İŞÇİLER HAK ARAYIŞINDA

HABER: DURMUŞ ALACA

ADANA (BÖLGE)-Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyeleri işçiler aylardır maaşlarını alamadıkları için eylem yaptılar.

Sendika temsilcileri burada yaptığı açıklamada, “Westmode tekstil fabrikasında işçiler aylardır maaşlarını alamıyorlar. Yaşadığı mağduriyetten dolayı işçilerle Mersin Güneykent’te bulunan firma önünde eylem yaptık. Eylem öncesinde sabah saatlerinde sendika temsilciliğimizde işçilerle bir araya gelerek yapılabilecekleri konuştuk. Avukatların da katılımıyla gerçekleşen bu toplantıda verilecek mücadele için çeşitli kararlar alındı. İşçilerle birlikte sendika temsilciliğimizde birlikte dövizler hazırlandı. Dövizlerde “Dolandırıldık!”, “Gece gündüz çalıştık maaşımızı alamadık!”, “Emeğimizi sömürdüler!”, “Sigortası çalışmaya hayır!”, “Hakkımızı istiyoruz!” yazarak tepki ve talepler dile getirildi.

Toplantıda aldığımız kararların bir parçası olarak fabrika önünde eylem gerçekleştirdik. “Hakkımız olanı istiyoruz! #LCWaikiki DEV TEKSTİL üyesi Westmode işçileri” pankartı açıldı. Eylemde DEV TEKSTİL Çukurova Temsilciliği tarafından açıklama yapıldı.

Bu firmanın da birçok yerde yaşandığı gibi merdiven altı üretim yaptığının belirtildiği, tabelasının bile olmadığı söylendi. Yaklaşık 150 işçinin çalışmış olduğu bu firmada işçilerin yarısının hiçbir sigorta girişlerinin olmadığı, sigortası gösterilenlerin ise sadece girişlerinin yapıldığı ve üç beş gün sigorta primlerinin yatırıldığı ifade edilerek; “İşçileri sigortasız çalıştıran patron bununla da yetinmeyerek altı aydan başlayarak farklı farklı sürelerde, işçilerin ortalama 2-3 aylık maaşlarını vermeden ortadan kayboldu. Şimdi işçiler alacaklarını isteyecek bir yetkili bile bulamıyorlar” denildi.

İşçilerin bu mağduriyetinden sadece Westmode firmasının sorumlu olmadığı söylenerek LC Waikiki tekeli de işçilerin yaşadıklarından sorumludur denildi. İşçilerin LC Waikiki’nin işini yaptığı belirtilerek gerekirse LC Waikiki şubeleri önünde de açıklamalar yapılacağı dile getirildi.

İşçilerin bu yaşadıklarının sorumlularından birinin de denetim yapmayan yetkililer olduğu dile getirilerek, “Bu kadar işçinin alenen sigortasız çalıştırılmasına rağmen firma yetkileri hakkında hiçbir soruşturma olmamıştır. Sigorta kayıtları neden denetlenmemiştir? Patronlar işte bu denetimsizliklerden güç alarak işçilerin haklarını yemektedirler. Denetim yapılmamışken böylesine bir suç işlemiş olan patron şimdi güvenlik güçleri tarafından soruşturulacak mıdır? İşçilerin geriye dönük sigortalarının yatırılmasını, yaklaşık 400 bin TL civarı olan işçi alacaklarının eksiksiz verilmesini talep ediyoruz.”

Hakları gasp edilen B.G ve F.A. isimli işçiler ise aylardır çalıştıklarını, gece yarılarına kadar zorla mesaiye bırakıldıklarını, hafta sonları bile tatil yapmadan çalıştıklarını ama sonuç olarak böyle ortada kaldıklarını söylediler. Bu yaptıkları fedakârlıklar karşısında haklarını vermeleri gereken patronun şimdi kaçtığını söylediler. İşçiler olarak hakkımız olanı istiyoruz diyerek hem patronlara hem de ilgili kurumlara seslendik ve mücadelemiz devam edecek dedik.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor