SAKIP SABANCI’YA BANDO ŞEFLİĞİ YAPTIRDI: BEKİR KULBAY

Bekir Kulbay, Silahlı Kuvvetler Mızıka Okulu’ndan mezun oldu. Bununla yetinmedi Gazi Üniversitesi’nde 2 yıl Beden Eğitimi Yüksek Okulu, ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini bitirdi. Kayak ve atletizm başta olmak üzere futbol, basketbol, voleybol ile resmi müsabakalara forma giydi. Futbolda Aralıksız 13 yıl klasman hakemliği yaptı. Hakem ve antrenörlük, gözlemcilik yapan Bekir Kulbay,  16 yıl Adana Büyükşehir Belediyesi Bando şefi olduğu dönemde 200 kadar okula bando ekibi kazandırdı. Bir törende de Sakıp Sabancı’ya bando şefliği yaptırmıştı.

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Bekir Kulbay, 8 Haziran 1951 yılında Konya’nın Kulu ilçesinde doğdu. İlk ve ortaokulu Kulu Merkez Okulu’nda, ardından Silahlı Kuvvetler Mızıka Meslek Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Fiziği düzgün, boyu uzun olduğu ve sporu sevdiği için okul dönemlerinde başta kayak ve atletizm olmak üzere basketbol, voleybol ve futbol olarak resmi müsabakalara katıldı.

1996 yılında NATO ülkeleri askerleri olarak ABD’den sonra ikinci olarak Türk Bando takımı kurulmasında önemli pay sahibi oldu. 32 ülkenin askerlerine ve ailelerine kendi ülkelerin marşının yanı sıra müzik ve spor eğitimi verdi. Ülkeler arasında spor müsabakaları düzenledi. Bosna-Hersek’te NATO’da13 ay görev yaptı. 1998 yılında Ankara Zırhlı Birlikler Okulu’nda Bando Komutan vekilliği yaptı.

Bunun yanı sıra Kars Sarıkamış’ta, Çanakkale ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bando ekiplerinde eğitmen olarak görev yaptı. Adana’da 6. Kolordu Komutanlığında da görev yapan Bekir Kulbay, emekli olduktan sonra 16 yılı Aytaç Durak döneminde Adana Büyükşehir Belediyesi bando ekibinin şefliğini yaptı. Bir defasında ünlü işadamı Sakıp Sabancı’ya orkestra şefliği yaptırması TV ve gazetelere konu olmuştu.

13 yıl futbol klasman hakemi olarak Türkiye’nin farklı illerinde düdük çalan Bekir Kulbay, BÖLGE GAZETESİ’nin sorularını şöyle yanıtladı:

Kendinizden söz eder misiniz ?  Nerede doğdunuz? Eğitiminiz nedir? Okul dönemlerinde hangi sporlara ilgi duydunuz?

Konya’nın Kulu ilçesinde doğdum. İlk ve ortaokulu Kulu Merkez Okulu’nda tamamladım. Daha sonra Ankara Silahlı Kuvvetler Mızıka Meslek Yüksek Okulu’na tamamlayarak astsubay olarak göreve başladım. Bu sıralarda fiziğim düzgün ve boyum uzun olduğu için spora da ayrı bir düşkünlüğüm vardı. Sınavları kazanarak Ankara Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümü’ne (BESYO) 2 yıl düzenli devam ettim. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle okulu yarıda bırakmak zorunda kaldım. Eskişehir Anadolu Üniversitesi 4 yıllık Açık Öğretim İşletme Fakültesi’nden de mezun oldum. Bunun çok yararını gördüm.

Okul dönemlerimde Beden Eğitimi öğretmenleri boyumun uzun olması nedeniyle her branşta müsabakalara girmemi isterlerdi. Başta atletizm ve kayak olmak üzere resmi karşılaşmalarda futbol, voleybol, basketbol müsabakalarına katıldım.

Silahlı kuvvetlerde neden Mızıka Meslek Yüksek Okulu’nu tercih ettiniz? Ayrıca askerliğiniz boyunca nerelerde görev yaptınız ?

Küçük yaşlarda müzik, halkoyunlarına büyük ilgim vardı. Daha sonra ki yıllarda doğru tercih yaptığımı anladım. Biraz da kendimi bu konuda hayli geliştirdim. Farklı bölgelerde görev yaptım. En önemlileri Erzurum Sarıkamış, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 6 yıl Çanakkale Kolordu Komutanlığı Gelibolu Anzak törenlerinde bando şefi olarak görev yaptım. 10 yıl kadar Adana 6. Kolordu Komutanlığı’nda görev yaptım. Emekli olduktan sonra Aytaç Durak’ın başkanlığı döneminde 16 yıl Adana Büyükşehir Belediyesi Bando şefi olarak çok büyük keyifle görev yaptım. Başkan Aytaç Durak’ın desteğiyle bizden bando ekibi kurulması konusunda yardım isteyen 200 kadar okula bando ekibi kazandırdık. Sadece marşla yetinmedik, vatandaşların hoşuna giden Türk halk ve sanat müziği konusunda da çalışmalar yaptık. Özellikle her Cuma günü Büyükşehir Belediyesi Hizmet binası önünde Bayrak töreninde İstiklal Marşı’nın ardından vatandaşlara konser verirdik. Büyük ilgi görürdü. Meraklı vatandaşlar Cuma gününü iple çekerlerdi. Birde otogarda asker uğurlamalarında bando ekibiyle hazır olurduk. Askere giden evladımızı ve ailesini mutlu ederdik.

NATO’da 32 ülkenin askerleriyle de görev yaptınız. Bunlardan söz eder misiniz ? Kaç ay yurt dışında kaldınız? Ve neler yaptınız ?

Çok samimi söylüyorum askerliğimin en keyifli 13 ayını Bosna Hersek’te NATO karargâhında geçirdim. 1996 yılında ABD’den sonra ilk Türk bandosunun kurulmasında önemli rol oynadım. Orada 32 ülkenin askerleri vardı. Çok iyi dostluklar kurduk.  Bu arada Hırvatistan ve Sırbistan’a da çok gittik. Her ülkenin marşını öğrendik. Onlara da bizim marşlarımızı öğrettik. Yabancıların ailelerine ücretsiz olarak müzik, nota ve ses eğitimleri verdik. Bunun yanı sıra farklı spor dallarında ülkelerarası gösteri müsabakaları yapardık. Türk folklorunu ve halkoyunlarını da öğrettiğimiz oldu. 13 ayın sonunda ayrılma vakti geldiğinde bizim ekibi çok seven yabancı askerlerle duygusal vedamız oldu.

Birazda ailenizden söz eder misiniz ? Babanız ne iş yapardı? Kaç kardeştiniz? Diğerleri neyle meşguller? Çocuklarınızı da anlatır mısınız?

Rahmetli babam Konya Kulu’da Toprak Mahsulleri(TMO) Ofisi’nde uzun yıllar hizmet verdi. Kısıtlı olanaklara rağmen 7 kardeşimin üniversite okumasını sağladı. Adet ve geleneklerine bağlı bir ailemiz vardı. Bir kardeşim Kanada’da Çelik Fabrikası’nda üst düzey yönetici, bir kardeşim İsveç’te. Oğlum İbrahim Tugay Kulbay Bilgisayar mühendisi Sabancılarda görevli. avukat olan kızım Körpe Tuğba Kulbay Atak önemli bir işletmede hukuk müşaviri görevi yapıyor.

Hangi branşlarda sporculuk, hakemlik ve gözlemcilik yaptınız? Özellikle futbolda unutamadığınız ne gibi anılarınız var? Bunları bizlerle paylaşır mısınız ?

Sarıkamış’da kayak öğrendim. Hayli de başarılıydım. Atletizm, futbol, basketbol ve voleybol branşlarında resmi müsabakalara katıldım. Ayrıca başta atletizm olmak üzere hentbolda 20 yılı aşkın süre hakem ve gözlemcilik yaptı. Futbolda 13 yıl klasmanda çok keyifli futbol hakemliği yaptım. 

Anılarım kitap olur. Futbol hakemliğini çok seviyordum. Kurs hocam rahmetli Mustafa Barım’dı (Çorçil) Hakemliği bir dönemde subay, assubaylar ayakta tutuyorlardı. Ancak futbol maçlarında küfür olduğu gerekçesiyle dönemin yetkilileri tarafından subay ve assubayların futbol hakemliği yapmaları yasaklanmıştı. Bundan dolayı futbol hakemliğini erken bıraktım. Türkiye genelinde Fırat Aydunus, Adana’da ise İlyas Ayan ve Altan Öncül’ü model almıştım. Bu hakemlerle önemli maçların yanı sıra TSYD kupa maçlarını da yönettik.

Atletizmde uluslararası hakem ve gözlemciliğim sürüyor. Hentbol ’da halen büyük heyecanla gözlemcilik yapıyorum.

Futbolda bir-iki anımı paylaşayım.  Daha aday hakemdim. Birinci ligde terfi edecek maç yönetmeye hazır olan Altan Öncül’ü dönemin Merkez Hakem Kurulu Başkanı ve Ankara Üniversitesi eski Rektörü Günal Akbay izlemeye geldi. Demirspor-Kayseri genç takım maçıydı. Altan Öncül’e benimle birlikte yine astsubay olan Mustafa Kurt yardımcı hakem olarak çıktık. Çok başarılı bir maç çıkardık. Altan hoca terfi etti. Bizlerde namzet hakemlikten bölge hakemliğe yükseldik.

Yine 3. Profesyonel ligde aralarında rekabet olan Çanakkale Biga ve Çan maçının hakemi olarak görevlendirildim. Hava karlı, yağmur ve dolu vardı. Gelibolu’da deniz çok dalgalı olduğu için feribot çalışmıyordu. Riski göze alarak özel kişiye ait sandalla karşıya geçtik. Oradan da özel taksi ile maça yarım saat kala Biga’ya yetiştik. Maça yetiştiğimiz ve oynattığımız için hem il hakem kurulu hem de merkez hakem kurulu bizlere teşekkür mektubu göndermişti.

Bir de duygulandığım bir olayı anlatayım. Bir askere vatani görevini yaparken trompet çalmayı öğrettim.  Askerlik bitince Kütahya’nın Emet ilçesinde belediyenin bando takımına girmeyi başarmış. Beni ağlayarak aradı Mutluluğunu paylaştı. ‘Senin sayende iş buldum komutanım’ dedi. Daha sonra da doğan bebeğine benim adımı verdi. Halen görüşürüz.

HiltonSA Oteli’nin açılışı vardı. Sakıp Sabancı da törene katıldı. Aytaç Durak’tan izin alarak Sakıp Sabancı’ya bando şefliği yaptırdım. Mütevazı ve büyük insan herkesin gönlünü kazanmıştı. Bizleri mükâfatlandırmak için şoförünle tüm bando ekibine zarf içinde 50’şer TL para gönderdi. Geri çevirdik. Aytaç Durak zarfı alarak bizlere dağıtmıştı.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor