Dağ Ceylanları

Türkiye’de her ne kadar ceylanların varlıkları Şanlıurfa olarak bilinse de Hatay’ın Kırıkhan İlçesi bu konuda tüm dünyaya örnek olmuş durumda.

Günümüzde dünyada ceylan sayıları her geçen gün azalsa da, Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırıkhan Şube Müdürlüğü sayesinde Türkiye’de ceylan sayıları artıyor. Peki bu nasıl oluyor?

Kırıkhan ilçesinin Suriye sınırı tarafında, 2012 yılında Hatay Dağ Ceylanları için koruma ve üretme merkezi kuruldu. Üretim merkezi yaklaşık 120 dönümlük doğal alanı kapsıyor. İncirli köyü taraflarında insanlarla ceylanlar iç içe yaşıyor.

İnsanlar ile ceylanların iç içe yaşadığına inanmayanlarda olabilir. Fakat bu bölgede yaşayan insanlar için ceylanlar korunmaya ihtiyacı olan kutsal hayvanlar anlamına geliyor. Hatta ve hatta bölge sakinleri sebze ekili arazilere bile ceylanların girmesine izin veriyor.

Bölge insanı her koşulda ceylanları koruyor, kolluyor ve zarar vermiyor. Çünkü insanlar, ceylanlara zarar veren kişi ya da kişilerin başına mutlaka bir musibetin geleceğine inanıyor. İnançlarından dolayı ceylanlara zarar vermeden onlarla iç içe yaşarken, ceylan avcılarına da kesinlikle geçit vermiyorlar. Bölgeye gelen kaçak avcıları da yine bölge insanları oradan uzaklaştırmak için milli parklar ve jandarma ile sürekli irtibat kuruyor.

Diğer taraftan nesli tüketme tehlikesi ile karşı karşıya gelen Gazella Gazella olarak bilinen ve Hatay Dağ Ceylanları anlamına gelen ceylan ırkına ait hayvan sayısı 2010’lu yıllarda 200 dolaylarına kadar düşmüştü. Yapılan çalışmalar sonrasında günümüzde Hatay Dağ Ceylanlarının sayısı 900’ü aşmış durumda.

Ceyhan sayısının artmasında bölge insanlarının büyük gayreti var. Ceylanlar bölgede doğal ortamlarında yani dağlarda yaşıyorlar. Dağlarda hayvan otlatan çobanlar veya köylüler, vahşi hayvanların saldırısı, yılan sokması veya kayalıklardan düşmesi sonucu yaralanan ceylanları üretim merkezine getiriyor. Yine anneleri telef olmuş yavruları da çobanlar üretim merkezine getiriyor. Dağda yaralanan minik ceylanlarda yine çobanlar tarafından üretim merkezine getiriliyor ve burada tedavi ediliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar personelleri ise ceylanlara gözü gibi bakıyor. Hem arazide varlıklarını gösteren ekip, hem de kameralar sayesinde gece gündüz ceylanları izliyor. Olası bir durumda anında müdahale ediyor. Ayrıca ceylanlar her ne kadar doğal beslense de kurum tarafında daha sağlıklı olmaları için ek gıdalar veriliyor.

Kurulan koruma ve üretim merkezi şimdilik ziyaretçilere açık değil. Ancak yine de doğa ve hayvanseverler için kısa süreliğine kapılar aralanabiliyor. Kim bilir belki de önümüzdeki günlerde burası ilçe için en büyük turizm getirisi olan mekanlardan biri olacaktır. Kim bilir…

Ama onun öncesinde hem İncirli Mahalle sakinlerine hem de Doğa Koruma ve Milli Parklar Kırıkhan İlçe Şubesi çalışanlarına ortaya koymuş oldukları bu mucizesi için teşekkür edilmesi gerekiyor. Çünkü onların bu özverili dayanışmaları ve çalışmaları sonucu şuanda dünyada nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ceylan sayısı ülkemizde artış gösteriyor.

Bu arada yapılan çalışmalarda asla ceylanlar evcilleştirilmiyor, insanlara alıştırılmıyor. Bu kadar mücadele verilirken, ceylanlar asla ve asla doğal ortamlarından ayrılmıyor, uzaklaştırılmıyor. Tamamen bulundukları ortamda özgürce yaşaya, üremeye devam ediyorlar.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor