AĞIRLIK VE KASLAR (4)

Proteinler büyüme, vücudun onarım ve korunması için esastır. Bütün bunlara karşın spor yarışmalarını kazandıran besin özelliğini taşımaz.

Vücudun yağ ihtiyacı, fazla değildir. Günlük bir kap (veya tas) yulaf ezmesinde (unu), ihtiyaç miktarı ölçüsünde (2-4 g) linoleik asit bulunur:

Çeşitli sporların yüksek performansının sağlanmasınad 2-4 g linoleik asit/gün, esansiyel yağ asidi olarak diyetle alınmalıdır. Fazla yağ, aynı protein gibi karbonhidrat metabolizmasına girerek, sporcunun dayanıklılığını bozar (kaslarda glikojen depolanması, yağlı beslenmede azalır) ve faal kaslara kanın getireceği oksijen miktarını sınırlı tutar.

Glikojen harcanması sırasında aslında bir miktar yağın da enerji oluşmak üzere yanması vardır:

Karbonhidrat alevinde yağ yanması biyokimyacı sözüdür, ki bu söz vücudun enerji elde etmesindeki en etkili ve hazırdan yolu tanımlamakta kullanılır.

Kaslar için en iyi yakıt karbonhidratlardır. Aslında besinlerde karbonhidrat çeşitleri (yüksek performans için) bolca bulunur. Karbonhidratlar, gerçekten temiz yanma gösterirler ve kan dolaşımı şekeri biçiminde, yanmaya hazır tutulurlar.

Sporcularda çalışma ya da karşılaşma öncesi vücut, şeker depolarını yüklemiş bulunmalıdır. Çünkü, sadece yarış öncesi yenen karbonhidratlı besinlerin, o günkü yarışma için gerekli enerji üretimine yararı az olur.

Birçok uzmana göre, sporcunun kilo kazanması veya kaybetmesi, haftada 300-600 gram arasında olmalıdır. Bunun aşağısı veya yukarısı, pek arzu edilememektedir.

Kilo kazanma, kas kütlesinin artmasıyla olmalıdır. Bu bakımdan, kilo artışı ancak yürütülen yoğun spor çalışmasıyla birlikte ise, geçerli ve sağlıklı olacaktır. Yoksa, az kalori yakımından veya fazla kalori alımından ileri gelen kilo alımı, yağlanmaya karşılıktır.

Sporcu, kendisini düzenli ve çok sık olarak ağırlık kontrolünden geçirmelidir. Vücut ağırlığının tartılmasında, özellikle dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

-Tartımlarda ayakkabı ve ağır giysiler çıkartılır. H%ep aynı ve çok hafif giysilerle tartımlar alınır.

-Tartımlarg ünün hep aynı saatinde ve yemeklerden önce gerçekleştirilmelidir.

-Tartımların dışkı ve idrar çıkartılmalarından sonra gerçekleştirilmesine dikkat edilir.

-Tartımlar, doğruluğu kontrol edilmiş basküllerle değerlendirilir ve mümkün olduğunca yanı baskül kullanılır.

-Profesyonel sporcu, kilosunu korumakta çok daha fazla güçlük çeker: Düşük siklette müsabakaya girmeki sityorsa, bir haftada 500 g ramdan fazla ağırlık vermemelidir.

Bu, sporcu beslenmesinin önemli bir kuralı özelliğindedir. Boksörler, güreşçiler bilinçsizce ağırlık kaybederken, karşılaşmayı da kazanamazlar.

Karşılaşma öncesinde kilo kayıbı haftada 500 gramdan fazla olursa, sporcu dayanıklılığı önemli ölçüde düşer.

-İzleyen günlerde müsbaka varsa, müsabaka öncesindeki günlerde az da olsa, hiç alkol alınmaz. Çünkü alkol vücudu susuz bırakır.

Yani, su vücudu idrarla, alkolün etkisiyle terk ederken, vücut için çok önemli B vitaminlerini, kalsiyumu, mağnezyumu, potasyumu da birlikte dışarı atar.

-Karşılaşmalar sonrasında, vücudun yitirdiği suyu ilk nce yerine koymak amacıyla, bol bol su içilir. Yemek, daha sonra düşünülecek konudur.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor