Bayhanov, “Türkiye’ye hep hayranlık duydum”

RÖPORTAJ: AYŞE ŞİNGİRİK

ADANA (BÖLGE)-Türkiye sevdalısı bir Türk Abdulahad Bayhanov ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.Aslı Tacikistanlı olan ve yaklaşık 8 yıldır Adana’da ikamet eden uluslararası pazarlarda çalışmış, bu konuda ciddi bir bilgi birikimi olan Abdulahad Bey ile hem Türkiye, hem Türk dünyasını, hem de dünyanın ekonomik durumu hakkında uzun bir sohbetimiz oldu.

Sayın Abdulahad Bey öncelikle kendinizi tanıtır mısınız? 

1984 Tacikistan da öğretmen bir anne ve babanın 6 evladından biriyim. O yüzden eğitime çok önem veririm. İlk, ortaokul ve liseyi Tacikistan’da tamamladım. Üniversite eğitimimi Kırgızistan ve Türkiye üniversitesi olan manas üniversitesi tarih bölümünü okuyarak tamamladım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Neden Türkiye de yaşamak istediniz?

Çocukluk hayalimdi bun da çocukluk hayalim zamanında okuduğum kitapların etkisi büyüktür. Bu yüzden Türkiye’ye karşı hep bir hayranlık duydum. Çok şükür gerçek oldu.

Türkiye’yi Türk dünyası açısından düşünürseniz lider ülke Türkiye diyebilir miyiz?

Türkiye konumu açısından ekonomik, strateji ve politik olarak bir lider ülke. Buna bağlı olarak askerî açıdan NATO’nun en kalabalık ordusuna sahip ekonomik olarak ta Avrupa’nın en genç işçi gücüne ve stratejik konum açısından transit ülke konumundan dolayı Türkiye Türk dünyasının lider ülkesidir. Diyebiliriz.

Ekonomik olarak Türkiye’nin konumu sizce nedir?

Avrupa’nın dinamik ve transit ülkesi 3 tarafı denizlerle çevrili kuzey de Rusya ve Balkan Ülkeleri Güneydoğu ve Batı da Akdeniz Ülkeleri ile konumu gereği ekonomik anlamda önemli bir yere sahiptir. Bu zenginliği iyi kullanabilirse Türkiye sadece Türk dünyasının değil Avrupa’da da lider ülke olabilir.

Sizin faaliyet alanınız nedir?

Adananın Sanayi Bölgesin de sektöründe yılların bilgi birikimiyle önemli bir yere sahip olan bir plastik şirketin de 7 yıldır dış ticaret satış sorumlusu olarak severek Türkiye’ye katkı koyarak çalışıyorum.

Türk ekonomisine nasıl katkılarınız var?

Mesleğim gereği ve bildiğim yabancı dillerin dolayı yılların verdiği tecrübelerle dünyanın birçok noktasına ihracat faaliyetinde bulunarak Türk ekonomisine döviz girdisi sağlayarak ekonomik anlamda katkı sağlıyorum.

Türkiye ile alakalı ilerdeki düşünceleriniz nelerdir?

Kendi işimi ilerde kurarak Türk ekonomisine şu anki durumumdan daha fazla fayda sağlayarak çalışmalar gerçekleştirmek istiyorum. En büyük hayallerimden biri budur.

Türkiye ilerde 10 güçlü ekonomi içeresine girebilir mi?

Daha önceki sorularda da cevapladığım ve anlattığım şekilde hem coğrafi durumu hem de genç nüfusuyla Türkiye 10 güçlü ekonomi arasına rahatlıkla girer diye düşünüyorum.

Adana için neler düşünüyorsunuz?

Şalgam ve kebabın diyarı Adana ya aşığım. Burayı ikinci memleketim olarak görüyorum. Adananın insanı çok samimi bu yüzden Adana ya adapta olmakta zorlanmayacaklardır. Kültürlerimiz birbirine çok yakın bu yüzden Adana’yı seviyorum.

Son olarak Türkiye dışında sizler gibi Türkiye’ye gelmek isteyen Türk insanlarına neler söylemek istersiniz?

Öncelikle Türkiye’ye gelmeden önce Türkiye Türkçesini çok iyi öğrensinler. Türk kültürüne, Türk insanına ve Türk tarihine vakıf olmaları lazım. Kendilerinin nereden geldiklerini unutmamalılar. Çünkü onlar iki ülke arasında köprü vazifesi olacaktır. İki ülke arasında kültür aktarımına katkı sağlayacaklar hatta ekonomik katkı koymalarında yarar var diye düşünüyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor