Aracı, ‘Yanan alan orman olarak korunsun’

(HABER MERKEZİ)-Emek Partisi Adana İl Örgütü, Adana’nın Kozan ilçesinde çıkan yangınla ilgili açıklama yaptı. Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, orman yangınlarının vatandaşa ve doğaya zarar verecek noktaya ulaşmaması için yangın söndürme personel ve ekipmanlarının geliştirilmesini ve yangın alanında yapılaşmaya izin verilmemesini istedi.

Adana’nın Kozan ilçesinde 23 Ağustos’ta öğle saatlerinde başlayan ve 200 hektarın üzerinde bir alanda hasara yol açan orman yangını üç günün ardından kontrol altına alındı. Konu ile ilgili açıklamayı yapan Emek Partisi Adana İl Başkanı Sevil Aracı, 200 hektarın üzerinde bir alanda hasara yol açan yangından zarar gören bölgenin, herhangi bir yapılaşmaya mahal verilmeksizin, derhal ağaçlandırılarak orman statüsünün korunmasını ve yangından etkilenen halkın zararlarının bir an önce karşılanmasını istedi.

“3 GÜN SÖNDÜRÜLEMEMESİ ZAAFİYETİ GÖSTERMEKTEDİR”

Bir türlü söndürülemeyen yangına rağmen, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, “Memnuniyetle söyleyebilirim her şey kontrol altında” dediğini hatıratan Aracı,  “Yangının kontrol altına alınması bizler için sevindiricidir ancak üzülerek söylemeliyiz ki 3 gün süren yangında, 12 ev yanmış, basına yansıyan görüntülerden de görüldüğü üzere doğal hayat bütünüyle etkilenmiş, yerleşim yerleri, tarım alanları zarar görmüş ve ormandaki bir çok canlı türü yok olmuştur. Yangının bu kadar uzun süre söndürülememiş olması, yangın önleyici tedbirlerde ve yangının söndürülmesine yönelik çalışmalardaki zaafiyeti göstermektedir” dedi. 

Bu tip üzücü yıkımların tekrar yaşanmaması için önerilerde bulunan Aracı şu önlemlerin alınmasını talep etti;

– Önleyici tedbirlerin alınması, uygulanması ve denetlenmesindeki eksiklerin ivedilikle giderilmesi,

– Yangın söndürme personel ve ekipmanlarının geliştirilmesi, sayılarının arttırılması, yangının önlenmesine ve ormanlarımızın korunmasına yönelik bütçe ve yatırımların bir an önce arttırılması,

– Yangından zarar gören bölgenin, herhangi bir yapılaşmaya mahal verilmeksizin, derhal ağaçlandırılması ve orman statüsünün korunması,

– Yangından etkilenen halkın zararlarının bir an önce karşılanması,

– Bakanlıkça da ifade edilen sabotaj ihtimaline yönelik soruşturmanın savsaklanmadan etkin bir şekilde yürütülmesi ve gelişmelerle ilgili halkın bilgilendirilmesi gerektiğini önemle vurguluyoruz.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor