MODERN VÜCUT GELİŞTİRMENİN KISA TARİHİ (1)

Güçlü olmak her devirde popüler ve revaçta olan bir  kavramdı. Modern insan çağlar boyunca ilim, bilim, astronomi ve felesfe anlamında çok yol kat etti. Fakat ilkel beyni onu hayatta kalmak için güçlü olmaya, dahası güçlü görünmeye zorluyordu.

Tarih boyunca büyük devletlerin düzenil ordularının askerlerine, taktik eğitimin yanı sıra kondisyon ve dayanıklılık eğitimleri de verildiğini biliyoruz.

Osmanlı Devleti’nde de yeniçeri ocağında askerlere verilen sıkı eğitimlerden sıkça söz edilir, hatta eğitimlerde kullanılan çeşitli giryaları ve ağırlıkları Topkapı Sarayı’nda ve yurdun muhtelif yerlerindeki müzelerde görebilirsiniz…

Gel gelelim kuvvetli olmak için ağırlık kaldırmak bundan çok daha öncecsine, antik çağlara dayanır.

Örneğin Antik Yunan döneminin Olimpiyat güreş şampiyonunun her gün  sırtında bir buzağı taşıyarak kendini güçlendirdiği ve olimpiyatlarda şampiyon olduğu yazılı kaynaklarca belirtilen ilk bilinçli ağırlık çalışmasıdır.

Buzağı kaldırma kısmında abartı var mıdır bilinmez ama en azından bilinçli bir ağırlık çalışması yapıldığı kesin.

MODERN VÜCUT GELİŞTİRMENİN DOĞUSU

“Grecian İdeal” yani antik yunan heykellerinde “altın oran” değerlerine uygun olarak tasvir edilen mükemmel erkek vücudu, ileride modern vücut geliştirmenin gelişmesine ilham kaynağı olacaktı.

Tarihte ekipman kullanarak (taştan yapılmış ilkel dambıl ve benzeri ağırlıklar) daha büyük ve daha güçlü görünmek için bilinçli olarak vücut geliştiren ilk toplumHintlilerdir.

11.yüzyıldan başlayarak 16.yüzyıla kadar ağırlık kaldırmak ve bu yolla vücut geliştirmek Hintli askerler arasında bir disiplin halini almıştır.

Fakat Hintlilerdeki amaç tahmin edileceği üzere en estetik vücudu inşa etmek değil, en güçlü ve iri görünmek olduğu için modern vücut geliştirmeyi başlatan Hintlilerdir diyemiyoruz.

Genel olarak refah düzeyinin yükselmesi ve bilimin gelişmesi ile insan kendi vücudunun sınırlarını merak etmeye başladı.

19.yüzyılda Amerika’da ve nispeten eş zamanlı olarak Avrupa’da “strongman” adıyla güç gösterileri yapan adamlar ortaya çıktı.

Bu dayılar sirklerde veya meydanlarda ağır cisimleri kaldırarak, çekerek veya güç gerektiren denge gösterileri yaparak kalabalıkların ilgisin çekiyordu…

VE SANDOW SAHNEDE…

Daha güçlü olmak için daha fazla ağırlık kaldırmak ve sistemil çalışmak gerektiğinin farkına varan strongman’ler, sert ve disipli ağırlık idmanları yapıyor, hemen hepsi iri vea güçlü görünüyordu, fakat Eugen Sandow sahneye çıkana dek kimes estetik görünmeye önem vermiyordu.

1867 doğumlu Sandow ilerleyen zamanlarda “vücut geliştirmenin babası” olarak adlandırılacaktı.

Eugene vücudunu geliştirirken antik Yunan heykellerinden ilham almış ve kendisini altın orana uygun olarak geliştirmeye çalışmıştır.

Bu özelliği ile kaslarını estetik bir ölçüye göre geliştirmeye çalışan bilinen ilk insandır.

Eugen 1890 yılında Amerika’nın en güçlü adamı olarak anılıyordu, aynı yıllarda Avrupa’ya birçok turne düzenlemişti.

Seyircileri kuvvetiyle şaşırtan Eugen, vücdunun estetik görüntüsüyle onları kendine hayran bırakıyorudt. Modern çağın insanları, bir erkek vücudunun estetik olabileceğini anlamıştı. (DEVAMI HAFTAYA)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor