‘AFİŞ’ EKONOMİSİ

Seçimlerde afiş israfı maalesef ülkemizde sıkça karşılaşılan bir sorun haline gelmiştir. Her seçim döneminde sokakları, caddeleri ve köprüleri dolduran seçim afişleri, sadece çevre kirliliğine yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda büyük bir israfın da habercisi oluyor.

Seçim afişleri üzerinde adayların fotoğrafları, sloganları ve parti amblemleri yer alıyor. Ancak bu afişlerin çok büyük bir kısmı seçim sonrası hiçbir işe yaramadan çöpe atılıyor.

Sonuç olarak, binlerce afişin üretilip, dağıtıldığı seçim dönemlerinde ciddi bir kağıt israfı yaşanıyor ve bu da doğaya, çevreye ve ekosisteme zarar veriyor.

Şuanda özellikle şehir merkezi ve merkez ilçelerde inanılmaz bir afiş gösterisi var. Bu kadar da olmaz denilen cinsten hem de…

Yazık günah bu kadar masrafa…

Masrafın yanı sıra aynı zamanda üste asılmış afişler araç sürücülerinin görüş mesafesinin de düşmesine yol açarak, kazalara neden olabiliyor.

Afişler ya ağaçlara iplerle sıkı sıkıya bağlanıyor ağaçlara zarar veriyor bunun yanı sıra da çivilerle ve raptiyelerle ağaçların gövdelerine çakılanlar da var. Yani masrafının yanında ağaçlara da zarar…

Ayrıca halihazırda belediye başkanlığı yapan ve yeni dönemde de aday olan kişilerin bu kadar şaşalı afişleri kendi bütçelerinden mi yoksa belediyelerin bütçelerinden mi karşılanıyor merak ediyoruz doğrusu.

Peki, bu israfın önüne nasıl geçebiliriz?

Öncelikle, adaylar ve partiler daha sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemlerle seçim kampanyalarını yürütmeli.

Örneğin, dijital medya ve sosyal medya gibi teknolojik imkanları daha etkin bir şekilde kullanarak seçim kampanyalarını daha az çevre kirliliği yaratacak şekilde yapabilirler.

Ayrıca, vatandaşlar da seçim afişlerini daha bilinçli bir şekilde değerlendirmeli ve gereksiz afişleri talep etmemeli.

Eğer gerçekten bir adayı desteklemek istiyorsak, bu desteği daha çevreci ve sürdürülebilir yollarla gösterebiliriz.

Sonuç olarak, seçim afişleri konusunda daha duyarlı olmalı ve çevreyi korumak için gereken önlemleri almalıyız.

Unutmayalım ki, dünya mirası olan doğayı ve çevreyi korumak hepimizin görevi. Aksi takdirde, gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakamayacağız.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor