En kolay diyet

Özel indirimden faydalanmak için: 0 (539) 619 01 39

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE) – Adana gibi yağlı yemekleriyle meşhur bir kentte yaşıyorsanız, kilo problemleriyle mutsuz olmanız kaçınılmaz bir gerçektir. Daha sağlıklı beslenme inancınızı yükselmeye ihtiyacınız varsa, Cemalpaşa Mahallesi, Cevat Yurdakul Caddesi üzerinde ki kliniğinde hizmet veren Diyetisyen Süleyman Emlu ile yaptığımız bu röportajı mutlaka sonuna kadar okuyun. Yanı sıra, ricamızı geri çevirmeyen Emlu, gazetemiz aracılığıyla başvuran okurlarımıza yüzde 20 indirim yapma nezaketinde bulundu. Kendisine okurlarımız adına teşekkür ediyoruz.

Kısaca sizi tanımakla sohbetimize başlayabilir miyiz?

Tabiki. Ben Diyetisyen Süleyman Emlu, 24 yaşındayım ve Adanalıyım. Lefke Avrupa Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunuyum. Lisans eğitimimi tamamladıktan sonra Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nden personel trainer, pilates eğitmenliği ve fitness eğitmenliği yaşam koçluğu eğitimlerini aldım ve Adana’daki Diyetisyen Süleyman Emlu Beslenme Danışmanlığı Merkezi’ni açtım. Eylül ayından itibaren burada danışanlarıma diyet danışmanlığı, Andulasyon Terapi ve EMS antrenman hizmetleri vermekteyim.

Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz?

Sınava hazırlık döneminde önümde birçok seçenek vardı, araştırdığım bölümler arasında en ilgimi çeken Beslenme ve Diyetetik oldu. Çünkü lise dönemimde sağlıklı olarak kilo alma sürecinden bende geçmiştim ve istediğim beden görünümüne ulaşmayı başardım. Bu başarımın sonucunda insanların başarabileceklerini onlara göstermek ve çıkacakları bu yolda onları daha iyi anlayabileceğimi düşündüğüm için şuan bu noktadayım.

Türk insanının beslenme alışkanlıklarını nasıl buluyorsunuz? Sık yapılan hatalar nelerdir?

Türkiye’de birçok farklı mutfak, kültür ve lezzet mevcut. Türk mutfağında genellikle yağdan ve karbonhidrattan zengin besinler ve basit şekerden zengin tatlılar bulunmakta. Türk insanı sağlıklı beslenme konusunda oldukça yetersiz bu da bence beslenme konusunda çok fazla bilgi kirliliğinden kaynaklanmakta. En çok yapılan hatalardan biri de kişinin kendini uzun süre aç bırakması. Hızlı kilo vermek için yapılan bu yanlış tam tersi etki yapıp kilo vermemizi engelleyecektir.

Diyet denilince aklımıza kibrit kutusu büyüklüğünde peynir ve bir elma gibi yiyeceklerden oluşan menüler geliyor. Yasaklı listeler olmadan da diyet yapılamaz mı?

Zaten diyet demek yasaklı liste demek değildir. Bizim için önemli olan porsiyon kontrolüdür. Danışanlarım elbette her besin grubunu tüketecekler, önemli olan miktarını belirleyip telafisini yapabilmekte. Yani yasaklı diyet listeleri sürdürülebilir olmayacağından dolayı sonuçlarda kalıcı olmayacaktır. Benim tercihim yasaklı listeler değil, sürdürülebilir sağlıklı listelerdir.

Beslenme düzenini sağlıklı hale getirecek bir insanın mutfağından eksik olmaması gereken gıdalar hangileridir?

Sağlıklı beslenme için eksik olmaması gerekenler; mutlaka ekmek grubundan tercih edeceğimiz tam buğday, tam tahıl veya çavdar ekmekleri, bir diğer olmazsa olmazımız yumurta ve peynirimiz, et grubundan ise tercihimiz ve mutfağımızda bulunması gereken besin öğeleri ise tavuk ya da hindi göğüs, yağsız kıymamız ve en başta somon olmak üzere taze balık çeşitlerimiz, bunların yanında taze sebze ve meyvelerimiz mutfaklarımızın baş tacı olmalıdır.

Doğru diyet nasıl olmalı?

Yeterli ve dengeli beslenme için 5 temel besin grubundaki besinlerden ölçülü miktarda tüketilmelidir. Doğru diyet yemek yememek değil, yeterli ve dengeli beslenmektir. Aslında doğru diyet kişiye özgü yani yaşına, cinsiyetine, vücut analizine, sağlık durumuna göre hazırlanan diyet listeleridir. Doğru diyet yavaş yavaş ama kalıcı olarak kilo vermektir. Düzenli aralıklarla beslenilen, kişi gereksinimlerine göre revize edilen listeler doğru diyettir.

Diyette sıklıkla yapılan hatalar hangileri?

Doğru bilinen beslenme yanlışları oldukça fazla

DİYET YAPAMAM, DİYET YAPMAK AÇ KALMAK DEMEKTİR. Diyet, kişilerin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivite düzeyine, fizyolojik durumuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun olarak yeterli ve dengeli beslenmesidir.

ÖĞÜN ATLARSAM DAHA HIZLI KİLO VERİRİM. Uzun süreli açlık durumunda metabolizma hızı yavaşlar ve ağırlık kaybetmek zorlaşır. Az az sık sık beslenmeniz metabolizma hızınızı arttıracağından ağırlık kaybetmenizi kolaylaştıracaktır

AKŞAM YEMEKTEN SONRA YEMEK TÜKETİRSEM KİLO ALIRIM. Uyumadan 2 saat öncesine kadar ara öğün yapmak metabolizmayı hızlandırıcı etki gösterir ve ağırlık kaybını kolaylaştırır

DİYETTE MEYVE TÜKETİMİ SINIRSIZ OLABİLİR. Meyve tüketimi sağlıklı olmasının yanında günlük önerilen miktardan fazla tüketimi ağırlık artışına sebep olur.

EKMEĞİ KESERSEM ZAYIFLARIM: Ekmek vitamin ve lif kaynağı olması dolayısıyla önerilen miktarda ekmek tüketiminin hiçbir zararı yoktur.

SADECE SPOR YAPARSAM DİYET YAPMAMA GEREK KALMADAN KİLO VERİRİM. Diyet kelimesi “aç kalmak” değil, bilinenin aksine “sağlıklı beslenme” anlamı taşır. Sağlıklı yaşam için fiziksel aktivitenin ve sağlıklı beslenmenin beraber yürütülmesi gerekir.

KISA SÜREDE MUCİZE DİYETLERLE ZAYIFLARIM. Bu tür diyetlerin; vücuttan yağ kitlesinin değil kas kitlesinin kaybedilmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücutta su kaybı nedeniyle böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açması gibi pek çok yan etkisi vardır.

Danışanlarınız arasında kilo vermek isteyen, size gelmeden önce defalarca farklı diyetler denemesine rağmen kendine hakim olamadığı için başarısız olanları nasıl motive ediyorsunuz, nasıl bir beslenme öneriyorsunuz?

Evet daha önce defalarca diyet yapmayı deneyip başarılı olamayan danışanlarım var. Bu konuda onları tekrar inanmaları ve başarabilecekleri konusunda cesaretlendiriyorum. Kilo vermenin aynı zamanda bir sabır işi olduğundan sıklıkla bahsediyorum. Beslenme konusunda danışanlarımın haftalık beslenme kayıtlarını, sağlık ve demografik bilgilerini ve vücut analizlerini alıp inceledikten sonra karşılıklı konuşarak beslenme düzeni oluşturuyorum. Kilo vermede kendine hakim olamayan danışanlarımın genellikle yaptıkları kaçamakları listelerine kontrollü bir şekilde ekleyerek vücutlarını sürece hazırlamayı doğru buluyorum.

Hep kilo vermek isteyenlerden bahsediyoruz, bir de kilo almak isteyenler ve genellikle hüsrana uğrayanlar var. Kilo alamayanlar için genel olarak ne tavsiye ediyorsunuz?

-Beden kitle indeksi olmamız gerekenden az veya fazla olduğunda yani ideal kilomuzdan az kiloya sahip olmakta sağlık problemlerine yol açabilir. Sanılanın aksine kilo alma programları oldukça zordur. Kilo alma sürecinde kiloyu kastan almak önemlidir. Kilo almak için sağlıksız beslenmek, yağlı ve hazır besinler tüketmek çok yanlıştır çünkü bunlar yağ kazanımı olarak vücudumuza yansır. Kas kazanımıyla kilo almak için danışanlarıma sağlıklı beslenmenin yanında sporu da öneriyorum.

Sporcu beslenmesi nasıl olmalı?

Öncelikle şunu belirtmek isterim her sporcu için beslenme düzeni farklılık gösterir. Yapılan spor branşına göre beslenme değişir. Sporcu beslenmesinde protein içeriği normal, karbonhidrattan zengin ve yağ içeriğinden düşük besinler diyet programlarında bulunmalıdır. Bununla birlikte sporcuların sıvı kaybı normal bireylere göre daha yüksek olduğu için tüketilen su miktarı fazla olmalıdır.

Gıda takviyelerine (Vitamin, mineral gibi) bakış açınız nasıl? Kullanılmalı mı?

Son zamanlarda gıda takviyelerine yönelim oldukça arttı. Vitamin, mineral, protein takviyelerine yüksek oranda paralar harcanıyor. Ancak şu bilinmeli ki hiçbir gıda takviyesi besinlerden alınanların yerini tutamaz. Kullanım için mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğini vurgulamak istiyorum. Çünkü bazı sağlık durumlarında bu gıda takviyelerine başvurulması gerekebilir. Bunun dışında dengeli ve sağlıklı beslenerek vücudumuzun vitamin, mineral, protein vs gereksinimlerini karşılayabiliriz.

Sağlıklı bir büyüme ve gelişme süreci için çocukların nasıl beslenmesi gerekir?

Gelişme çağındaki çocuklar sürekli olarak bir büyüme halindedir. Bu süreçte çocukların sağlıklı büyüyebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Çocuk beslenmesi eğer sağlıklı bir şekilde ilerlerse gelecekte oluşabilecek diyabet, kolesterol, kalp hastalıkları, obezite gibi sağlık sorunlarının oluşma ihtimalini de düşürebilir. Çocukların süt grubundan günde 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, meyve ve sebzelerden en az 5-6 porsiyon ve tahıl grubundan 6-8 porsiyon kadar tüketmesi gerekir.

Gazetemiz aracılığıyla gelen okurlarımıza özel bir indirim uygulamanız söz konusu olabilir mi?

-Tabii, gazetenizin okurlarına özel yüzde 20 indirim uygulayacağım. Ofisimde yüz yüze danışmanlık, Andulasyon terapi ve EMS antrenman için gelmek isteyen danışanlar kolaylıkla yerimi bulabilirler bunun dışında online danışmanlık içinde bana ulaşabilirler. Konum ve bilgi için 0539 619 01 39 numaralı telefon-whatsapp hattımızdan ve @dyt.suleymanemlu instagram hesabından bizimle iletişime geçebilirler.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor