Zahit Balbay, ÇGC’nin konuğu oldu

(HABER MERKEZİ)-Alüminyum sektörünün öncülerinden  Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, Yeşil Enerji/Yeşil Dönüşüm süreçlerini 2017 yılında kurdukları Ar-Ge Merkezi ile başlattıklarını, bu kapsamda 2021 yılından itibaren 5 farklı enerji verimlilik projesini devreye aldıklarını bildirdi.

Zahit Alüminyum’un kurucusu Zahit Balbay, Güney Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Çöltekin ile Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nin konuğu oldu. Başkan Cafer Esendemir, Başkan Yardımcısı Mehmet Serbes, Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Ünkat ve Cemiyet Üyesi Dilek Akın tarafından konuk edilen Zahit Balbay, her koşulda üretim yapan Türk sanayisinin ülke ekonomisine katkısından söz ederek, firma olarak yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verdi.

1983 yılında Adana’da, kapı pencere doğrama atölyesi olarak kurduğu işletmesi bugün  gelişen teknolojiyi takip etme ve ilkleri başaran firma olması sayesinde 60.000 m2 açık, 55.000 m2 kapalı alanda 650 personel ile 3 vardiya çalışan entegre tesis haline gelen Zahit Balbayl, namı-ı diğer Zahit Usta, sektörlerindeki son teknoloji ile çalıştıklarını ifade etti.

Balbay, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerinin; dökümhane, kalıphane, ekstrüzyon pres hattı, eloksal yüzey işlem tesisi, elektrostatik toz boya tesisi, mekanik atölye, kompozit levha ve Ar-Ge birimlerini barındıran entegre bir üretim tesisi olduğunu kaydetti.

İnşaat – Yapı, Enerji, Otomotiv sektörlerine, geliştirdikleri 7 bin çeşit alüminyum profil ve yanmaz sınıflarında kompozit levha üreten, üretimin % 50’sini 30’dan fazla ülkeye 3 marka altında ihraç ettiklerini belirten Zahit Balbay,  her yıl ihracatta 500 şirket arasında yer alan ve Avrupa Yeşil Mutabakat süreçlerine de ilk destek veren firmalar arasında bulunduklarını bildirdi.

Zahit Balbay, üretime ve kaliteye verdiği değeri artırmak için yapısına ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 27001, ISO 50001 yönetim sistemlerini kurduklarını, TSE, CE, ROHS, REACH, QUALANOD, QUALICOAT Seaside sertifikaları aldıklarını ve yalın üretim süreçlerine geçtiklerini belirtti.

AR-GE ÇALIŞMALARI

2017 yılında Adana’nın 3. Ar-Ge Merkezini kuran ve kurulduğu andan itibaren ürün/süreç geliştirme faaliyetlerinde uzman 20 personel ile çalışmalar yapan Zahit Alüminyum olarak, geliştirdikleri yenilikçi ürünler ile toplam fikri hak sayısını 32’ye çıkardıklarını ifade eden Balbay, “Üretmiş olduğumuz ürünler ile “Teknolojik Ürün (TÜR) Deneyim Belgesi” almaya hak kazandık ve sahip olduğumuz AFGM Belgesi ile askeri fabrikalar, tersaneler genel müdürlüğü ve savunma sanayisinin güvenilir tedarikçileri arasında bulunuyoruz” dedi.

CİRONUN YÜZDE 1’İ AR-GE’YE

2021 yılında cirolarının yaklaşık yüzde 1’lik bölümünü Ar-Ge harcamalarına ayırdıklarını anlatan Zahit Balbay, 2017’den beri öz kaynak kullanarak 41 Ar-Ge Merkez Projesi, 5 Tübitak projesi ve 1 Ticaret Bakanlığı projesini başarıyla tamamladıkları bilgisini verdi. Zahit Balbay, 5 yıllık stratejik yol haritası kapsamında katma değerli ürün geliştirmeye ve yeşil enerji süreçlerine de odaklandıklarını kaydetti.

Zahit Balbay,  Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra insan ve çevre sağlığını ön planda tutan, enerji ve üretim verimliliğini dikkate alan, ürün çeşitliliğini ve yüksek teknolojileri bünyesinde barındıran bir üretim anlayışı ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Enerji kullanımının ve verimliliğinin her geçen gün daha önemli olduğu aktaran Balbay, 2018 yılında Enerji Yönetim Sistemini ve ekibini bünyesine kurduklarını ve her yıl enerji verimliliği kapsamında çalışmalarını Ar-Ge Merkezi ile yaptıkları bilgisini verdi.

YEŞİL DÖNÜŞÜM

Zahit Balbay, iklim değişikliği ile mücadelenin ve küresel sıcaklık artışını önlemenin yanı sıra makro ekonomi politikalarını ve ticaretini de yeniden şekillendiren yeşil dönüşüm süreçleri kapsamında, çalışmalar başlattıklarına da vurgu  yaptı.  Balbay, şirket bünyesinde üretimin karbon ayak izinin hesaplanma çalışmaları, Enerji Bakanlığı onaylı devam eden 3 adet, devreye alınacak 2 adet enerji verimliliği projeleri, atık ısı dönüşümü projeleri, atık hammadde değerlendirme projeleri ile hem verimli enerji kullanımı hem de Türkiye’nin ekonomik kalkınma ve ihracata dönük planlarına destek olacaklarını kaydetti.

 

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir ise  Adana’nın marka değerleri arasında yer alan Zahit Alüminyum firması kurucusu Zahit Balbay’ı ülke ve bölge ekonomisine katkılarının yanı sıra Adana basınını temsil eden Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ne ilgi ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor