ADANA’NIN KURTULUŞU VE UNUTULMAZ KAHRAMANLAR

GANİ GİRİCİ

 1901 yılında doğan ve gençlik yıllarında hem Adana’daki işgal ve Ermeni zulmü ile bizzat karşı karşıya kalarak verdiği mücadele ile dikkati çeken, girişken yapısı nedeniyle Atatürk tarafından “Girici” soyadı ile taltif edilen Abdulgani Girici, yaşamını kaybettiği 1989 yılına kadar Adana’nın ekonomik, sosyal ve tarımsal yapısında önemli kişilerden biri olarak her dönemde en etkin kişilerden biri olarak tanınmıştı.

1920’li yıllarda Adana’da meydana gelen ve merkezinde Ermenilerin bulunduğu olayların en önemli görgü tanığı olarak tarihte yerini alan Abdulgani Girici, Fransızlar tarafından desteklenen Ermenilerin yaptığı katliamların ortaya çıkmasında tarihçilerin en çok başvurdukları kişiler arasında yer almıştı.

Abdulgani Girici, akrabalarından 20 kişinin katledildiği Camili Köyü Faciası’nın aydınlatılmasında ve bu büyük acının yok olmamasında büyük emek vermiş, 15 Haziran 1920 yılında Ermeni ve Asuriler tarafından köyde baskına uğradıktan sonra esir edilerek Hoca Abdullah Çiftliği’ne, oradan da Abdo Ağaoğlu karyesine götürülerek katledilerek Ceyhan Nehri’ne atılan şehit akrabalarının anılarını daima canlı tutması ile de büyük ün kazanmıştı.

Milli Mücahit Abdulgani Girici yaşamı boyunca Camili Köyü Faciası’nın etkisinde kalmış, 1986 yılında kuruluşunu gerçekleştirdiği Çukurova’nın İstiklal Madalyalı milli mücahitlerinden Abdulgani Girici, Adana’nın Camili Köyü’nden Camilizade Ali Efendi ile Fadime Hanım’ın 4 oğlundan en küçüğüdür.

En büyük ağabeyi Abdulavni Girici Suriye’de Şam’da savaşmış, Milli Mücadele’de Batı Kilikya Umum Komutanlığı emrinde piyade çavuşu olarak görev yapmış ve İstiklal Madalyası almıştır. İkinci ağabeyi Mehmet Vehbi Girici de Çanakkale’de savaşmış ve İstiklal Madalyası almıştır.

3. kardeş Bayram Ali Girici’nin yaşamı çok hareketli geçmiş, Sarıkamış’ta Ruslara karşı savaşırken esir düşen Bayram Ali Girici önce esaretten kurtulmuş ve Azerbaycan’da yeni Ruslara karşı mücadele etmiş ve yine esir düşmüştür. Savaşta şehit düştüğü sanılarak gıyabi cenaze namazı kılınan mevlit ve duaları okunan Bayram Ali Girici 1925 yılında esaretten kurtulup Adana’ya dönmüş, ancak esareti nedeniyle Milli Mücadeleye katılamadığından İstiklal Madalyası sahibi olamamıştır.

Erkek kardeşlerin en küçüğü olan Gani Girici Camili Köyü’nde dünyaya gelmiş, babasını küçük yaşta kaybedince okumak için annesi ile birlikte dayısının evine yerleşmiştir. Adana’nın en büyük çiftçi ve tüccarlarından olan dayısı Abdullah Ağaoğlu’nun yanında yaşam mücadelesine başlayan Gani Girici hem okumuş, hem çalışmış ve kendisini kanıtlamayı başarmıştır.

Genç yaşında Adana’nın Fransızlar tarafından işgali olayına tanıklık eden ve elde ettiği bilgileri Ankara’da bulunan Matbuat ve İstihbarat Genel Müdürlüğü’ne aktaran Gani Girici Fransızlar tarafından idama mahkum edilerek aranırken, korkusuzca bu konudaki mücadelesini sürdürmüştür.

Atatürk’ün Adana cephesini teftiş için geldiği 5 Ağustos 1920’de Ulu Önder ile tanışan ve kurulan örgütlere üye olup onların büyümesine ve genişlemesine katkıda bulunan Gani Girici zeki ve nüktedan yapısı ile de ünlüdür.

Gani Girici Cumhuriyet’in ilk yıllarında Kuvva-yı Milliye ve Mücahit Gazileri Kurucu ve başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği ve Müfettişliği görevlerini de yapmıştır.

Atatürk ilkelerine ve Cumhuriyet’e bağlılığı ile tanınan, “girişimci” bir kişilik taşıması nedeniyle Atatürk’ün dikkatini çeken ve  “Bu genç kim? Çok girişken” sözleri ile takdir edilen Abdulgani Girici, Atatürk’ün kendisine söylediği bu sözler nedeniyle Soyadı Kanunu sonrasında, “Atatürk sevgisi, inkilaba bağlılığı ve kişilik yapısı nedeniyle” Girici soyadını almıştır.

1921’de Çocuk Esirgeme Kurumu’nun Adana’daki ilk kurucuları arasında yer alan, 1963 yılında Adana binasının temelini atıp başkanlığını yapan Girici’ye Türkiye Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından “Altın Hatıra Madalyası” verilmiştir.

Türk Hava Kurumu’na da yıllarca hizmet eden, Adana Çiftçi Birliği’nde üyelikten başlayıp, başkanlığa kadar 50 yılı aşkın görev alan Abdulgani Girici bu dalda da kırılması güç bir rekora sahiptir.

Adana’da Atatürk Müzesi’nin kurulmasına da katkı veren Gani Girici, okaliptus ağacı dikili 61755 metrekare arazisini kendi kurduğu  Camili Köyü İlköğretim Vakfına bağışlamıştır.

Adana’nın unutulmaz isimlerinden biri olan Abdulgani Girici 25 Ocak 1989’da Adana’da vefat etmiştir.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor