Vatandaşı elektrik faturası çarpıyor

(HABER MERKEZİ)-CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bor ilçesine bağlı Kızılca köyünde bir araya geldiği vatandaşların sorun ve taleplerini dinledi. Zamlı elektrik faturalarının şokunu yaşayan köylüler, hane faturalarında artışı görünce tarlaları nasıl sulayacağız diye dert yandılar.

Aralık 2021 yılı faturaları  Ocak zammı uygulanarak kesilmeye başlanması köylüleri perişan etti.Yeni yılın zamlı elektrik faturalarından yakının köylüler, sadece tarımsal sulamada kullanılan elektrik değil, hanelerde kullanılan elektrik faturalarının kabarık olduğunu belirttiler. Bir vatandaş, geçen ay hane elektriğine  yeni yılla birlikte 1100 liralık fatura geldiğini söyledi.  

Geçen yıl 10 bin lira civarında olan tarımsal sulama elektrik faturalarının bu yıl 22-23 bin liraya çıkacağından endişelenen üreticiler, ineklerini satarak elektrik faturalarını ödemek zorunda kalacaklarını ifade ettiler. 

 GÜRER, KÖYLÜNÜN SORUNLARINI DİNLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köy ve belde ziyaretleri kapsamında, Bor İlçesine bağlı Kızılca köyünde vatandaşlarla bir araya geldi. 

700 LİRALIK ELEKTRİK FATURASI 1160 LİRAYA ÇIKTI 

CHP Milletvekili Gürer’e, yeni gelen elektrik faturasını gösteren İbrahim Gülümser, geçtiğimiz  ay 700 lira ödediği hane elektriği için bu ay 1167 lira fatura geldiğini belirtti. Henüz tarımsal sulamaya geçmediğini ancak kara kara düşünmeye başladığını söyledi. İbrahim Gülümser, “Geçen sene tarımsal sulamada kullandığım elektrik için ayda 10 bin lira ödüyordum. Bu yıl 25 bin bira ödemek zorunda kalacağım” dedi. 

BU ŞARTLARDA TARIM YAPMAK ZOR

Kızılca köyü Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Halit Sönmez ise geçen yıla göre elektrik fiyatının yüksek oranında arttığını belirtti. 150 kw ve üzerinde elektrik tüketen abonelere katmerli zam yapılacağını ifade eden Halit Sönmez, “Haneler için gelen yeni yılın ilk elektrik faturaları vatandaşı fena vurdu. Tarımsal sulama sezonunda ne yapacağımızı şimdiden kara kara düşünmeye başladık. Bu şartlarda tarım yapmak oldukça zor” dedi. 

10 BİN LİRALIK TARIMSAL SULAMA FATURASI 23 BİNE DAYANDI

Geçen yıl 65 lira olan saatlik tarımsa sulama ücretinin bu yıl 120 liraya çıktığını anlatan Halit Sönmez, geç en yıl 10 bin lira civarında tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik faturası ödeyen bir çiftçinin bu yıl 22-23 bin lira aylık fatura ödeyeceğini tahmin ettiklerini belirtti. 

İNEK SATIP ELEKTİRİK FATURASI ÖDEYECEKLER 

Kooperatif Başkanı Sönmez, “Çiftçi 20-25 bin lira elektrik faturası ödeyerek tarım yapamaz. Ürününün tamamı bile elektrik faturalarına yetmez. Çiftçilerin bu zor şartlarda ayakta durması mümkün değil. Ahırdaki ineği satıp elektrik faturası ödeyeceğiz” diye konuştu. 

GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ ÇİFTÇİYİ PERİŞAN ETTİ

Köylülerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise çiftçinin artan girdi maliyetleri karşısında üretim yapamaya zorlanacağını  söylediğine vurgu yaptı. Gübre, mazot, tohum ve ilaç fiyatlarındaki artışın yanı sıra elektrik fiyatlarının büyük oranda artmasının, tarımsal sulama amaçlı elektrik enerjisi kullanan üreticileri çok mağdur ettiğine değinen Gürer, “Çiftçi, tohumunu 5 bin 500 liradan aldığı buğdayı 2 bin 500 liraya sattığını, başta elektrik ve gübre olmak üzere girdi maliyetlerine gelen yüksek artışların artık çiftçiyi üretim yapamayacak duruma getirdiğini ifade ediyor” şeklinde konuştu. 

ÇİFTÇİNİN SATTIĞI ÜRÜN BİLE ELEKTRİK BEDELİNİ KARŞILAMIYOR 

Elektrik faturalarına gelen fahiş zamların tarımsal suluma için önemli bir külfet oluşturduğuna değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sattığı üründen elde ettiği parayla bile elektrik faturaları ödenemeyecek duruma geldi. Ekim yapmayı düşünmeyen çok çiftçi var. ‘İneği satın elektrik faturası ödeyeceğiz’ diyen çiftçiler var” diye konuşu.

HANE ELEKTRİK FATURALARI DA KABARDI 

Önceleri tarımsal sulama amaçlı kullanılan elektrik faturalarının yüksekliğinden şikâyetçi olan köylülerin, son zamlarla hane elektrik faturalarındaki yüksek artış karşısında şok olduğunu anlatan Gürer, “Elektrik faturalarındaki fahiş artış hem vatandaşı hem çiftçiye fena çarptı” ifadelerini kullandı.

KANUN TEKLİFİ …

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin AKP iktidarından tarımsal destekleme yerine girdi maliyetlerini düşürecek düzenleme yapmasını istediğine de işaret ederek, “ Tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturalarının 6 ayda bir ödenerek hasat döneminde tahsil edilmesine yönelik Kanun Teklifi hazırlıyoruz” hatırlatmasında bulundu.

BU ŞARTLARDA NASIL TARIM YAPILACK?

Gürer, “Çiftçinin, tarlaya ektiği ürünün fiyatı ile elektrik faturaları ancak ödenebiliyor ya da ödenemiyor. Bu şartlarda nasıl tarım yapılacak?” diye sordu. 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor