SU SIKINTISI ALARM VERİYOR

Bir bölgede nem miktarındaki geçici dengesizliğin o bölgedeki su kıtlığı ile ilişkisi olarak kabaca tanımladığımız kuraklık, doğal bir iklim olayıdır ve herhangi bir zamanda herhangi bir yerde meydana gelebilir.

Su sıkıntısının en büyük etmeni olan kuraklık, kuraktan nemli iklim tiplerine kadar her yerde görülebilir. Bununla beraber kurak iklimler nem eksikliğinden ve yüksek değişkenlikteki yağıştan dolayı kuraklığa karşı daha hassas konumdadırlar. Ekstrem olaylar içinde kuraklık genellikle yavaş gelişir, sıklıkla uzun bir süreklilik gösterir ve atmosferik tehlikeler içinde tahmini en az olanı olması ile birlikte etkileri çok geniştir. Kuraklık yalnızca fiziksel bir olay veya bir doğa olayı olarak görülmemelidir. Onun, insan ve faaliyetleri, uzun süreli kuru hava nem azlığı yaratarak bitki, orman ve su kaynaklarında azalmaya sebep olur ve neticede, ciddi çevresel, ekonomik ve sosyal problemlerin ortaya çıkar.

Kuraklık demek aslında büyük doğal afetlerden sayılmaktadır. Kuraklık yağış almayan ya da oldukça az yağış alan yerler sonucunda oluşmuş bölgelere denir. Kuraklık olan bölgelerde kesinlikle verim alınamaz. Verim alınamadığı sürece de üretim olmayacağından insanlar zor duruma düşeceklerdir. Bundan dolayı kuraklığa karşı her ülke elinden geldiği kadar önlem almaktadır.

Ülkemiz şuanda geldiği nokta itibari ile gelecek için kuraklık ve onunla birlikte su sıkıntısı için alarm veriyor. Çünkü ilkbahardan kış mevsimine kadar doğru düzgün yağışlar olmadı. Barajların su miktarlarında ciddi azalmalar meydana geldi. Hava durumu tahminlerine baktığımızda da tatmin edici bir yağmur göremiyoruz. Dolayısıyla eğer böyle devam ederse ülke olarak ciddi su sıkıntısı ile karşı karşıya kalabiliriz.

Su israfı, yapılan israflar arasında neredeyse ilk sırada yer almaktadır. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Özellikle halkımızda bu konuda duyarlı olmalıdır. Çünkü geleceğin temelleri bugünlerden atılmaktadır. Gelecekte çocuklarımıza, insanlara güzel bir doğa ve verimli topraklar bırakmak herkesin görevidir. Kuraklığı önlemek için öncelikle suyu verimli kullanmalıyız. Uygun tarım sistemleri kullanılmalıyız. Yenilenebilir enerji sağlanmalıdır. Doğayı korumalı ve orman yangınlarına karşı önle almalıyız. İklim şartları sürekli kontrol altında olup, izlenmesi ve takip edilmesi gerekmektedir. Toprak verimsiz halde kullanılmamalıdır.

Kısacası kuraklıkta bizlere çok iş düşmesinin yanında Devlet birimleri de dikkatli olmalıdır. Kuraklık önlendiği takdirde verim artacak, ve insanların üretiminde sorunlar yaşanmayacaktır. Gençlerde üzerine düşen görevleri yapmalı ve yeşil alanları çoğaltmada destek vermeliler.

Su canlılarının ayakta durmaları ve devamlılıklarını sağlayabilmeleri için en temel gereksinimidir. Su olmazsa canlı olmaz. Bu nedenle suyumuzu doğru kullanalım ve israf etmeyelim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor