Türkiye’nin sorunlarına gençler DEVA olacak

RÖPORTAJ: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – ‘‘Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olduğu her zaman söylenir. Nüfusu bu kadar genç bir ülkede, peki neden genç siyasetçi sayımız az? Ülkemizde gençlere şans verilmiyor mu?’’ Bir arkadaş grubunda sohbet ederken bu soruya muhatap olduğumda, ‘’Adam haklı’’ demekten öteye gidememiştim. Ne var ki birkaç gün sonra, vaziyetin aslında hiç de öyle olmadığı karşıma çıkıverdi. Genç bir iş insanı olan arkadaşım Necati Ulaştırıcı, ofisime ziyarete geldiği sırada, Ali Babacan liderliğinde kurulan DEVA Partisi’nde Seyhan İlçe Başkan yardımcısı olduğunu söyledi. Ulaştırıcı’nın yapılanma hakkında verdiği detaylı bilgilere baktığımda, çoğunluğu gençlerin oluşturduğu dikkat çekiyordu. Vakit kaybetmeden Seyhan İlçe Başkanı Halit Acı ile tanışmak istediğimi kendisine söyledim ve o da beni ertesi gün Seyhan İlçe Başkanlığı’na davet etti. Siyasete yeni başlamış, genç; ancak son derece bilgi ve donanım sahibi olduğunu konuşmalarından anladığım Seyhan İlçe Başkanı Halit Acı ile tanışma faslını fırsat görüp, bir de röportaj çalışması gerçekleştirdim. İlgiyle okuyacağınıza inanıyorum.     

Seyhan ilçesinde teşkilatlanma çalışmalarınız ne durumda? Halkın ve seçmenin ilgisini çekebiliyor musunuz?

Yeni üslup, yeni söylem geliştirmek ve yeni siyasetçiler yetiştirmek kapsamında, geçen yılın mart ayında kurulmuş yeni bir partiyiz. Bu sürecin pandemiye denk gelmesine rağmen, yapmış olduğumuz çalışmalarla, bir taban oluşturacak düzeyde ilerlemeler kat ettik. Genel Başkanımız Ali Babacanoğlu’nun, üye kabul işlemlerinin internet üzerinden başladığını duyurduğu gün, bende formu dolduranlar arasında yer almıştım. Akabinde yapılan incelemeler sonucunda, Seyhan İlçe Başkanlığı görevine layık görüldüm.  İlçe yönetimini oluştururken de, internet üzerinden başvuran gönüllüleri esas aldık. Bu söylediklerim ne anlama geliyor? Hiç kimsenin bizleri referans göstermediğini, yakın ilişkilere dayanan sistemin bizi bir yerlere getirmediğini ifade etmeye çalışıyorum.  Seyhan ilçe yönetiminde 30 asil, 15 yedek üyemiz var. Bu 45 kişiden 4’ü hariç, geri kalanlar ilk kez siyaset yapan isimler. Şahsımın da bu ilk siyasi tecrübesi…  İlçemizin 96 mahallesinde, 550 bin seçmen yaşıyor. Gelecek seçimlere kadar bu 550 bin kişiyle temas etme hedefindeyiz. Bu zamana kadar, ulaştığımız binlerce insanın teveccühünü kazanmayı başardığımızı gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Gezilerimizde ve ziyaretlerimizde gördük ki, insanlar artık eski siyasi partilere güvenmiyor ve yeni bir alternatif arıyorlar. İşte bu noktada da, bizlerin çabasını karşılıksız bırakmıyorlar.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan gençlere ve genç siyasetçilere çok önem veriyor. Gençlerin görüşleri ve partinize desteği nasıl?

Genel başkanımız, gençlerimize önem verdiği gibi onlarla istişare ederken, alternatif cevap ve projelere açık olduğunu da ifade etmiştir. Genel merkezimiz de gençlerle yapılan bir istişarede iki genç kardeşimize Genel Başkanımız siyaset yapmayı teklif etmiş ve bugün Deva Partimizin kurucularından olmuşlardır. Görüyoruz ki gittiğimiz her yerde gençlerin bize olan bakışı, sevgisi ve beklentisi çok fazla. Allah’ın izniyle ne vatandaşlarımızı ne de gençlerimizi mahcup etmeyeceğiz.

Siyasete yeni başlayan biri olarak, tecrübesizliğin vermiş olduğu dezavantajları yaşadığınızı hissediyor musunuz?

Elbette dezavantajları yaşıyoruz ancak bunun avantajları daha fazla. İnsanlar bizi kirlenmemiş olarak görüyor ve bu da hizmet anlamında güven duyup, umut bağlamalarına vesile oluyor. Daha önce siyaset yapan eski isimler, pozisyonlarını ve koltuklarını korumak adına veya bir yerlere aday olabilmek için hem partilerini hem kendilerine güvenenlerini çok yıpratmışlar.  Bu nedenle bizler, klasik siyasetçilerden ziyade, ‘umut veren, pırıl pırıl gençler’ olarak tanımlanıyoruz. Bu benim değil; ulaştığımız, sohbet ettiğimiz insanların söylemleri.

Kendimizi şu ana kadar başarılı buluyor musunuz?

Kurucu ilçe başkanı olmanın sorumluluğu ve yükü gerçekten çok fazla. Düşünün bir kere, ortada hiçbir şey yokken, her şeyi sıfırdan inşa ediyorsunuz. Kurulu bir düzene sahip değilsiniz. Dolayısıyla, sorunlarla karşılaşmanız kaçınılmaz oluyor. Bu sorunları aşarak, hedeflerimize ulaşma yönünde çok ciddi bir yol aldık. Emek veriyor, zaman harcıyor ve maddi katkılar sağlıyoruz. Bütün arkadaşlarımız fedakarca çalışıyorlar. ‘Küçük olsun benim olsun’ düşüncesinden tamamen uzağız. Bu yapıya kim, ne katkı koymak isterse, hepsine kapımız sonuna kadar açık. Geçen 11 aylık sürece dönüp baktığımızda, gayet başarılı olabildiğimizi görüyor ve bundan güç alarak, daha önemli başarıların da altına imza atabileceğimize inanıyorum.

Partinizin duruşunu nasıl tanımlıyorsunuz?

DEVA Partisi merkezde bir partidir. Klasik ve ideolojik yaklaşımları tümüyle reddediyoruz. Kim daha dindar, kim daha Atatürkçü, kim daha milliyetçi… Bunların üzerinde durmuyoruz. Gerçek manada ayrıştırmaya karşıyız. Kaldı ki, belli bir ideolojiyi hedef alan diğer siyasi partiler, kendi seçmen kitlelerini oluşturuyorlar. Biz ise tamamen halkın partisi olma hedefindeyiz. 84 milyona hitap ediyoruz. Amacımız; herkesin barış, huzur ve kardeşçe yaşayabileceği; toprak bütünlüğü asla bölünemeyecek bir Türkiye. Günümüzde siyasetin getirdiği korku politikası ve artan hukuksuzluk, adaletsizlik, eşitsizlik ve liyakatsizliğin önüne geçilemez hal alması ile Deva Partisi ekonomide uçurumun kenarına geldiğimiz dönemde elini taşın altına koyanların değil, gövdesini taşın altına koyanların kurduğu bir partidir. Kuruluşunun en büyük sebebi halkın Deva Partisi’ne ihtiyaç duyması oldu. Halkın teveccüh göstermesinden de anlayacağımız gibi Deva Partisi’ne olan güven ve samimiyet bunun kanıtıdır.

Olası bir baskın veya erken seçime hazır durumda olduğunuza inanıyor musunuz?

Sıfırdan kurulan bir parti açısından teşkilatlanma gerçekten kolay bir iş değil. Seyhan ilçe olarak mahalle temsilcileri oluşturma çalışmalarımız devam ediyor. Sağladığımız çoğunluğa bakacak olursak, yarın bir seçim olsa başarılı bir sonuç elde edeceğimizden eminim. Seçmenin Ali Babacan ile en ufak bir problemi yok. Kararsız kesim, sandığa ilk kez gidecek genç kesim ve alternatif arayan seçmenler, partimize ilgi gösteriyor ve bizleri tanımaya çalışıyorlar. 

Seyhan’ın tespit ettiğiniz başlıca sorunları nelerdir?

Güney ile kuzeyindeki mahallelerinde gerek ekonomik, gerek sosyal ve gerekse kültürel anlamda çok farklı yaşam tarzı bulunan Seyhan’ın sorunları saymakla bitmiyor. 800 binin üzerinde nüfusa sahip 96 mahalleden oluşan ve yaklaşık 7 bin sokağı bulunan Seyhan’da, hemşehrilerimizden gelen şikayetler ve teşkilatımızın yaptığı araştırmalar ışığında yüzlerce sayfalık sorun tespit edildi. Vasıfsız göç alıp, vasıflıları daha gelişmiş şehirlere göndermemiz en büyük sorunların başında yer alıyor. İmar planı olmaması, çevre bilincinin yerleşmemesi, eğitim seviyesinin düşük olması ve bunu yükseltmek için yeterli bir çaba harcanmaması geri kalan sorunlar arasında dikkat çekiyor. Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’ın samimiyetine ve iyi niyetine inanıyoruz. Elinden geleni yapmaya çalışıyor; ancak yeterli olamıyor.

Bu keyifli röportajın gerçekleşmesine zaman ayırdığınız teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını dilerim.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor