KURBAĞALAMADA REKORTMEN AİLE: NEVZAT VE SERDAR SANRI KARDEŞLER

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

Sanrı ailesi birbirlerini model alarak ve özellikle kurbağalama yüzerek bir döneme damga vurdular ve milli takımlarda mayo giydiler.

Nevzat Sanrı 7 Eylül 1955 yılında Adana’da doğdu. Toros ilkokulunun ardından İstiklal Ortaokulu’ndan mezun oldu.

Yüzmeyi küçük yaşlarda sulama kanalında öğrendi. Daha sonra Atatürk Yüzme Havuzu’na gelerek milli ve rekortmen sporcuların antrenman ve yarışlarını izleyerek kendini sürekli geliştirdi. O dönemlerde Türkiye’de 100 metre serbesti 1 dakikanın altında 59.08’de ilk yüzen Ayhan Karataş’ı model aldı.

İlk yarışında serbest yüzdü, ancak başarılı olamadı. Ayaklarını ve makasını güçlü bulan milli ve rekortmen sporcu-antrenör Ünsal Fikirci, Nevzat Sanrı’nın kurbağa yüzmesinin daha yararlı olacağını anlattı.

Daha sonra sürekli kurbağalama çalışan Nevzat Sanrı’yı başarılı bulan Demirspor Yüzme Şubesi Sorumlusu Ökkeş Koşkun, derecesini geliştirmesi halinde İzmir’de yapılacak Türkiye Şampiyonası’na götüreceğini söyleyince Nevzat Sanrı, daha çok çalışarak derecesini geliştirir ve İzmir’de Viktor Zekeriye’yi geçerek 100 ve 200 kurbağalamada Türkiye şampiyonluğunu elde eder. Ayrıca Bekir Ciritci ile turnuvanın en başarılı sporcuları seçilirler.

1973 yılında 100 metre gençler kurbağalamada milli ve rekortmen yüzücü Faruk Morkal’ın 1.19.4’lük rekorunu  1.19.2 ile kırarak spor otoritelerinin dikkatini çeken Nevzat Sanrı, başarısından dolayı İstanbul Petek Otel’de bir ay milli takım kampına davet edildi.

Nevzat Sanrı’nın rekorunu 7 yıl sonra Murat Özüak tarafından kırıldı.

1974 yılında Balıkesir’de gerçekleştirilen yüzme şampiyonasında serbeste Ahmet Bozdoğan, kelebekte Faruk Morkal, Sırtta Ali Uçar ve kurbağalamada Nevzat Sanrı’dan oluşan Demirspor takımı Türkiye şampiyonu oldu.

1976 yılında vatani görevini Muhafızgücü’nde yapan Nevzat Sanrı, yüzmede önemli dereceler elde etti. Sutopunda da kalecilik yaparak Muhafızgücü’ne önemli katkılar sağladı.

Nevzat Sanrı, kardeşi Serdar Sanrı ile birlikte bir sezon Antalyaspor’a transfer oldular. Burada da yüzme ve sutopunda önemli dereceler sağladılar. 50’nin üzerinde puanlı ve kulüplerarası yarışmalara katılan Nevzat Sanrı, daha sonra ki yıllarda Adanaspor’da yüzme ve sutopu faaliyetini başlattı. Antrenör olarak da milli takımlara sporcular kazandırdı.

Bedensel Engelli Erdem Göksu’nun Türkiye şampiyonu olmasını sağladı. Ayrıca Karataş Belediye Başkanı Fuat Karataş’ın döneminde Eren Çiçek’i de milli takıma kazandırdı. Daha sonra kendi kulübü Çukurova Yüzme İhtisas Kulübünü kurdu. Şu anda AYAS Kulübü’nün başkanlığını yürütüyor. Ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Sofulu’da verdiği havuzda yeni yetenekler kazandırıyor.

SERDAR SANRI İNGİLTERE’DE AVRUPA YÜZME ŞAMPİYONASINDA YARIŞTI

Serdar Sanrı 30 Eylül 1958 yılında Adana’da doğdu. Namık Kemal İlkokulu, Tepebağ ortaokulu ve Antalya lisesinden mezun oldu.

Amcası Nedim Sanrı’nın çabasıyla küçük yaşlarda Seyhan Baraj Gölü’nde yüzmeyi öğrendi. Özellikle ağabeyi Nevzat Sanrı’yı model alarak kendini sürekli geliştirdi. 1971 yılında Atatürk Yüzme Havuzu’na gelerek yarışmalara katılmaya başladı.

Milli ve rekortmen sporcu ve Adana eski Gençlik Hizmetleri İl Müdürü Tuncay Şenyüz’ünde desteğiyle günde iki antrenman yaparak 100 metre gençler kurbağalamayı 1.17’de yüzmeyi başararak spor otoritelerinin dikkatini çekti.

1973 yılında aynı zamanda milli takım antrenörü olan Ünsal Fikirci’nin de desteğiyle, Galip Gürel, Nur Pahiya, Gülizar Çapanoğlu ve Serap Kızılsu ile birlikte İngiltere’nin Leedz kentinde gerçekleştirilen Gençler Yüzme Şampiyonası’na katıldı.

Serdar Sanrı, milli takımla Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonası, 1974 yılında ise Bulgaristan Varna’da yapılan Balkan şampiyonasında ilk beşe girmeyi başardı.

Serdar Sanrı, 1974 yılında Fahri Gez ve Ayhan Karataş’ın antrenörlüğünde, Seçkin Öner, Haydar Çakırgil, Tayfun Gerek, Çetin Canbolat, Cem Filiksaç, Şenol ve Birol Uçar kardeşlerle birlikte Türkiye Gençler Sutopu şampiyonu oldular.

Serdar Sanrı 1978 yılında vatani görevini yaptığı Muhafızgücü’nde yüzme ve sutopunda önemli şampiyonluklar yaşadı. Sutopunda kalecilik yapan Nevzat Sanrı, Muhafızgücü’nün İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nden sonra Türkiye ikincisi olmasını sağladı.

Nevzat Sanrı, Türkiye genelinde gerçekleştirilen veteranlar yüzme şampiyonasında birçok dalda rekorları bulunuyor.

GÜRHAN BENCAN (MİLLİ MARATONCU)

Sanrı ailesini çok beğeniyorum. Spora ve özellikle yüzmeye büyük önem verdiler. Bunda sporu seven çağdaş baba, amca ve diğer büyüklerin payı çok. İlginçtir Sanrı ailesinin büyük çoğunluğu kurbağalama yüzüyor. Sutopunda da ayakları, makasları güçlü olunca kalecilik yapıyorlardı. Hayli de başarılı sayılırlar. Birbirlerini model alıyorlar. Yanlış hatırlamıyorsam şimdi Bursa’da yaşayan Cumhur Sanrı havuza geldi. Kurbağalamada hayli başarılıydı. Daha sonra Ercan, Nevzat, Serdar, Ergün, Adnan, Nedim ve diğer kardeş, amca çocukları da kurbağalama yüzmeye başladılar. Saygılı, nezaketli çocuklar. Özellikle Nevzat Sanrı’nın gençler kurbağalamada milli ve rekortmen yüzücü Faruk Morkal’ın rekorunu kırdığını hatırlıyorum. Ayrıca Adnan ve Serdar da milli takımlarda yarıştılar.”

ŞAHİN CİĞER (Eski yüzücü, Havuzlar Müdürü ve Sutopu Federasyonu eski MHK başkanı)

Yüzmeye çok meraklı olan Sanrı ailesini her zaman takdir ederim.  Hepsine farklı dönemlerde, antrenör, hakem olarak büyük katkılarım olmuştur. Özellikle ailenin bütün çocukları kurbağalama branşına önem verdiler. Bunda da hayli başarılı oldular. Rekorlar bile kırdılar. Aile büyükleri, babaları da hayli destek verdi. Tüm yarışları yakından takip ederlerdi. Velilerin yakın ilgisi sporcuları mutlu eder. İyi sporcu olmalarının yanı sıra terbiyeli ve saygılı çocuklardı. Serdar ve Nevzat’ın önemli başarıları vardı. Serdar halen veteranlarda yarışmalara hazırlanıyor. Sporu sürdürmesi ve kopmaması iyi bir davranış. Nevzat faal sporculuğun ardından yıllardır antrenörlük yaparak yeni yetenekler keşfetti. Çocuklarla halen görüşürüz. Yolları açık olsun.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor