İNCİRLİK ÜSSÜ 10.TANKER ÜS KOMUTANLIĞI’NIN İSMİ 10.ANA JET ÜS KOMUTANLIĞI OLDU

(HABER MERKEZİ)-Adana’da bulunan İncirlik Üssü 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı’nın ismi Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçları doğrultusunda 10’uncu Jet Üs Komutanlığı olarak değiştirildi. Milli Savunma Bakanlığı haftalık bilgilendirme toplantısında kararın Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda alındığı duyuruldu. Değişikliğin ardından İncirlik’e F-16 filosu konuşlandırılacak.

Toplantıda, bir süredir İncirlik’e konuşlandırılan Türk savaş uçaklarının sayısı, yeni alınan karar doğrultusunda artacak. Üsse hangi F-16 filolarının konuşlandırılacağı henüz açıklanmadı. İlaveten İncirlik’te, Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki silahlı insansız hava araçları da konuşlu bulunuyor. Kısa süre önce HAVELSAN üretimi F-16C Tam Görev Simülatörü de İncirlik’e kaydırılmıştı.

F-16C Tam Görev Simülatörü, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki pilotların F-16C uçaklarındaki harbe hazırlık eğitimlerini alabildikleri ve gerçek uçakla icra edebilecek, havada yakıt ikmali ve AWACS ile Link-16 iletişimi gibi modern yetenekler dahil tüm görevleri deneyimleyebildikleri bir simülatördür.

F-16C tam görev simülatörlerine kazandırılan Türk Silahlı Kuvvetleri İletişmi Ağı (TAFICS) üzerinden haberleşebilme yeteneği sayesinde, ilk defa coğrafi olarak farklı yerlerde bulunan 23 pilotun aynı görevi eş zamanlı olarak muharebe ortamı şartlarında, sanal ortamda icra kabiliyeti kazandırılmıştır. Bu çerçevede, F-16 Görev Eğitim Merkezlerinde ilk defa sanal ortamda ikili ve dörtlü kol uçuşları gerçekleştirilmiştir.

Simülatör, uçak tasarım verisine dayalı gerçekçi aerodinamik uçuş sistemleri, taktikve kaska monteli muharebe (JHMCS) simülasyon özelliklerini bünyesinde barındırmaktadır. Uçağın üretici firması tarafından sağlanan uçuş verilerine uygun olarak çevresel şartlar ve yüke göre aerodinamik modelleme yapılabilmektedir. 360 derece (Yatay)x135 (Dikey) ölçülerde Küresel Yüksek Çözünürlüklü Görüntüleme Sistemleri ile bu simülatörde, gerçeğe yakın bir ortamda aviyonik ve uçuş intibak, sensör ve silah, emercensi ve normal prosedür, havada yakıt ikmali, görev tazeleme, görev provası, harbe hazırlık ve taktik senaryo eğitimleri icra edilebilmektedir.

İNCİRLİK ÜSSÜ’NÜN ÖNEMİ

İncirlik Üssü, Adana’nın İncirlik Beldesi’nde bulunan bir hava üssüdür. Birincil olarak Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan üs, Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından da kullanılmaktadır. İncirlik Üssü, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait Hava Kuvvetleri üslerinden biridir, üzerindeki tüm tesislerle birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir. 1951 yılında inşaatına başlanan İncirlik Üssü, Aralık 1951’de Türk Silahlı Kuvvetleri ve Amerikan Hava Kuvvetleri’nin hizmetined ortak kullanıma açıldı.

İNCİRLİK HAVA ÜSSÜ’NÜN İSMİ NEDEN DEĞİŞTİ?

Adana’da bulunan ve kamuoyunda da adı yakından bilinen İncirlik Hava Üssü 1951 yılında kullanıma açıldı. Üs içerisinde Türk Hava Kuvvetleri ve ABD Hava Kuvvetleri’nin askeri uçakları bulunuyor.

1955 yılında resmi ismi ‘Adana Hava Üssü’ olarak değiştirildi. 1958’e gelindiğinde ise ‘İncirlik Hava Üssü’ adını aldı. 2024 itibariyle de Milli Savunma Bakanlığı’nın aldığı kararla ‘10’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı’ ismi verildi.

Bilindiği üzere Hava Kuvvetleri’nde üsler ‘ana jet’, ‘ana ulaştırma’ ve ‘tanker üssü’ olarak sınıflandırılıyor. İncirlik, Türk Hava Kuvvetleri tarafından ‘10. Tanker Üs Komutanlığı’ olarak adlandırılıyordu.

Geçtiğimiz yıllarda yine ihtiyaçlar doğrultusunda Merzifon’da bulunan 152. Filo, İncirlik’e kaydırıldı. Muharip bir filonun İncirlik’te görevlendirilmesiyle burası ‘Tanker Üssü’ kategorisinden çıktı ve ‘Ana Jet Üssü’ oldu.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor