AÇLIK SINIRI 17 BİN LİRAYA DAYANDI

(HABER MERKEZİ)-Türk-İş, Mart ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Buna göre Mart’ta açlık sınırı 16 bin 792,99 TL, yoksulluk sınırı ise 54 bin 700,32 TL oldu.

Ankara’da yaşayan dört köşilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 16 bin 792,99 TL’ye yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt) ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 54 bin 700,32 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 21 bin 831,13 TL oldu.

Şubat ayında açlık sınırı 16 bin 257,18 TL, yoksulluk sınırı ise 52 bin 954,98 TL olarak açıklanmıştı.

MUTFAK ENFLASYONU YÜZDE 75,09

Türk-İş’in ‘mutfak enflasyonu’ verilerindeki değişim Mart 2024’te şu şekilde oldu:

* Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 3,29 oranında gerçekleşti.

* Üç aylık değişim oranı yüzde 16,36 oldu.

* Son on iki ay itibariyle değişim oranı ise yüzde 75,09 olarak hesaplandı.

* Yıllık ortalama artış yüzde 76,71 olarak gerçekleşti.

FİYAT ARTIŞLARI

Türk-İş tarafından yapılan araştırmada fiyat artışları şöyle sıralandı:

* Peynir fiyatında geçen aya göre kilogramda 13 TL’lik artış hesaplandı.

* Tavuk kilogram fiyatı ortalamada 9 TL arttı.

* Kuru fasulyenin fiyatında ortalama 6 TL’ lik bir artış olduğu tespit edildi.

* Ortalama sebz kg fiyatı 29,69 TL, ortalama meyve kg fiyatı 36,08 TL oldu. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 31,50 TL olarak tespit edildi.

* Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta geçen aya göre ayçiçek yağının kilogram fiyatında 1 TL’lik, zeytinyağının kilogram fiyatında 4 TL’lik, tereyağının kilogram fiyatında 8 TL’lik ve margarinin kilogram fiyatında 6,50 TL’lik artış olduğu tespit edildi.

* Geçen ay ortalama 245 TL olan siyah zeytin bu ay 258 TL’den, geçen ay ortalama 208 TL olan yeşil zeytin bu ay 221 TL olarak marketlerde yer aldı.

* Yağlı tohumların fiyatında geçen aya göre 9 TL’lik bir artış gerçekleşti.

* Baharatlar ortalama 581 TL’den (kimyon, nane, karabiber vb.) raflarda yer aldı. Bu grubun en yüksek artışı kilogramda 14 TL’lik artış tespit edilen pekmez oldu.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor