Ayyüce Türkeş, projelerini açıkladı

(HABER MERKEZİ)- İYİ Parti Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Dr. Ayyüce Türkeş, ‘’Adana’nın en büyük problemi olan imar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile işbirliği içinde, ilçelerin ihtiyacına yönelik çalışacağız. Bunu yaparken, hali hazırda var olan İmar A.Ş. aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine yönelik düşük faizli, erişilebilir, ulaşılabilir konutlar üretecek, depreme dayanıklı, Adana’nın sosyokültürel yapısına uygun, emekliye de çocuklu aileye de uygun yaşam alanları oluşturacağız’’dedi.

31 Mart Mahalli İdareler seçimlerine sayı günler kala çalışmalarını hızlandıran Dr. Ayyüce Türkeş, ‘’Adana’nın Hakkı Daha Fazlası’’ diyerek çıktığı bu yolda Adanalılar için gece gündüz demeden çalıştıklarını ve Adana’nın sorunlarını bilerek, bu sorunlara çözüm olacak projeler oluşturduklarını belirtti. Dr. Türkeş, seçildiği takdirde faaliyete geçireceği projelerini kamuoyuyla paylaştı.

‘’ADANA TÜM İLÇELERİYLE BERABER DEPREME DİRENÇLİ OLACAK’’

Projelerinden bazılarını açıklayan Türkeş, yıllardır Adana’da çözülemeyen kentsel dönüşüm konusunda belediye olarak farklı stratijeler uygulayacaklarını belirterek şunları söyledi:

‘’Şehrin dokusunu bozmadan kimi yerleşim bölgelerinde güçlendirme ve yerinde dönüşüm çalışmaları gerçekleştirecek, kimi ilçelerde yeni kentsel dönüşüm alanları üreteceğiz. Halihazırda %25 düzeyinde olan zemin etüdü ile envanter çalışmasını tamamlayacak, Valilik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Mühendisler Odası ile koordineli bir şekilde kapsamlı bir Deprem Eylem Planı oluşturacağız. Gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını ilçe Belediyeleri ile koordineli bir biçimde sürekli kontrol edeceğiz. Adana tüm ilçeleriyle beraber depreme dirençli olacak.’’Depreme Dirençli Adana” misyonuyla deprem bölgesi olan Adana’da doğal afet bilinçlendirme çalışmalarını, uzmanlar ve belediye elemanlarınca düzenli aralıklara devam ettirecek, Belediye bünyesinde «Deprem Danışma Merkezi» kuracak, depreme hazırlık, arama kurtarma, ilk yardım gibi konularda toplumsal farkındalığı arttıracağız.’’

‘’ADANA’NIN DİJİTAL İKİZ ŞEHRİ PROJESİ’’

‘’Adana’nın şehir planlama konusunda yaşadığı pek çok sorunu çözeceğiz.’’ diyen Türkeş  şöyle devam etti:

‘’Şehir planlamacılar, Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kuracağımızbir ekiple, Adana’nın Dijital İkiz Şehri’ni yapacağız, dijital teknolojiler ile kentsel operasyonel mekanizmaları birleştireceğiz. Şehrin tüm unsurlarının dijitalleştirilmesi ve tüm kentin gerçek zamanlı görselleştirilmesi, kentsel iyileştirme için bir planlama modeli oluşturacak. Öncelikle tüm şehrin 3 boyutlu betimleyici analizini çıkaracağız, böylece yıllardan beri inşa edilen sokak, köprü, yollar, yeni binalar, buna ek olarak insanların hareketliliği, demografik ve ekonomik değişiklikleri belirleyebileceğiz.

İkinci adımda “tahminleyici modelleme” ile hali hazırdaki demografik değişikliklere ek olarak gayrimenkul geliştirme ve ulaşım gibi sektörlerde modelleme yapacak ve öngörüde bulunacağız. Ardından “Senaryo Planlama ve Simülasyon” aşamasında ekonomik aktivite ve olası demografik değişiklikleri simüle ederek senaryolar planlayacağız.Son aşama olan “Operasyonel mükemmellik aşamasında” ise sistemi, yapay zeka ve gerçek zamanlı veri entegrasyonuyla destekleyeceğiz.

Dijital İkiz Şehir, trafik yoğunluğu planlamasından, kentsel dönüşüm alanının belirlenmesine, göçün bölgede yaratacağı demografik değişikliklerin izlenmesinden  iklim değişikliği ve afetlere karşı dayanıklılığa kadar bir çok projenin de altyapısını oluşturacak. İhtiyaç duyulan bölgelerde alt/üst geçit, sokak, kavşak yapımı hızlanacak. Böylece şehir trafiğini yayalar için güvenli hale getireceğiz. Belediye hizmetlerini İYİleştireceğiz ve Adana’yı şehir planlamada öncü kentlerden biri haline getireceğiz.’’

‘’RAYLI SİSTEM PLANLAMASI OLUŞTURACAĞIZ’’

Son yıllarda Adana’da artan trafik sıkıntısına da dikkat çeken Dr. Türkeş, bunun içinde çözüm üretmek için çalıştıklarına değinerek, ‘’Trafik yoğunluğunu giderme amaçlı Ulaştırma Bakanlığı ile koordinasyonu sağlayacak, hali hazırda güzergahı ve istasyon sayıları yetersiz kalan hafif raylı sistemin devam etaplarını hızlandıracağız. Şehir Hastanesi, Çukurova Üniversitesi, Yeni Adana Stadyumu ve Sarıçam’ın 2.etap durak planlanmasına alınması için görüşmeler gerçekleştireceğiz. Bu hat özellikle de engelli ve yaşlı vatandaşların hastanelere ulaşmasını kolaylaştıracak. Kuzey aksta yer üstünden giden hafif raylı sistem sayesinde vatandaş şehir içi trafiğine girmeden karşıyakaya, Üniversite’ye ve Sarıçam’a ulaşabilecek. Çukurova Havalimanı, Real, İncirlik, Kürkçüler Cezaevi gibi daha uzak yerleşimler için raylı sistem planlaması oluşturacağız. Ulaştırma Bakanlığı’na sunacağımız bu proje ile Doğu-Batı aksında ulaşımın kolaylaşmasını sağlayacağız. Sizlerin talebine göre raylı sistemi Yumurtalık ile Karataş için de planlayacağız.’’ Dedi.

“ENERJİ  İHTİYACINI GÜNEŞ PANELLERİYLE KARŞILAYACAĞIZ’’

Dr. Türkeş, ‘’Altyapı eksikliği yaşayan mahalleleri ve ilçeleri belirleyerek altyapı sorununu en hızlı şekilde çözüme kavuşturacağız.’’ diyerek şöyle konuştu:

‘’Çatılara güneş enerjisi paneli yerleştirilmesini teşvik edecek, Mahalle Evleri’nin enerji ihtiyacını bu şekilde sağlayacağız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yeni yapılacak hafif raylı sistemin güneş enerjisi ile desteklenmesi için görüşmeler gerçekleştireceğiz.

‘’SIFIR ATIK ADANA’’

“Sıfır Atık Adana” projesiyle birlikte dar gelirli aileleri de unutmadık. Atık ayrıştırma ve geri dönüşüm bilincini yaygınlaştırarak temiz bir Adana yaratmak için muhtarlar ve bina yöneticileri ile işbirliği yapacağız. Ayrıca Puan/kart sistemi getirilerek geri dönüştürülebilir kağıt, cam, metal, plastik gibi atıkları ayrı ayrı toplayıp, getirilen atık miktarı kadar bir tutar bu kartlara yükleyecek, dar gelirlilerin bu karttan harcama yapabilmesini sağlayacağız.”

 

‘’SARIÇAM’DA KOKU PROBLEMİNİ ÇÖZECEĞİZ’’

Dr.Türkeş, Organik atıklardan kompost yaparak çiftçiye gübre desteği sağlamalarının yanı sıra Sarıçam’da her kesimi rahatsız eden koku problemine yönelik oluşturdukları proje kapsamında,  ‘’Sarıçam’daki Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi’nden kaynaklanan koku problemini çözmek üzere öncelikle tesisin bakım işlemlerini yapacak, çevreye verilen zararın en aza indirilmesini sağlayacaklarını söyledi. Dr.Türkeş, “Tesisin başka bir lokasyona taşınması 50.000 hanenin elektrik ihtiyacının karşılanmasının da önüne geçecek, bu nedenle tesisin, yerleşimin giderek arttığı Sarıçam Bölgesi’nde kalması doğru olacaktır.

Buna ek olarak, şehir planlamacılar ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği içinde yeni bir Katı Atık Geri Dönüşüm Merkezi yapacağız. Yerleşim merkezlerinden toplanan ve ayrıştırılan atıkları bu merkezde geri dönüştürueceğiz. Sürecin sonunda hem “Sıfır atık Adana” vizyonunu gerçekleştirecek, hem de Belediye’nin gelirini arttıracağız.’’ Diye konuştu.

‘’BELEDİYE BÜTÇELERİNDE HALKA ŞEFFAF OLACAĞIZ’’

Belediyeye dair elektronik hizmetler ve dijital platformlar geliştirerek, her yaştan vatandaşın bilgiye kolayca ulaşabileceğine dikkat çeken Dr.Türkeş, şöyle devam etti;

‘’Belediyenin web sayfası ve sosyal medya hesaplarını, güncel etkinlikler, ihaleler ve duyuruları detaylarıyla paylaşacağız. Daha fazla bilgi almak için ulaşılması gereken kanalları belirteceğiz. Adana İmar A.Ş. gibi iştiraklerin sayfalarını güncelleyerek, daha ulaşılabilir olmalarını sağlayacağız. Belediye’nin bütçe harcamalarını ve faaliyet raporlarını şeffaflık ilkesiyle vatandaşın bilgisine sunacak, kararların kamuoyunda değerlendirilmesini sağlayacağız. Belediye yetkisi dahilindeki veriyi ve süreçleri kamuoyuyla paylaşacak, vatandaşların görüşü ve önerilerine başvuracak, şehrimizi birlikte yöneteceğiz. Bu görüşmelerden elde edilen geri bildirimler Belediyenin karar alma süreçlerini de geliştirecek.’’

Bu projelerin yanı sıra Adana’daki birçok soruna yönelik yine çözüm odaklı projeler geliştirdiklerine dikkat çeken Türkeş’in diğer projelerinden bazıları şöyle;

  • Nöbetçi Kreşler
  • Yetenek Yönetim Merkezleri
  • Kadın Emeği sabit pazarı
  • Şiddete maruz kalan ve hak ihlaline uğrayan kadınlara, ücretsiz olarak hukuksal ve psikolojik desteği
  • Yaşam Merkezleri
  • Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi
  • Mahalle Evleri
  • Uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele
  • Sosyal yaşam faktörleri
  • Kendi Gelirini Yaratan Adana
  • Tarım, Hayvancılık Ve Su Ürünlerine Yönelik Projeler
  • Kültür – Gastronomi  ve Turizme Yönelik Projeler

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor