SPORUN FAZLASI GEREKSİZ

Fazla spor yapmak iyi değil. Arnold Shwarzeneger bu konuda şöyle diyor, “Gençliğimde kaldırdığım halterler yüzünden bugün ağrı çekiyorum”

Profesyonel sporculara 20 yıl sonra baktığınızda çoğunda ortopedik rahatsızlıklar yaşadıklarını görebiliyoruz. Her gün yarım saat yürüyüş, haftada bir de terleyecek kadar spor yapmak yeterli. Daha fazlasını isteyen yapar ama sağlığa bir faydasının olmadığını bilmek gerek.

Fiziksel faaliyet elbette bütün vücudumuz için yararlıdır. Kalbimize, beynimize ve kemiklerimize fayda sağlar. Ama gerçek şu ki; konu kemiklerimize, eklemlerimize ve kaslarımıza geldiğinde, aşırı miktarda yapılan gereksiz spor vücudumuz için Mike Tyson’un sağ yumruğu kadar hasar verici olabilir.

HANGİ SPORLARI KALBİMİZ İÇİN, HANGİLERİNİ KASLARIMIZ İÇİN YAPMALIYIZ?

Aslında günde yarım saat yürüyüş, haftada bir saat terleyecek kadar spor ve aynı zamanda 30 dakika halter öneriyoruz. Bunun dışında sporun pek bir faydası yok. Spor yaptığınızda hem kalp kasları hem de vücut kasları sağlıklı oluyor. Ancak; spor şekilleri b.iraz değişik. Mesela yürüyünce vücut kasları üzerinde pek bir etkisi yok ama kalbin üzerinde büyük etkisi var. Günde yarım saat yürümelisiniz. Terleme sporu da kalp içindir. Vücut üzerinde etkisi azdır. Aslında esneklik kazanmak için olmazsa olmaz sporlardan biri de yoğadır.

AĞIRLIK KALDIRIN

Yaşınız ne olursa olsun; ağırlık kaldırmanın sayısız yararları vardır. Öncelikle vücudunuzdaki yağsız kas oranını artırır. Aynı zamanda yağdan çok kalori tüketeceği için kilonuzu düşük seviyede tutar. Kaslarınızı güçlendireceği için daha rahat hareket etmenizi sağlar. Önemli olan ağırlık kaldırma çalışması yaparak kemik yoğunluğunuzu artırabilirsiniz. Haftada yalnızca yarım saat egzersiz yapmak sizi yaklaşık 3 yaş daha gençleştirir. Küçük ağırlıklarla çömelip kalkma hareketi yalnızca bacak kaslarınızı güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sırtınızın alt kısmındaki kaslarınızı da güçlendirir.

(Kaynak; Mehmet ÖZ)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor