YÜZME SAYESİNDE BURS KAZANARAK AMERİKA’YA GİTTİ; BORA ÖZKÖK

HAZIRLAYAN: Ramazan ŞANIVAR

Bora Özkök 1944 yılında Şanlıurfa’da doğdu.  Askeri doktor olan babasının tayini Adana’ya çıktı.  Annesi de öğretmen olan Bora Özkök 8 yaşında Atatürk Yüzme Havuzu’nda kendisine efsane sporcu Muharrem Gülergin’i model alarak geliştirdi. Ailesi tiki olduğu için tedavi amaçlı havuza göndermişti. Demirspor’da lisanslı sporcu olarak girdiği yarışmalarda önemli dereceler elde eden Özkök, serbest, sırt, kurbağalama ve kelebek dallarında, ayrıca maratonda 45 kez milli takım kadrosunda yer aldı.  Daha sonraki yıllarda ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleştiler. Bora Özkök, maraton yarışmalarında da önemli başarılar elde etti.

Yüzme ve sutopunun yanı sıra futbol, güreş ve masa tenisinde kendini geliştiren Özkök, 1965 yılında sporcu bursu ile Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Berkeley Kaloforniya Üniversitesi’ne gitti. 1967 yılında futbolda en değerli oyuncu unvanını kazandı. ve1971 yılında Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldu.   Günümüzde ise Nevşehir Kapadokya’da satın aldığı otelde, özellikle Türk kültürünü, müziği ve halk oyunlarını tanımak isteyen turistlere hizmet veriyor. 

-HALK OYUNLARI TUTKUSU-

Bora Özkök’ün 2 tutkusu vardı. Birisi spor, diğeri ise halk danslarıydı. Türk Halk Dansları Topluluğu’ndan dansı en ince ayrıntısına kadar öğrenen Özkök, ABD’de üniversitenin son yıllarında San Francisco Kolo Festivali’nde gösteri yaptı ve dersler verdi.

Bora  Özkök, sadece seçkin bir dansçı ve ilham veren bir öğretmen değildi, aynı zamanda öğrettiği danslar için müzik aletleri çalan yetenekli bir müzisyendi.  Çeşitli etnik müzik aletleri kullanmaya başlamasının yanı sıra, Türk zurna), tulum (gayda), kaval,  davul, saz, klarnet, ney. armonika ve mandolina çalıyor..

Askeri yükümlülüğünü yerine getirmek için 1976’da Türkiye’ye dönen Özkök, Türk Devlet Halk Dansları Topluluğu ile yerli Türkiye dansları üzerine araştırmalar yaparak ve yıllarını köylerde danslar ve müzik toplayarak geçirdi. 1979’dan bu yana Türkiye Abant Gölü’ndeki Türk Dans Semineri’nde eğitmen olarak görev yaptı. Ayrıca her yıl Ağustos ayında Kanada’daki Windsor Üniversitesi’nde düzenlenen Orta Amerika Halk Dansları ve Müzik Konferansı’nın (MAD) direktörlüğünü yaptı.

-KAPADOKYA’YA YERLEŞTİ-

Özkök, Türkiye’nin turizmde gelişmesi ve kalkınması için Kuzey Amerika’daki büyük halk dans kamplarının çoğunda, örneğin Holiday Camp, San Diego Eyalet Üniversitesi Halk Dansları Konferansı, Santa Barbara Halk Dansları Konferansı ve Kaliforniya’daki Stockton Halk Dansları Kampı, ve birçok kolej ve üniversitede dans eğitmenliği yaptı.

Tayvan, Hong Kong, Japonya ve Avustralya’da ders verdi.  Ayrıca Pittsburgh merkezli Duquesne Üniversitesi Tamburitzans’a bir Karadeniz oyunlarını öğretti. Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelen turistlere turlar düzenleyerek dans eğitimleri veren Özkök, şu anda Kapadokya’da otel işletmeciliği yapıyor. Özkök, “Cultural Folk Tours” isimli çalışmasıyla ülkenin halk oyunlarını tanıtıyor.

ÖZKÖK: “ADANA’DA Kİ YÜZME AİLESİNİ UNUTAMIYORUM”

Bora Özkök, yüzme sayesinde önemli yerlere geldiğini, gençlik döneminin en güzel günlerini Adana’da hurmalı ağaçlarla çevrili Atatürk Yüzme Havuzu’nda geçirdiğini belirterek şöyle konuştu:

“Adana’da yaklaşık 20 yıl kadar yaşadık. Her günüm havuzda geçerdi. Özellikle kendime Muharrem Gülergin’i model aldım. Yüzme ve sutopunda, futbolda, atletizmdeki başarısına hayrandım. Yorulmak bilmeyen, enerjik ve adeta biyonik adamdı. Ayrıca, hayran kaldığım Ünsal Fikirci, Mustafa ve Erdal Acet,  Fahri Gez, Ahmet Güçlüoğlu, Behçet Kurtiç, Tuncay Şenyüz, Ahmet Özuzun, daha sonraki yıllarda Ayhan Karataş ve diğer sporcular beni çok etkilemiştir. Bir de Beden Terbiyesi Bölge Müdürü Cemil Oka’yı unutamıyorum. Adeta havuzda yatar kalkar, tüm sorunlarımızla yakından ilgilenirdi. Her hafta sonları yarışlar yapılırdı. Yüzücülerin ailelerinin yanı sıra tribünler dolardı. Ayrıca, Adanalılar yüzmede rekor olduğunda adeta bayram yaparlardı. Yüzme sayesinde çok genç yaşımda burs kazanarak Amerika’ya gittim. Orada hem Üniversite okudum, hem de çok sevdiğim Türk Halkoyunları ve müziklerinin tanıtımını sağladım. Türkiye’ye döndükten sonra turistlerin büyük ilgi duyduğu halkoyunları ve müzik aletleri konusunda Kapadokya’da otelimde dersler veriyorum.”

POLİSÇİ : BORA 9 HAFTADA 9 TÜRKİYE REKORU KIRDI

Yüzme Federasyonu eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Yüzme İl Temsilcisi Ruhi Polisçi, Bora Özkök’ün askeri doktor olan babası Tuğrul Özkök ile aralarında geçen diyaloğu anlattı:

“Bora küçük yaşlarda havuza geldi. Çok yetenekli bir sporcuydu. Ailesi tiki olduğu için tedavi amaçlı havuza göndermişti. Babası asker kökenli iyi bir doktordu. Ancak, Bora’nın bir gün içinde 3-4 yarışa girmesini istiyordu. Bunu doğru bulmuyordum. Babası bir gün yarış izlerken yanına gittim. Bora’yı aynı gün birkaç yarışa girdirmesinin doğru olmadığını anlattım. Bana aynen şunu söyledi “Ben çocuk doktoruyum. Ne yaptığımı biliyorum. Ayrıca Bora çok sağlıklı ve güçlü bir çocuk. 3-4 yarışı çıkaracak kapasitede. “ Bunları söyleyince şaşırdım ve babasını dedim ki Bora her hafta bir yarışa girerse daha iyi derece yapacağını iddia ettim. Doktor Tuğrul bey bana dönerek “O zaman Borayı siz çalıştırın” dedi. Ben de işime karışmamasını söyledim. Bora her hafta sonu bir yarışa girdi. 100, 200,serbest ve sırt 400, 800 hatta 1500, karışık yüzerek  9 haftada 9 yeni Türkiye rekoru kırdı. Babası büyük bir şaşkınlık yaşadı. Beni kutladı ve alinde bir tephsi baklava ile gelerek yüzücülere dağıttı. Bunu hiç unutamıyorum. Çocuklar ne kadar güçlü olursa olsun. Fazla yükleme yapmak, günde 3-4 yarışa sokmanın doğru olmadığını kanıtladım.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor