UCUZ VE DOĞAL İLAÇ SPOR

Ramazan ŞANIVAR

Evrensel lider, Başöğretmen, büyük devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk,  sağlık ve sporun önemini ne güzel vurgulamış…. “SAĞLAM KAFA, SAĞLAM VUCUTTA BULUNUR”……

Küçük yaşlarda spor bilinci edinmek ailede başlar. Sonra da okulda devam eder, alışkanlık haline gelir ve ölünceye dek sürer. Bu bağlamda; baba ve anneler bilinçli spor yaparak çocuklarına rol model olmalıdırlar. Sporla çocuklar özgüven kazanır ve kendini spor yapmayan çocuklara göre daha enerjik ve üstün görürler.

Dünya ülkeleri arasında terörden sonra sağlık ve ilaç harcamalarına en fazla para harcayan ülkeler arasında Türkiye ön sıralarda bulunmaktadır. Doğru beslenen, sigara ve alkolden uzak duran, uykusunu alan, spor alışkanlığı olan insanlar doktora pek gitmezler.

Spor yapan insanlar zihinsel ve fiziksel olarak güçlü olurlar. Arkadaş ve dostlarıyla iyi ilişkiler kurarlar. Motivasyonu ve yaşam kalitesi artar,  sağlıklı ve neşeli davranışları dikkati çeker. Çünkü spor mutluluk hormonu (seretonin –endorfin) salgılar. Bu hormonların salınımı stres, gerginlik, endişe, uyku düzensizliği ve depresyon gibi olumsuz bozuklukların önüne geçer.

Spor yapan kimseler başta bağışıklık sistemi olmak üzere tüm organları görevini daha iyi yapar, iskelet yapısı, kas, eklemler güçlenir. Böylece spor yapmayanların şikayetçi olduğu bel, boyun, kramp ve sırt ağrısı çekmezler. Vücutta ki yağ yakımı hızlanarak kas kütlesi artar.

Hareketsiz yaşam, başta diyabet (şeker) olmak üzere tansiyon, kalp ve tüm hastalıkları tetikler. Düzenli spor yapanların kalp rahatsızlığı geçirme riskleri çok azdır. Günde 30 dakika yürümek veya yüzmenin bile büyük yararları kanıtlanmıştır. 

Üzülerek söylemek gerekirse ülkemizde velilerin büyük çoğunluğu sporun dersleri, eğitimde başarıyı engellediği düşüncesindedir. Halbuki öğrenciler spor sayesinde enerjilerini atacak ve kötü alışkanlıklardan uzak duracaklardır.  Sigara ve uyuşturucu kullanım yaşının 10-12’lere kadar düştüğü bilinmektedir. Bunun önüne geçmenin reçetesi SPOR’dur….

ABD’de 15 bin kadar öğrenci üzerinde yapılan araştırmada, spor yapan öğrencilerin, yapmayanlara oranla, arkadaşlarıyla daha barışık, sevecen, neşeli ve derslerinde başarılı olduğu görülmüştür.

Yine İngiltere’de özellikle 2 katlı otobüslerde 30 bine yakın sürücü ile biletçi arasında yapılan araştırmada, sürücülerin sürekli oturmaları, yolcularla tartışmaları ve trafik kargaşasından dolayı sağlığının iyi olmadığı, sürekli hareket halinde ki biletçinin ise sürücüye oranla sağlıklı olduğu kanıtlanmıştır.

ABD ve Avrupa ülkelerinde işçi, memur, esnaf, sanayici, işadamları, bürokrat, senatör gibi kimselerin günde aksatmadan, kimseye randevu vermeden, spora 2 saat zaman ayırdıkları gözlenir. Ülkemizde son 20 yılda spor bilinci ve alışkanlığı arttı. Yerel yönetimlerin yanı sıra oteller ve özel spor tesislerinin sayısının yükselmesi nedeniyle spor yapanların sayısında artış gözlenmektedir.

Doktor ve ilaçlardan uzak durmak için hiçbir bahaneye sığınmadan bu günden tezi yok spora başlamanızda büyük yarar göreceksiniz. 50 yaşında bile spora başlamanın organizma üzerinde olumlu yararları kanıtlanmıştır. Egzersiz yapan Alzheimer (unutkanlık) hastalarında da önemli gelişmeler gözlenmiştir.

Bir de aç veya aşırı tok karnına spor yapmayınız. Güneşli havalarda şapka, gözlük takmayı unutmayınız. Spordan sonra vücudun kaybettiği tuz ve mineraller için bol su tüketin, ayrıca bir adet maden suyu yararlı olur. En önemlisi spora uygun malzemelerle çıkınız. Sağlıcakla ve sporla kalın…..

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor