ADANA KARPUZUNDA YILIN İLK HASADI YAPILDI

(HABER MERKEZİ)-Adana’nın simgesi haline gelen ve coğrafi işaretle tescilli Adana karpuzunda yılın ilk hasadına Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de katıldı. Karataş ilçesi Bahçe mahallesinde düzenlenen hasat etkinliğine Karataş Kaymakamı Necati Aktan, Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu ile ilgililer katıldı.

Üretimde Türkiye birincisi olduğu tescilli Adana karpuzunu keserek tadına bakan Vali Köşger, çiftçilere hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmelerini diledi.

Türkiye’nin en önemli karpuz üretim merkezlerinden Adana’da tescilli turfanda karpuz hasadı başladı. Tarlada 11-12 liradan satılan karpuzlar, kamyonlara yüklenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Ülke genelinde üretilen 4 milyon ton karpuzun yüzde 25’ini karşılayan kentte turfanda karpuz hasadı, deniz kıyısındaki Karataş ilçesi Kapı Mahallesi’nde başladı. Kentte yaklaşık 105 bin dekar üzerine ekilen karpuzda bu yıl 700 bin ton verim beklendiği bildirildi. Tarlada kilosu 11-12 liradan satılan karpuz, iç piyasanın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Rusya’ya da ihraç ediliyor. “1 dönüme 4-5 ton verim alınıyor”

Vali Köşger burada yaptığı konuşmada, “Çiftçilerimizin emeğiyle yoğrulan Çukurova toprakları, coğrafi işaretli ürünümüz karpuzla şenlendi. Ülkemizin önemli üretim merkezi olan ilimizde, yılın ilk karpuz hasadı yapıldı. Adana ile özdeşleşen karpuzumuz bereketli olsun.

Dünyada Çin’den sonra en fazla karpuz üretimi Adana’da yapılıyor. Karpuz hasat olgunluğuna ulaştı. Şu anda karpuz tarlada 10-12 lira arasında değişiyor. Şu anda yurt dışı kapıları açık ancak turfanda karpuz verimi biraz az. Şu an 1 dönüme 4-5 ton arasında verim alınıyor. Ovada hasat başlayınca rekolte 8-9 tona ulaşacak.”

Karpuzun olgunlaşmadan tezgaha çıkmasını engellemek üzere denetimlerin devam ettiğini söyleyen Vali Köşger, bir Adana markası olan karpuzun en kaliteli şekilde üretilmesi için titizlikle çalışıldığını belirterek, daha sonra şunları söyledi:

“Çiftçimiz karpuzunu hasat etmeden önce ilçe tarım müdürlüklerine müracaat edecek ve onayını aldıktan sonra hasat yapacak. Ham karpuz timleri, ham karpuzların piyasaya girmesini engelleyecek. Şu anda Adana karpuzumuz tadı, rengi, kokusu ve aromasıyla ünlü bir karpuz. Bu yıl geçen seneye oranla ekim alanı arttı. Çitçimiz karpuzdan para kazanınca ekim alanı arttı. Havalar çok aşırı sıcak gitmezse karpuz fiyatları böyle devam edecek. Çiftçimiz bu sene de para kazanırsa eğer ekim alanı artacaktır. Ham karpuz kırılmazsa eğer fiyatlar düşmez. Karpuz hasat olgunluğuna erişmeden hasat edilmemeli. Çiftçi ve tüccarlar buna dikkat etmeli.”

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor