ARAÇ ARZI PİYASAYI DENGELER Mİ?

Pandemi ile birlikte çoğu sektörde fiyat artışları yaşandı. Bunlar arasında en bariz olanı ise araç piyasasında yaşanan fiyat artışları olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatların bir anda 2’ye 3’e katlanması araç satın almak isteyenleri çok zorladı yada belirsiz bir süre daha kişiler araç alma fikirlerini ertelemeye karar verdiler.

Bu dönemde yani pandemi ile birlikte araç üretiminde sorunlar yaşandığını belirten 0 araç bayii yöneticiler, piyasada sıfır araç arzında sıkıntılar oluştuğunu dile getiriyor. Bu durumun ikinci el araca talebi artırdığını söyleyen bayiler, kurlardaki artış ve araç arzının yetersiz olması nedeniyle fiyat artışlarının yaşandığını belirterek piyasanın normale dönebilmesi için araç üretiminin artması gerektiğinin ifade ediyorlar.

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile birlikte insanlar toplu taşımalardan ziyade kendi, bireysel araçları ile yolculuk etmek istiyorlar. Bu dönemde arabası olanlar şanslı, ya olmayan ise onlar ne yapsın?

Pandemi başlangıcında itibaren yaklaşık 4 ay boyunca azalan sıfır araç arzı talebi karşılamayınca otomatikman talep ikinci ele kaymış oldu. İnsanların bireysel araç kullanma ihtiyacı da yükseldi. Pandemi döneminde toplu taşımadan bireysel araç alımına yöneldiler.

Bu dönemde araçlara talep bir hayli artmış durumda. Artan talep karşısında da fiyatlarda da ciddi bir artışla karşı karşıyayız. Uzun zamandan bu yana özellikle 2.el de fiyatları görenler şaşıp kalıyorlar. Pandemi öncesinde 30-40 bin liralara alınabilecek bir araç şuanda fiyatını 2’ye katlamış durumda. Piyasada artık öncesi gibi 20 bin liraya 30 bin liraya binilebilecek tarzda araç kalmadı.

Dökük, masraflı araçlara bile sahipleri öyle rakamlar istiyorlar ki inanamıyorsunuz. Şaşırıp kalıyorsunuz. Hal böyle olunca da insanların araç alabilme fikirleri bir müddet daha ertelenmiş oluyor yada illa ki araç sahibi olacağım diyorsa kişi o yüksek fiyatlara razı olup da zor bela araç sahibi olabiliyor.

Fiyat artışlarının temeline baktığımızda 2 önemli hususla karşılaşıyoruz. Bunlar; kurlardaki artış ve sıfır araç arzının yeterli olmamasından kaynaklanıyor. Kurlardaki artış hali hazırda yeni rekorlarla artışlarına devam ediyor. Ancak uzmanların da fikir birliği ettikleri görüşlere göre piyasanın yani otomobil piyasasının bunun içinde de alt basamak olarak 2.el araç piyasasının dengeye gelebilmesi için araç arzının arttırılması gerekiyor.

Yoksa bu uçuk fiyatlar karşısında ya insanlar kendilerini zorlayarak yüksek meblağlara razı olarak, borçlanarak araç alacaklar yada genelinde olduğu gibi piyasasının normalleşmesini bekleyerek (ne zamana kadar o da belli değil) araç alma fikirlerini erteleyecekler.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor