İtfaiyecilerin sorunları Meclis’te

(HABER MERKEZİ)-HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, yangınlarla tekrar gündeme gelen itfaiye emekçilerinin sosyal güvenlik hakları sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

Hatimoğulları, “28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından farklı illerde yaşanan orman yangınlarında görevini ifa ederken büyük risklerle karşılaşan itfaiye emekçilerinin meslek grubu bulunmamakta, pek çok güvenceden mahrum olarak çalışmaktadırlar.”

 HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, depremden yangına her afette kamuoyunca “kahraman” ilan edilen itfaiye emekçilerinin sorunlarını ve verilmesi gereken sosyal güvenlik haklarını Meclis gündemine taşıyarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi vermiştir.

Hatimoğulları’nın verdiği soru önergesinde; “Türkiye’de 28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından farklı illerde yaşanan orman yangınları itfaiye emekçilerinin yoğun çabasını tekrar gözler önüne sermiştir. İtfaiye birimlerindeki emekçilerin adil bir sistemde çalıştıklarını söylemek mümkün değildir. Depremden yangına her afette kamuoyunca “kahraman” ilan edilen itfaiye emekçilerinin meslek sınıfı bulunmamaktadır. Bu nedenle pek çok güvenceden mahrum olan itfaiye emekçilerinin çalışma koşullarının adil bir şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. En az beş yıl yıpranma payı talep eden itfaiye emekçileri, şirketler üzerinden çalıştırılan ve aynı işi yapan itfaiye emekçileri için de kadro istemektedir.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) “iş ve meslek çeşitleri bakımından kişiye ayrımcılık yapılmaması” ve “sosyal güvenlik haklarındaki eşit uygulama ve ayrımcılık yapılmaması” ilkeleri ve Anayasanın eşitlik ilkesi, sosyal güvenlik hakkı gereğince itfaiye emekçilerinin meslek tanımı yapılmalıdır.

Bu bağlamda:

 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda ayrı bir meslek statüsünde kabul edilmeyen itfaiyeciliğin meslek sınıfları kapsamına alınması için çalışmalarınız var mıdır?

Mesleklerini ifa ederken karşılaştıkları yüksek riskler nedeni ile itfaiye emekçilerinin meslek hastalığı düzenlemesine alınmasına yönelik çalışmalarınız var mıdır?

İtfaiye emekçilerinin şehitlik ve gazilik hakkının tüm itfai faaliyetleri kapsayacak şekilde düzenlenmeyi düşünüyor musunuz?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 40’ıncı maddesinde Fiili Hizmet Zammı başlığı altında yer alan düzenlemeden itfaiye emekçileri alt sınır olan 60 gün üzerinden faydalanmaktadır. Bu durumun neden olduğu adaletsizliği/eşitsizliği ortadan kaldırmak üzere planlamalarınız olacak mıdır?

En tehlikeli mesleklerden olan itfaiyecilerin 3600 ek gösterge hakkına sahip olması için bir düzenleme yapılacak mıdır?

Sözleşmeli olarak çalışan itfaiye emekçilerine kadro verilmesi sağlanacak mıdır?

İtfaiye emekçilerinin yıpranma payı talepleri karşılanacak mıdır?”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor