ADANASPOR-DEMİRSPOR DERBİSİNDE FAVORİ OLMAZ

Meslekte 42. yılıma girdim. Genelde spor gazeteciliği yaptım. Adanaspor ile Demirspor arasında ki derbiyi defalarca yaşadım. Gerçeği söylemek gerekirse bundan 30-40 yıl kadar önce derbi maçlar daha seviyeli, keyifli, heyecanlı geçerdi. Maçtan sonra hem iki takımın futbolcuları hem de taraftarları stadı kol kola terk ederlerdi. Sadece birbirlerini kızdırırlardı.

Son yıllarda rekabeti, küfür ve kavga gören sporcu ve taraftarın sayısı arttı. Bu olumsuz durum saha ve oyun kalitesine bile yansıdı.  Türkiye’de büyük derbiler içinde sayılan Adanaspor ve Demirspor derbisinde çirkin olaylar yaşanmaması için başta kulüp başkanları olmak üzere, antrenörlere, kulüp çalışanlarına, masör ve malzemeciye bile büyük görevler düşüyor. Birçok kulüp başkanı tanıdım bu gibi derbi maçlara şampiyonluk gözüyle bakarak galibiyet primini 2 veya 3’a katlarlardı.

Kulüp başkanları ve antrenörler tahrik edici, açıklamalardan kaçınmalılar. “Dostluk kazansın, iyi oynayan kazansın” düşüncesinde davranmaları gerekir. Sahada her iki takımın futbolcuları özellikle tribünlere kulaklarını tıkayarak gol atmayı düşünmelidirler. Agresif oyundan uzak,  rakibine karşı saygılı, kendi işiyle ilgilenmesi kavga ve çirkinliği azaltır. “Kazanmak için her şey mubah” düşüncesinde olanlar kendilerine ve ülke futboluna zarar verirler.

Elbette karşılaşmanın hakemini de büyük görev düşüyor. Tarafsız, adil, agresif oyuna taviz vermeyen, pozisyonları yakın takip eden, kartlarını yerinde kullanan hakemler, hem kendi görevlerini kolaylaştırır, hem de gereksiz tartışmaları engeller. Bu nedenle Merkez Hakem Kurulu, derbinin üstesinden gelecek bir hakem atamalıdır.

Geçmiş yıllarda Demirsporlular “Turuncu olduğu için portakal yemiyoruz” derlerdi. Adanasporlular ise “Lacivert olduğu denize girmeyiz” şeklinde konuşurlardı. Bu gibi hoş olmayan benzetmeler şaka da olsa her iki takım arasında ki dostluğu zedeliyor. Oysa, iki köklü kulübün birbirine destek olması, Adana futbolunun önünü açacak ve yıllar öncesinde olduğu gibi kentin takımları Türkiye futbolunda önemli yere geleceklerdir.

8 Şubat Cumartesi günü saat 19.00’da gerçekleştirilecek karşılaşmada spor medyası da tarafsız ve dengeli manşetlerle Adanaspor-Demirspor derbisini hafta boyunca gündemde tutmalıdır. Başka bir önerim daha olacak ev sahibi takım olan Demirspor, bu anlamlı karşılaşmada bayanlar ve engellilerin maçı ücretsiz izlemeleri konusunda gerekli kolaylığı göstermesidir. Ayrıca, stat kapılarının erken açılması da yığılmaları önleyecektir.

Özetlersek, derbi maçların favorisi olmaz. her iki takım da iddialı. İki takım da hücumdaki hünerlerine güveniyor. Bir takımın sahada çok kötü diğerinin ise çok daha iyi göründüğü bir senaryo söz konusu değil. Bu da maça yönelik beklentileri artırıyor. Dileğimiz, Adana futbolunda ki imajın korunmasıdır.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor