“Tütün ürünlerinden ölüm sebepleri ilk sırada yer alıyor”

(HABER MERKEZİ)-Adana İl Sağlık Müdürlüğü’nün “Bağımsız ama değerlerine bağlı hayat için en büyük gönüllük hareketi; ‘Görev Bende’ kampanyasının ikinci fazı başlatıldı.

Alınan bilgiye göre, tütün kontrol çalışmalarının bilinirliğinin artırtılması ve sigaranın zararları konusunda farkındalık oluşturulması (Sigara Bırakma Poliklinikleri/ ALO 171/ ALO 184/ Yeşil Dedektör) amacıyla 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında En Büyük Gönüllülük Hareketi olan “Görev Bende” kampanyasının ikinci fazı başlatıldığı bildirilmektedir. Kampanya kapsamında toplumda sağlıklı yaşam bilincini geliştirmek, tütün kullanımı ve zararları konusunda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde teşvik etmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri; akciğer kanseri başta olmak üzere kanserler, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almaktadır.

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü etkinliklerinde, gönüllülük programının duyurusu yapılmış, tütünle mücadele çalışmalarında görev almak isteyen gönüllüler belirlenmiştir. Belirlenen gönüllülere, program doğrultusunda; etkili iletişim, tütünle mücadele çalışmaları, tütün ürünü kullanımının zararları ve bırakmanın yaraları, pasif etkilenim, sigara bırakma hizmetleri gibi konularda Sağlık Bakanlığınca eğitimler verilmiştir.

Bu eğitimleri alan ve toplumsal fayda için görev yapmak isteyen gönüllülerin, İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde;

  • Bir plan çerçevesinde oluşturdukları gruplara, tütün ürünü kullanımının zararları konusunda eğitim vermesi,
  • Tütün ürünü kullanımını bırakmak isteyenlere destek olması,
  • Bırakmak isteyen kişilerin gerek sigara bırakma poliklinikleri gerekse ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’na yönlendirilmesi,
  • 4207 sayılı kanun ihlali ile karşılaşılması halinde ALO 184 SABİM- Tütün İhbar Hattı, Yeşil Dedektör uygulamasını kullanarak gerekli bildirimleri yapması çerçevesinde bu uygulamaların bilinirliğinin artması,
  • Kampanya kapsamında sosyal medya aracılığıyla yapılacak çalışmalara destek vermesi beklenmektedir.

Tütün ürünü kullanımını bırakmak, her zaman ve her yaşta büyük fayda sağlamaktadır. İlk sigara bırakma gününden itibaren akciğerde, kalpte değişim başlamakta, yüksek kalp atış hızı normale dönmekte, kan basıncı düşmekte, kan dolaşımındaki karbon monoksit seviyesi normale dönmekte ve zamanla bağışıklık sistemi güçlenmektedir. 2-12 hafta içinde dolaşım düzelmekte, akciğer kapasitesi artmakta, öksürük ve nefes darlığı şikayetleri azalmaktadır. Ayrıca çevredeki bireylerin özellikle de çocukların pasif sigara dumanından korunması için de büyük kazanç sağlanmaktadır.

Tütün bağımlılığı güçlü bir bağımlılıktır, ancak etkinliği kanıtlanmış bilimsel yöntemler ile bu bağımlılıktan kurtulmak mümkündür. Sağlık Bakanlığı tarafından tütün ürünü kullanana bireylere, bu bağımlılıktan kurtulmaları için ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla kesintisiz destek sağlanmaktadır.

Bu bağlamda eğitimlerimiz gerçekleştirilmekte olup, çocuk ve gençlerimiz başta olmak üzere toplumumuzu tütün ürünlerinin zararlarından korumak amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir.”

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor