Vücut Geliştirme ve Fitness

Vücut geliştirme; belirli aletler ve çalışma sistemleri ile adaleleri çalıştırarak, kişiyi her yaşta sağlıklı ve zinde tutan, kuvvetlenme ve gelişme verimliliğini artıran bir spor branşıdır.

Sağlıklı yaşam felsefesi içinde, tüm dünya ülkelerinde olağanüstü ilgi görmekte ve hızla yayılmaktadır.

Modern spor anlayışı ile vücut geliştirme sporu, sevilen ve faydalı bir spor branşı olmanın yanında bütün spor branşlarının atletizm ile birlikte yarı yarıya ana temelini teşkil etmektedir.

Sporun ana felsefesi doğrultusunda; milli gelişmelerinin temeli sayan bir çok ülke vücut geliştirme sporuna büyük ölçüde destek olmakta ve gereken önemi göstermektedir.

Tarihi gelişiminde; vücut geliştirme sporu uzun süre halter ile birlikte mütalaa edilmiştir. İnsanoğlu var olduğundan beri yaptığı tabiat mücadelesinde, kuvvetin önemini hissetmiş, kuvvetli ve gösterişli adeleye hayranlık duymuştur.

Denilebilir ki; bilinçsiz de olsa spor olarak bilinmeyen devirlerden önce çeşitli ağırlıklar kaldırılarak hayat mücadelesi yapılmış ve güçlü olmanın yolları araştırılmıştır. Bu yönden de gene atletizm gibi en eski başlangıcı olan spor dallarından birisidir.

Vücut Geliştirme eski tarihi devirler ve mitolojilerde kuvvet ve vücut ilahları şeklinde tecessüm etmiştir. Daha sonra Romalılar devrinde gladyatörler gösterişli ve kuvvetli olmak için ağır güllelerle ilkel de olsa vücut geliştirme sporu yapmışlardır.

İnsanların ruh yapısı, daha sağlıklı, daha güzel ve estetik bir vücuda sahip olma arzusu ile ayrılmaz bir bütün oluşturmaktadır.

Yüzyıllardan beiri Herkül ve Adonis’ten bu yana, göze hoş görünür şekilde adaleli ve kuvvetli vücutlu, tuttuğunu koparır insanların karşısında duyulan hayranlık bunun en belirgin örneğidir.

İşte bu bütünlüğün koruması  ile mutluluğa ulaşmak ve dengeli bir yaşam içinde olmak ancak sağlık, güzellik ve daha iyi estetik görünüm veren vücut geliştirme sporu ile mümkündür.

(KAYNAK: Halter Yayınları)

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor