KLİMANIZA BAKIM YAPTIRMAK İÇİN KAVURUCU SICAKLARI BEKLEMEYİN

HABER: TÜLAY UĞUR

Adana’da hava sıcaklığının artması ile birlikte vatandaş klimalarına bakım yaptırmak için servislerin yolunu tutmaya başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte klimacılarda yoğunluk oluştuğunu bu nedenle de bakımlarda istenilen detaya girilemediğini belirten klima ustası Zeki Kızmaz, “İnsanların kullanmış oldukları klimaların içinde yer alan filtrelerini her ay en kaz bir kez yıkamalı ve bunun dışında da servislerde bakım yaptırması gerekiyor.” dedi.

Adana’da ilkbaharda yaz sıcakları etkili olmaya başlarken, insanlar bu yıl klimalarını şimdiden yaz ayarına aldı. Pek çok kişi klimasına bakım yaptırmadan klimalarını çalıştırmaya başlarken, pek çok insanda klimalarına bakım yaptırmak için birkaç gün içinde servislerde yoğunluk oluşturmaya başladı.

Klimaların diğer elektronik cihazlardan farklı olduğunu belirten Özyörükler Beyaz Eşya Servisi ustalarından Zeki Kızmaz, klimalara periyodik bir şekilde bakım yapılması ve temizlenmesi gerektiğini söyledi. Klimasına bakım yaptırmak isteyen kişilerin kışın aşırı soğuk günleri, kışında sıcak havaları beklemesi gerektiğini kaydeden Zeki Kızmaz, “Klimaya ihtiyaç hasıl olduğunda binlerce kişi aynı anda klimacıları arıyor. Yapılması gereken işlem için belirli bir zamana ihtiyacımız var. Bu zaman yetmediğinde bazı durumlarda istediğimiz derinliğe inemiyoruz. Ancak yoğunluğun olmadığı zamanlarda çok daha verimli çalışabiliyoruz. Biz toplum olarak yaz mevsiminin kavurucu sıcakları başladığında bakım yaptırıyoruz. Benim tavsiyem sıcaklar bastırmadan, yaz mevsimi tam anlamıyla başlamadan klimalarınızın bakımlarını yaptırın.” dedi.

FİLTRELER 15 GÜNDE 1 KEZ YIKANABİLİR

Klimaların içinde yer alan filtrelerin her zaman temiz olması gerektiğini kaydeden Kızmaz, insanlarında kullanmış oldukları klimalara her zaman bakım yapması gerektiğini ifade etti. Bakımın iç filtrelerde başladığını vurgulayan Kızmaz, “İnsanların evlerinde yapmaları gereken bakımlar da vardır. Bunlardan bir tanesi en az 15 günde 1 defa olmak üzere klimaların filtrelerini çıkarılıp mutlaka temizlemesi gerekiyor. Bazı kişiler “Ben kullanmadım. Klimam temiz.” diyerek bu tavsiyemizi reddediyor. Havada oluşan bakteriler, ilk olarak zaten klimaların filtrelerine yerleşiyorlar.” dedi.

KLİMA PARFÜMÜ SEVMEZ

Kokuların zamanla bakterilere dönüştüğünü ve klimalara zarar verdiğinin altını çizen Zeki Kızmaz, “Parfüm, oda spreyi gibi koku yapacak maddeleri klimalara yakın yerlerde kullanmayalım. Çünkü bu kokular zaman içinde bakteri oluşmasına sebep oluyor. Havanın temizliği çok önemli. Bakın yakın bir zaman içinde Pandemi dönemini yaşadık. Covid-19 virüsünün hava yolu ile insanlara nasıl yayıldığını gördük. Bu yüzden hava sirkülasyonu çok önemli, klima içerdeki temiz havayı almayı ve temiz havayı ısıtıp veya soğutarak geri vermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

AÇIK MUTFAKLARDA KLİMA KULLANIMA DİKKAT

Açık mutfaklarda kullanılan klimaların risk altında olduğunu belirten Kızmaz, “Evlerde aspiratör sistemlerinin yetersiz ve kalitesiz olması da özellikle açık mutfakta evlerde klimalarda bakteri oluşmasına sebep olabiliyor. Çoğu üretimlerde artık kömür filtre sistemine dönüldü. Bu sistemlerde maalesef baca çıkışı yok. Bu tür aspiratörler havayı çekse de baca çıkışı olmadığı için hava yine evin içine giriyor. Klimalar da bu havayı emdiği için zaman içerisinde bu durum kokuya ve bakteri oluşumuna neden oluyor. Eğer açık mutfak bir evde yaşıyorsanız mutlaka ve mutlaka klimanızı 6 ayda bir kez temizletmeniz, yıkatmanız gerekiyor.” dedi.

3 YILDA BİR DEZENFEKTE EDİLMELİ

Klimaların kullanım şekillerine bağlı olmak kaydıyla zaman içinde detaylı bakıma da ihtiyaç duyduğunu söyleyen Zeki Kızmaz, “Klimalara en az 3 yılda bir kez olmak üzere detaylı bakım yapılması gerekiyor. Yani klimanın bir nevi dezenfekte edilmesi gerekiyor. Bu süre klimanın kullanım şekline göre daha da sık aralıklarla yapılabilir. Detaylı bakımlarda bizler cihazları bulundukları yerden söküyoruz, atölyemize alıyoruz. Tamamen parçalarını ayırıyoruz. Sonra özel sıvılarımız ile klimayı oluşturan parçaları yıkıyor, detaylı bir şekilde temizliyor ve ardından kuruduktan sonra fabrikadan çıktığı gün gibi bakterisiz bir hale getiriyoruz.” diye konuştu

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor