SPORA NASIL BAŞLAMALI?

Yaş ve ilgi alanları belirlenmeden herhangi bir sopra başlamak ileride kötü sonuçlar doğurabilir. Bunun için belli bir yaşın üzerinde ve daha önce rahatsızlık geçiren kişilerin mutlaka doktora başvurarak bir spor dalına başlaması gerekir.

Aslında belli bir egzersiz uygulamasına başlamadan önce doktor kontrolundan geçmek en iyidavranıştır ama aşağıdaki durumlarda mutlaka bmir doktora başvurulması gerekir.

-Doktorunuz kalbinizin rahatsız olduğunu söylüyorsa veya bir kalp krizi geçirmişseniz,

-Göğsünüzün sol tarafında veya orta kısmında, boynunuzun sol tarafında, sol omuzunuzda veya kolunuzda egzersiz yaparken veya hemen sonra ağrı hissederseniz.

-Hafif bir çabadan sonra iyice nefessiz kalıyorsanız.

-Doktorunuz tansyonunuzun çok yüksek olduğunu ve kontrola alınmış durumda olmadığını söylerse,

-Doktorunuz artrit gibi bir kemik veya eklem sorununuz olduğunu söylerse,

-Yaşınız 60-‘ın üzerindeyse ve zorlu egzersizlere alışık değilseniz.

-Ailenizde koroner arter rahatsızlığı varsa.

BAŞARILI BİR EGZERSİZ PROGRAMINA BAŞLAMAK İÇİN

Başarılı bir egzersiz uygulamasının anahtarı, z evk alacağınız bir aktivite seçmektir. Egzersiz yapmaya başlamadan önce kendinize şu soruları sorun:

1-Kondisyonunuz nasıl?

Bir süreden beri beden hareketi yapmıyorsanız, çalışmaya ip atlamak veya koşu gibi zorlu bir hareket yerine, yüzme veya yürüyüş gibi hafif sporlarla başlayabilirsiniz. Biraz forma girdikten sonra daha zorlu egzersizlere başlayabilirsiniz.

2-Kaç yaşındasınız?

Yaşınız 40’ın üzerindeyse ve son zamanlarda aktif değilseniz, ilk birkaç ay koşu gibi yorucu sporlardan özellikle kaçının. Yaptığınız sporun süresini ve hareketlilik derecesini yavaş yavşaartırın. Yaşınız 60’ın üzerindeyse yüzme ve yürüme gibi hafifsporlar size daha yararlı olacaktır.

3-Kiminle egzersiz yapmak istersiniz?

Bir arkadaşla birlikte yapılan egzersizler, egzersize bir an önce başlamanız ve devam etmeniz açısından yararlı olabilir.

EGZERSİZ UYGULAMASI NE KADAR SIK OLMALI?

Düzenli olarak egzersiz yapmak egzersiz programının en önemli kısmını oluşturur. Düzenli olarak egzersiz yapmak demek, bu işe hafitada en az üç kez zaman ayırmak demektir. Haftada en az üç kez egzersiz yapmazsanız aktivitenin yararlarını tam olarak göremezsiniz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor