirdikten sonra size en uygun olanını tercih edebilirsiniz.

Bankaların yarattığı haksız rekabet hakkında neler söylemek istersiniz?

Yüksek faiz oranları nedeniyle para satmakta güçlük yaşadıklarından olsa gerek, bankalar son dönemde bize rakip gibi çalışmaya başladılar.  Kredi taleplerinde kanunsuz zorlamalarla vatandaşa eksik bilgi ve teminata sahip ürünler veriyorlar ve bu yöntem çok fazla mağdur ortaya çıkarıyor. Araç kredisi, ev kredisi kullandırırken ‘Bizden sigorta yaptırırsanız, faiz indirimi yaparız’ diyerek müşterileri cezbetme yönetimine başvuranlar da var. Hatta bazı bankaların mevduat, kredi kartı veya kredi müşterilerine haber vermeden çeşitli dallarda sigorta poliçesi düzenleyerek, bedelini müşteri hesabından tahsil ettiğini duyuyoruz. Sigortadan haberi olmayan müşteri, ya hiç olmayan bir riskini sigortalattığı ya da parasını ödediği poliçenin sağladığı haklardan, risk gerçekleşse bile haberi olmadığı için yararlanamıyor. Kurumsal müşterilerimize giderek fiyat teklifi vermeye de başladılar. Şu an iş hacmimizin yüzde 50’sini elinde bulunduran bankalar, bu rakamı yükseltmek için olağanüstü bir çaba harcıyor. Biz acenteler de, ‘dur’ demek için elinden gelen gayreti gösteremiyoruz. Netice itibariyle, katılımcılar kredi çektikleri bankaya sigorta yaptırmak zorunda değiller. Bütün meslektaşlarımızı, dernek çatımız altında özel ve kamu bankalarına karşı omuz omuza mücadele vermeye davet ediyorum.

Sigortacılık, insan hayatı ve geleceğiyle alakalı olduğundan ciddiyet ve dikkat gerektiren bir meslek… Kalifiye eleman bulmakta zorlanıyor musunuz? 

Mesleki eğitim okullarında ve üniversitelerde pratik eğitim yapılmamasından dolayı kalifiye eleman konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Dernek olarak çeşitli projeler imzaladık, eğitim platformlarına katıldık. Acentelerimiz tarafından verilen eğitimlerle de yaşanan sorunu çözmek için gayret ve çaba gösteriyoruz. Sigortacılık okuyan öğrencilerin staj süreleri 3 ay ile sınırlı kalmamalı. Teoriğin yanı sıra saha da pratik yapmalılar. Yani sahadaki bir yıl staj yaptıktan ve eğitim aldıktan sonra diploma alınması gerekiyor. Yeni mezunlar ve yeni çalışmaya başlayanlarda bilgi ve tecrübe eksikliğinin olduğunu görüyoruz. Liselerde sigortacılık bölümü var ama talep edilmiyor. Nedeni ise bu bölümü yeteri kadar anlatamayışımızdan ve sevdiremeyişimizden kaynaklanıyor. Sigortacılık günümüzün en önemli mesleklerinden biri fakat hak ettiği değeri görmüyor. Mesleğimizin çok önem arz eden bir sektör olduğunun bilinebilmesi için adımlar atıyoruz. Sigortacılıkta Avrupa standartlarını yakalamamız bunu sağlamak için de ilgili kurum ve kuruluşların desteğine ihtiyacımız var.

Zaman ayırdığınız için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılar dilerim

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor