Vergisini ödeyen sokak satıcıları mutlu

Adana’da, sokak satıcılarını vergisini ödeyen esnafa dönüştüren ‘’Lezzet Noktaları Projesi’’, birinci yılını başarıyla tamamladı. Sokak Satıcıları Esnaf Derneği Başkanı Hasan Sayılan, ‘’30 esnafımız, bir yılda 200 bin lira vergi ödedi. Sayımız kısa sürede 150’yi bulacak ve naçizane katkımız da artacak’’ dedi. Sayılan, projenin mimarı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a, duyarlı ve hassas yaklaşımından ötürü teşekkür etti.

RÖPORTAJ: YENER EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, sokak satıcılarını kayıtlı hale getirmek amacıyla başlattığı ‘Lezzet Noktaları Projesi’, birinci yılını geride bıraktı. Bu kapsamda, 30 farklı noktada tek tip araçla mevsimsel ürün satışı yapan sokak satıcıları, tıpkı Venedik, Paris ve Roma örneklerinde olduğu gibi, Adana’ya estetik bir görünüm kazandırdı. Adana’nın, bu konuda Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Sokak Satıcıları Esnaf Derneği Başkanı Hasan Sayılan, projenin mimarı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a, duyarlı ve hassas yaklaşımından ötürü teşekkür etti.

BELEDİYEYE 200 BİN TL DESTEK, KARALAR’A TEŞEKKÜR

Projenin ikinci yılı içerisinde, simitçilerin de dahil edilmesiyle beraber, kayıtlı esnaf sayısının 150’yi bulacağına değinen Başkan Sayılan, ‘’Birinci yılda 30 esnaf olarak, belediyeye 200 bin lira civarında işgaliye parası ödedik. Sayının artmasıyla birlikte, sunduğumuz naçizane katkı da artacak. Sokak lezzetleri, dünyanın her yerinde turizme ve ekonomiye katkı sunuyor. Bunun bilincinde olan bir belediye başkanına sahibiz. En büyük desteği de Zeydan Karalar’dan aldık. Zaman içerisinde, ilçe belediye başkanlarının da benzer çalışmalar yapacağına inanıyorum’’ ifadelerini kullandı.

KAYITSIZ SEYYAR, HALKIN SAĞLIĞINA KASTEDİYOR      

Hasan Sayılan, Adana’nın seyyar cenneti olmaması için verilen mücadelede, ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade ederek,   ‘’Haksız rekabete yol açan, Adana’nın düzenini gürültü ve görüntü kirliği ile tehdit eden seyyar satıcılarla mücadelede, gözle görülür  başarı elde edilmiştir. Üretim yeri belli olmayan ve sağlıksız koşullarda tüketime sunulan bu gıdalar, halkımızın sağlığına da kastetmektedir. Biz kayıtlı esnaflar, işe başlamadan önce psikologlar ve gıda mühendisleri tarafından iletişim ve hijyen kurallarıyla ilgili seminerlere tabi tutulduk. O nedenle, Büyükşehir Belediye logosu bulunmayan tezgahlardan alışveriş yapılmamasını öneriyoruz’’ dedi.

ADANA’YA RENK VE CANLILIK KATAN DEĞER OLACAK

‘’Esnaf hem düzenli olarak vergisini öder hale geldi, hem de kentin çeşitli noktalarında arkasından zabıtaların koştuğu bir kovalamaca değil; sabit ve rengarenk araçlarıyla, kentle bütünleşen bir yapıya kavuştu’’ diyen Başkan Sayılan, en büyük isteklerinin, kentin her alanında düzen yaratmak olduğunu söyledi. Sayılan, ‘’Dünyanın hangi modern ülkesine giderseniz gidin, seyyar tezgahlarla karşılaşırsınız. Seyyar tezgahlar, belirli bir düzen ve görsellik içerisinde sunulduğu takdirde, yerel tatları ve ürünleri ziyaretçilerle buluşturan, kentlere renk ve canlılık katan özgün değerlerdir. Avrupa’nın Roma, Barcelona, Venedik ve Paris gibi önemli turizm merkezlerine gittiğinizde, seyyar tezgahların kent dokusuna uygun tasarımlarla, adeta bir kent mobilyası haline getirildiğini görebilirsiniz. Aynı görüntü yakın zamanda, Adana’da da belirgin olarak yansıtılacaktır’’ dedi.  

ADANA, ZAMAN ZAMAN SEYYAR SATICI GÖÇÜ DE ALIYOR

Başkan Sayılan, sözlerine devamla şunları söyledi; ‘’Şu sıralar, dernek olarak yeni bir proje hazırlığı aşamasındayız. Kaldırımı işgal eden işportacılarında kayıt altına alınmasına yönelik bir çalışma bu. Mobil stantlar üzerinde satışlarını yapmalarını ve kayıt altına alınmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Kendilerine tahsis edilen yerlerde, Adana’ya yakışan şekilde hizmet vermeleri, olumlu sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Özellikle, yılın bazı dönemlerinde, Adana’ya gelerek seyyar esnaflık yapan yabancılar var. Mesela, bir aylığına gelip dikenli incir sattıktan sonra şehrine geri dönüyor. Buna birçok örnek verebiliriz. İşportacıların kayıt altına alınması, bu sorunun da önüne geçecektir.’’   

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor