Köse: Sokak köpekleri kontrol altına alınmalı

 

 

Sokak hayvanlarını korumaya ve ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, Erkan Okulları Sarıçam Merkez Kampusu’nde “Dostlarımızı Yaşatalım” kermesi düzenlendi. Etkinlik kapsamında, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ile Büyükşehir Belediyesi Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ramazan Özdemir, çocuklara konferans verdi. Program sonrası, yaşlı bir kadının sokak köpekleri tarafından parçalanarak hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen sokak hayvanları sorununa değinen Başkan Köse, Başıboş sokak köpeklerinin kontrolsüz çoğalmasının iyiye işaret olmadığını ve mutlaka bu çoğalmanın kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.

***

HABER: YENER EKİNCİ

Erkan Okulları Sarıçam Merkez Kampusu tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında “Dostlarımızı Yaşatalım”  kermesi düzenlendi. Sokak hayvanlarını korumanın önemine yönelik hazırlanan kermes, ilkokul öğrencileri ve velileri tarafından kampus bahçesinde gerçekleşti. Kermeste el işi ürünler, içecek, yiyecekler gibi çeşitli ürünler satışa çıkarıldı. Projeye ve canlara destek olmak isteyenler, kermese yoğun ilgi gösterdi. Kurumsal İletişim Müdürü Berna İlhan, “Kermesimiz, sokak hayvanlarının mama, aşı ve tedavi gibi masraflarını karşılamak için düzenlendi. Devamını getireceğiz’’ dedi.  Etkinlik kapsamında, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ile Büyükşehir Belediyesi Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ramazan Özdemir, çocuklara konferans verdi. Köse ve Özdemir, salonu dolduran miniklere sağlıklı beslenme ve hayvan sevgisi hakkında tavsiyelerde bulundu.

‘’BU BİR SORUN; AMA SOKAK HAYVANLARIYLA BİRLİKTE YAŞAMAK ZORUNDAYIZ’’

Program sonrası bir açıklama yapan Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, yaşlı bir kadının sokak köpekleri tarafından parçalanarak hayatını kaybetmesiyle yeniden gündeme gelen sokak hayvanları sorununa değindi.  Başıboş sokak köpekleri sorununa karşı kısırlaştırma seferberliğinin başlatılması gerektiğini belirten Köse, başta belediyeler olmak üzere tüm kurumların bu konuda işbirliği yapması gerektiğini söyledi. Köse, başıboş sokak hayvanlarının halk sağlını tehdit edici bir düzeye ulaştığını belirtti. Başıboş sokak köpeklerinin kontrolsüz çoğalmasının iyiye işaret olmadığını ve mutlaka bu çoğalmanın kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Köse, asıl sorumluluk alması gereken belediyelerin bu konuda adım atması gerektiğini vurguladı. Bu tür bir saldırıya maruz kalınması durumunda kaçmanın değil, durumun kontrol altına alınması ve saldırgan köpekle çok fazla göz teması kurulmayarak oradan uzaklaşma yolunun seçilmesi önerisinde bulunan Köse, saldırganlığın, köpeğin fıtratında, doğasında var olduğunu kaydetti. Köse, “Tabi ki sokak hayvanları bir sorun; fakat sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamak zorundayız. Bu bir gerçek. Sokaklar, hayvanların evi. Bir takım insanlar hayvanları çok seviyor olabilirler; ama korkmak da insani bir duygu. Köpeğin doğasında, bazı zamanlar gıdasına uzanırsanız ve sizi olarak tehdit hissederse böyle durumların yaşanması olası şeylerdir” diye konuştu.

‘’ADANA SOKAKLARINDA TAHMİNİ 300 BİN HAYVAN YAŞIYOR’’

Sokak hayvanlarının çoğalmasının kontrol altında tutulması gerektiğini vurgulayan Köse, başıboş sokak köpekleri sorununa karşı kısırlaştırma seferberliğinin zorunlu hale geldiğini söyleyerek, “Dünya’nın hiçbir gelişmiş ülkesinde bu kadar sokak hayvanı yok. Bizde de sokaklarda bu kadar çok hayvan olmamalı. Buradan yanlış yere evirilsin istemiyorum. Köpeklerin canlarıyla ilgili bir kastımız yok; ama bunun bir tane yolu var; kısırlaştırmak. Bütün Türkiye’de eş zamanlı kamu otoritesi yani Tarım Bakanlığı, belediyeler, valilikler, biz Veteriner hekimler ve Veteriner Hekimler Odaları, iş birliği yaparak bütün Türkiye’de bir kısırlaştırma seferberliği başlatmak zorundayız. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) diyor ki; ‘Sokaklarda insan nüfusunun yüzde 10’u kadar sokak hayvanı yaşar ‘ ve ‘Bunun da yüzde 70’ini kısırlaştırmazsanız popülasyonu sabit tutamayabilirsiniz.’ Şimdi biz ciddi hayvan popülasyonundan bahsediyoruz. Bir çift sağlıklı köpekten;  her şey iyi giderse beş yılda 67 bin köpeğe ulaşmak mümkün. Şimdi bir hayvan birkaç tane çoğul doğum yapabilir. Ergenliğe çok kısa sürede gelir yavrular ve yine çok doğururlar. Derken geometrik bir çoğalmayla bunun buralara ulaşması mümkün. Bizim kısırlaştırmaktan başka bir çaremiz yok” diye konuştu.

“KAÇMAMAK, ÇOKTA GÖZÜNÜN İÇİNE BAKMAMAK, ANİ HAREKET ETMEMEK ÖNEMLİDİR”

Sokak köpekleri ile karşılaşıldığında ne yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Köse, “Köpekten daha hızlı koşamayacağınız için ve saldırma mesafesindeyseniz kaçmaya girişmeyin. Kaçmamak, çokta gözünün içine bakmamak, ani hareket etmemek önemlidir. Köpek sizi tehdit olarak algılamamalı, yavaş hareketlerle oradan uzaklaşabilirsiniz. Tabi göz ucuyla da köpeğe bakmanız gerekiyor çünkü bazen saldırabiliyor. Bu şekilde kendinizi savunma refleksine geçeceksiniz. Koşarsanız köpeğin sizden hızlı koşacağını asla unutmayın. Eğer yanınızda yakınınızdaysa kaçarak kurtulamazsınız”  ifadelerini kullandı.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor