BEDEN EGZERSİZLERİ

Beden Egzersizleri ne demektir?

Kişinin ruhsal ve zihinsel yönden kendini daha sağlıklı ve canlı hissetmesi için kendi kendine belil sürelerle yaptığı beden hareketlerine beden egzersizleri denir.

Beden egzersizlerini hangi amaçla yaparız?

Hasta olmadığımız sürece kendimizi sağlıklı kabul ederiz, ama biraz fazla merdivan çıkınca soluğumuz kesiliyorsa sağlıklı olmamıza karşın formda olmadığımızı düşünmekg erekir. Beden egzersizleri günlük faaliyetlerimizde bsedenimize gerekli formu yaratmak ve onu korumak amacı ile beden egzersizleri yaparız.

Beden egzersizlerini ne kadar yapmak gerekir?

Günlük egzersiz yapmanın süresi ve cinsi kişilere göre farklılık gösterir. Kişinin yapacağı beden egzersizlerinin süresi onun işi, kilosu, yemek alışkanlıkları ve yediklerini yakma hızı hesaba katılarak belirlenebilir.

Bedenimizi daha sağlıklı tutmak için cimnastik, yoga gibi egzersizlerle koşma, yürüme, bisiklete binme, yüzme veya tenis oynama yapabiliriz.

Ayrıca bir spor dalıyla özel olarak ilgileniyorsak, kaslarımızın, cigerlerimizin ve kalbimizin gücünü arttırmak için uygun egzersizler yaparız.

Egzersizler, sadece formda kalmayı değil sindirim, zihinsel aktivite ve nefesimizi açma açısından da gerekli olan ve muntazam aralıklarl ayapılması gereken beden hareketleridirler.

Arasıra yapılan beden egzersizleri yararlı olmaz. Bu hareketlerin cigerlerimiz ve kalbimiz üzerinde olumlu etkiler oluşturabilmesi ancak belirli aralarla devamlı olarak yapılması ile mümkündür.

Egzersizler kaslarımızın gevşekliğini giderir. Kaslarımızın güçlenmesini sağlar, devamlı yapılan egzersizler kalp ve tansiyon gibi problemleri olan kişiler üzerinde iyileştirici etkisi yapar.

Beden egzersizlerine başlarken dikkat edilecek noktalar

-Yaşınız 30’un üstündeyse ve yoğun bir egzersiz programına başlamayı düşünüyorsanız önce bir doktora danışmalısınız. Kalbinizin durumunu gösterecek bir elektrokardiyogramı da içeren bir dizi test önerebilir.

-Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, şişmanlık ya da kalp ve d olaşım hastalıklarının birinden yakınıyorsanız, egzersize başlamadan önce doktora danışmanız zorunludur.

-Eklem iltihabınızın ya da başka bir eklem rahatsızlığınızın olması durumunda başlayacağınız egzersiz, tıbbi bir program çerçevesinde yürütülmelidir. Yoksa hastalığınız ağırlaşabilir.

-Rahat ayakkabı seçmeli ve olanağınız varsa yapacağınız egresizin tekniği konusunda bilgi edinmelisiniz. Koşmanın ve öteki s porların verdiği zararlar, sırt ve (aşırı gerilme nedeni ile) bacak kaslarında ağrılar yapabilir.

Egzersiz kimlere gerekli?

Planlı ve düzenli egzersiz, çok küçük çocuklar ve ciddi hastalığı olanlar dışında herkes için yararlıdır. Derecesini ise yaş, cinsiyet ve sağlık durumu belirler.

Altı yaşına kadar olan çocuklara oynadıkları oyunlar yeterlidir. Fazlası yorulmalarına yol açar. Okul çocuklarının egzersizleri ise, genellikle ders programlarının bir parçasıdır. Egzersiz kasların, kemiklerin ve eklemlerin normal gelişimleri açısınzorunludur. Çocuklara egzersiz özendirilmeli, bundan haz duymaları sağlanmalıdır.

İstatistikler, stresin yarattığı sağlık sorunlarına yakalanma olasılığının erkeklerde, kadınlardan çok daha yüksek olduğunu göstermektedir. Her gün, belli bir süreyi sıkı egzersize ayırmak gerilimi azaltacak, beyne giden okskijeni arttırarak zihinsel kapasiteyi güçlendirecektir.

Özellikle orta yaşlılar ve yaşlılar için yalnız hafta sonlarında yapılan egzersizler tehlikelidir. Bunun yerine günaşırı yapılan, düzenli bir egzersiz programı uygulanmalıdır.

Egzersiz ne zaman yapılmalı?

Egzersizin gerekli olduğu belirli dönemler vardır. Mesela kadınlarda hamilelik ve menopoz dönemleri. Normalinde egzersiz yapmak için önce;

Her gün aynı saatte çalışabilmeyi sağlayacak irade gücünün geliştirilmesi gerekir. Alışkanlık haline gelmesini kolaylaşıtrma amacıyla günün genellikle boş olan bir saati seçilmelidir.

Sabah çalışmak, hamlığı ortadan kaldırır. Öğlen egzersiz yapmak ise yemek için ayrılan zamanı kısaltıp iştahı azaltacağından, kilo vermek isteyenler için uygundur.

İşten sonra egzersiz yapmak, günün gerginliğini dağıtır. Yapılması gereken herkesin kendisi için en uygun zamanı saptaması ve olabildiğince programa sadık kalmasıdır.

Hastalık durumlarında genel olarak vücut direncinin azaldığı bu dönemde egzersiz yapmamak daha yararlı olur.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor