ADANALI ÖĞRENCİLER BU KEZ DE İTALYA’DA TEBRİKLERİ TOPLADI

HABER: NURETTİN ÇELMEOĞLU

Avrupa Birliği organizasyonu olan ERASMUS, “Kendi Galaksini Kendin Yarat” temalı uluslararası programın son toplantısı İtalya’da, Cittanova kentinde yapıldı. Ortaokul öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalar daha önce de Macaristan, Adana, İsveç ve Portekiz’e ait Maderia adasında gerçekleştirilmiş ve öğrenciler tarafından oluşturulan çalışmalar sergilenerek tartışılmıştı.

Temelde ve özellikle yeryüzünde hava, su ve toprak kirliliği yanı sıra alanların ekonomik kullanılması, atıkların azaltılması ve son kademeye gelince de bunlardan yararlanılması yararlanılması ve sıfır atık amacının öne alınması gibi eksenlerde yapılan çalışmalara, Erasmus görevlisi öğretmenler de katıldı.

FARKINDALIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Türkiye’nin Adana Şehit İsmail Demir Ortaokulu tarafından temsil edildiği program, kaynakların ekonomik kullanılması hedefi öne alınarak farkındalığın arttırılması ve sürdürülebilirliğin yerleştirilmesi kapsamında oluşturulan fikirleri esas alıyor.

İtalya’daki son buluşmada, günümüzde ütopik sayılabilecek fikirler de ortaya konuldu ve gezegenler arası küresel anlaşma, Macar, Türk, İsveçli, Portekizli ve İtalyan öğrencileri tarafından imzalandı.

CITTANOVA’DAKİ ETKİNLİKLER

Ülkelerin ulusal marşlarıyla açılan buluşmada, ülkemize ait marş, iyi bir tesadüf sonucu kabulünün 103’üncü yıldönümüne rastlayınca sadece Adana ekibini değil, diğer ülke katılımcılarını da heyecanlandırdı.

Geri dönüşüm ve geri kazanımla ilgili sunumlar büyük ilgi toplarken, Adanalı öğrencilerimizin, her gün yüz binlercesi çöpe atılmakta olan yumurta kabuklarından gübre yapılması, sulama kanalları üstüne güneş ışığından elektrik üretimini sağlayacak voltaik panellerin yerleştirilmesi, yine trafik akışını rahatlatmak üzere aynı kanallardan raylı sitem kurulumuyla yararlanılması gibi fikirleri takdir topladı.

ERASMUS Adana Ekibi Koordinatörü, İngilizce Öğretmeni Sema Altınkaya, “Beşinci ve son buluşma ile çalışmalar sona ermiş değil. Bundan sonra da (on line), yani internetten yararlanılarak görüşmeler sürdürülecek” dedi.

 

 

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor