‘Ülkemizde 1 milyon demans hastası bulunuyor’

HABER: Ayşe TOPAK

ADANA (BÖLGE)-Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ahmet Evlice Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Ülkemize yaklaşık 1 milyon demans (bunama) hastası olduğunun tahmin edildiğini dile getirdi.

Doç Dr. Ahmet Evlice, demans hastalarının içerisinde en sık nedenin ise Alzheimer hastalığı olduğunun bilindiğini, diğer nedenlerin çoğunluğunu ise serebrovasküler hastalık (inme), Parkinson hastalığı,  halk arasında beyinde sıvı birikimi olarak bilinen ”Normal Basınçlı Hidrosefali” denilen hastalıkların oluşturulduğuna vurgu yaptı. Evlice ayrıca yukarda sayılan hastalıklar için ayırıcı tanının yapılması çok önemli olduğuna işaret ederek, “çünkü her bir hastalığın yaklaşımı farklı, örneğin inmeye bağlı gelişen bir demans hastasında öncelikli olarak inmeye neden olan faktörlerin araştırılıp tedavi edilmesi lazım veya olgu normal basınçlı hidrosefali ise ameliyatla tedavi şansı var. Her unutkanlığı olan kişi demans olmadığı gibi, her demansı olan kişi de Alzheimer hastası değildir. Demans’tan korunabilmek için toplum olarak bilinçlenmeli ve özellikle orta yaşlardan itibaren sağlıklı yaşamaya önem vermek gerekmektedir” ifadesini kullandı.

PANDEMİDE DEMANS HASTALARI YAKINLARI TARAFINDAN DAHA SIK TAKİP EDİLMELİ

Yaşadığımız Covid-19 pandemisinde demans hastalarının durumunun önem arz ettiğine değinen Doç Dr. Ahmet Evlice, bunun 3 nedeninin bulunduğunu birincisinin izolasyon olduğunu çünkü hastaların alınan önlemleri (maske takmak, sosyal mesafe, el yıkama, vs.) anlamakta ve uygulamakta güçlük çekeceği gibi, anlamış olsalar bile muhtemelen kısa süre sonra unutacaklarını, Bu nedenle pandemi sürecinde hasta yakınlarının hastaları daha sık takip etmeleri gerektiğine dikkati çekti.  Önemli ikinci noktanın ise Covid-19 virusunun hastalarda ani kafa karışıklığı olarak tanımlayabileceğimiz deliryum tablosuna yol açması olduğunu belirten Evlice, hasta yakınlarının bu konuda alert olması ve ani gelişen bilişsel kötüleşmelerde Covid-19’un akla gelmesi gerektiğini, ancak  her ani bilişsel kötüleşmenin de Covid-19’a bağlı olamayabileceğini, bunun ayırıcı tanısının ilgili merkezlerde yapılması gerektiğine değindi. Evlice, üçüncü nedenin ise pandemi sürecinde hasta ve yakınlarının kontrol amaçlı hastaneye gelmek istememesinin olduğuna dikkati çekerek sözlerini şöyle noktaladı “kaldı ki hekimler olarak bizler de acil durumlar dışında hastaneye gelmelerini önermiyoruz. Peki bu durumda hastalarıyla ilgili merak ettikleri soruların yanıtlarını nasıl elde edecekler? ”Alzheimerın Sesi” isimli application’u telefonlarına indirip okuyarak hastalıkla ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirler veya Türkiye Alzheimer Derneğinin web sitesinden hastalıkla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirler”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Spor