Bakan Kacır Model Fabrika ve Çukurova Kalkınma Ajansı Adana Projeleri açılışını gerçekleştirdi

(HABER MERKEZİ)-Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Adana Sanayi Kampüsü’nde Adana Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika), Çukurova Enerji Verimliliği Merkezi ve Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen toplamda 22 projenin açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Kacır, “Türkiye Yüzyılı’nda artık askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lider; ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya, çimento, demir çelik üretiminde Avrupa’da birinci olan bir Türkiye var.” dedi.

Kültürüyle, tarımıyla, üretimiyle, zengin mutfağıyla Adana’nın kendileri için ayrı bir değere sahip olduğunu belirten Kacır, kentin kendileri açısından önemini anlattı. Kacır, son 22 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradesi ve liderliğinde, tüm alanlarda asırlık projeleri hayata geçirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Cumhuriyet’imizin ikinci asrında Türkiye Yüzyılı hedeflerimizi belirledik, 22 yıldır içeride ve dışarıda bize istikamet belirlemeye, hudut çizmeye kalkanlara karşı her zaman dik durduk, bileğimizi büktürmedik. Milletimize sevdamız, eser ve hizmet üretme noktasındaki kararlılığımız ilk günkü kadar taze. Gönlümüzde, yüreğimizde sadece millete hizmet aşkı var. Bu aşkla, Türkiye Yüzyılı’nda gece gündüz durmadan, duraksamadan, yorulmadan, bir an bile yılmadan çalışmaya devam ediyoruz. Türkiye Yüzyılı’nda artık askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada lider, ticari araç, güneş paneli, beyaz eşya, çimento, demir çelik üretiminde Avrupa’da birinci olan bir Türkiye var. 22 yıl içinde organize sanayi bölgelerinin sayısını 192’den 361’e çıkaran, OSB’lerde üretimde olan sanayi alanlarının sayısını 11 binden 58 bine, istihdamı 415 binden 2,6 milyona yükselten bir Türkiye var.”

Üretimi, ekonomisi, sanayisi, teknolojik altyapısı her geçen gün gelişen, büyüyen bir Türkiye olduğunun altını çizen Kacır, 81 ili hiçbir ayrım yapmadan, baştan başa eser ve hizmet siyasetiyle buluşturduklarını, buluşturmaya da devam ettiklerini anlattı.

Adana’ya yapılan yatırımlar

Yurt sathına yaydıkları büyüme ve kalkınma hamlelerini hız kesmeden Adana’da da gerçekleştirdiklerini ifade eden Kacır, “Kadim diyar, bereketli toprakların şehri Adana’mızı, sanayisiyle, üretimiyle, nitelikli insan kaynağıyla desteklemeye devam ediyoruz. Son 22 yılda düzenlediğimiz 2 bin 470 yatırım teşvik belgesiyle şehrimizde 463 milyar liralık yatırımın ve 74 bin nitelikli istihdamın önünü açtık. Adana’da 35 bin KOBİ’ye 4,7 milyar lira destek sağlayarak büyüme ve kalkınma yolculuğunun başat aktörü KOBİ’lerimize can suyu olduk. Ülkemizde sanayinin öncü şehirlerinden Adana’ya 2 organize sanayi bölgesi, 3 endüstri bölgesi kazandırdık. Organize sanayi bölgelerimizde 30 bin ilave istihdam oluşturduk.” dedi.

Bakan Kacır, bir süredir faaliyetini sürdüren ve resmi açılışını bugün gerçekleştirdikleri Adana Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika)’yle işletmeleri ve iş güçlerini, yenilikçi teknolojiler ve yalın üretim yöntemleriyle buluşturduklarını kaydetti. Yaklaşık 65 milyon lira yatırımla kurulan tesiste, çalışanlara gerçek bir üretim ortamında yeni üretim tekniklerini deneyimleme, işletmelere de operasyonlarını mükemmelleştirme imkânı sunduklarını anlatan Kacır, “İşletmelerin su ve enerji verimliliklerini artırmak üzere danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen, yenilikçi çözümler üretebilen ve dijital dönüşümü kendi lehine kullanabilen bir iş gücü ve işletme yapısı inşa ediyoruz.” diye konuştu.

Adana’da AR-GE odaklı projelere 1 milyar 700 milyon lira destek

Model fabrikalardan destek alan işletmelerin verimliliklerinde ve üretimlerinde gördükleri kayda değer artışların kendilerini memnun ettiğinin altını çizen Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İnşallah model fabrikamızın örnek çalışmaları ve oluşan farkındalıkla bu altyapıdan yararlanan firmalarımızın sayısı günden güne daha da artacak. İşletmelerimiz daha rekabetçi ve daha verimli bir yapıya kavuşacak. Tabii arzumuz model fabrikamızdan daha fazla işletmemizin yararlanması ve model fabrika etrafında yeni iş fikirlerinin ve inovatif düşüncenin yeşerdiği bir ekosistemi de hep birlikte inşa etmek. Adana ve çevresinde son yıllarda Bakanlığımız destekleriyle önemli bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi kurduk. Şehrimizdeki 1 teknopark, 12 AR-GE ve 8 tasarım merkezinde yürütülen AR-GE odaklı projelere bugüne dek 1 milyar 700 milyon lira destek sağladık. Önümüzdeki dönemde model fabrikamızın bu altyapıyla işbirliğini güçlendirecek adımların destekçisi olacağız. KOSGEB, Çukurova Kalkınma Ajansımızın Model Fabrikamızla daha yakın çalışmasını sağlayacağız. Model Fabrikayı işletmelerimizin yalın üretim ve dijital dönüşüm yolculuğuna rehberlik edecek bir cazibe merkezi haline getireceğiz.”

Kacır, bugün aynı zamanda Çukurova Kalkınma Ajansı eliyle Adana’ya kazandırdıkları bilim ve teknolojiden AR-GE’ye, altyapı geliştirmeden kültür turizmine, gastronomiden kadın istihdamına geniş yelpazede 22 önemli projenin de açılışını gerçekleştireceklerini bildirdi. Ülkenin stratejik boru hatlarının kesişim noktasında yer alan Adana’da, Kimyasal Madde Üretim Teknolojileri Merkezi kurduklarını belirten Kacır, bu merkezde mevcutta ithal ettikleri kimya ürünlerinin ülkede üretimi için AR-GE çalışmaları yürüttüklerini kaydetti.

Kacır, gelecek dönemde Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi başta olmak üzere Adana’ya kazandıracakları yeni yatırımlarla hem ülkenin cari açığını azaltacak hem de Adana’yı Türkiye’de kimya sektörünün başkenti haline getireceklerini, kurdukları bu altyapının üniversite sanayi iş birliğini güçlendirerek yeni yatırımlar için çarpan etkisi oluşturacağını anlattı.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ise Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nden sonra ikinci büyük yatırım havzası olmaya aday Doğu Akdeniz’in kalbindeki Adana’nın stratejik konumu, gelişmiş sanayisi ve ticaret altyapısı ile üretim kapasitesinin uluslararası pazarlarda rekabet edebilirlik için önemli avantajlar sağladığını bildirdi. Köşger, Adana’daki Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi, Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi, Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Tarıma Dayalı İhtisas Sera ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi, Adana Organize Sanayi Bölgesi dördüncü etap genişleme alanı, Tekstil Kent, ayakkabıcılar, mahrukatçılar ve mobilyacılar küçük sanayi siteleri gibi sanayi bölgelerinin tamamlanmasıyla üretim ve tasarım üstünlüğüne sahip hale geleceğini ve katma değeri yüksek sanayi ürünlerindeki ihracatını artıracağını kaydetti. Vali Köşger, “Adana’da böyle bir yatırımımızın olması iş dünyamız açısından büyük bir öneme sahip. Çukurova Kalkınma Ajansı, sürdürülebilir kalkınma odaklı çalışmalarıyla Çukurova bölgesinin sosyal ve ekonomik gelişmesine ivme kazandırmaya devam etmektedir.” dedi.

Adana Metal Sanayi içinde 12 bin metrekare alana sahip Adana Model Fabrika’nın eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle sürekli iyileştirme, yalın üretim, dijital dönüşüm gibi konularda işletmelerin dönüşüm yapısını değiştirip insan, makine, ekipman, ham madde, malzeme, zaman ve enerji kaynaklarını verimli şekilde kullanmalarını sağlayacağını anımsatan Köşger, bu sayede şehre yapılan yatırımlardan yüksek seviyede istifadeye katkı sağlayacağını aktardı.

Merkezin yıllık 500 Milyon TL katma değer sağlayacağını belirten Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “Biz, içinde bulunduğumuz bu merkeze Sanayi Kampüsü diyoruz. Çünkü burası Bakanlığımızın sayesinde bölge sanayicisi için tam bir eğitim kampüsü oldu.  Bu merkezimiz her geçen gün daha da gelişerek sanayicimize daha etkin ve kaliteli hizmet sunuyor.

Bu kampüs bünyesinde sanayicimizin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde; Adana Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi (Model Fabrika), Yenilik Merkezi, Enerji Verimliliği Merkezi, Mesleki Eğitim ve Belgelendirme Merkezi, Su Verimliliği Merkezini hayata geçirmiş bulunmaktayız. Her biri iş dünyamıza büyük katkılar sağlayan ve geleceğe yönelik önemli adımlar atmamıza vesile olacak merkezlerdir. Hayata geçirdiğimiz bu merkez ile inşallah her yıl bölge sanayisine 500 milyon TL’ye yakın bir katma değer sağlamayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Programda ayrıca Çukurova Kalkına Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, Meclis Başkanı İsrafil Uçurum ve Adana Kadın Kooperatifleri Birliği Başkanı Zeynep Kırılmış Bakan Kacır’a hediye takdim etti. Açılış kurdelesinin kesilmesini müteakip Sanayi Kampüsündeki merkezleri ziyaret eden Kacır, personelden bilgi aldı. Sanayi Kampüsü önünde günün anısına hatıra fotoğrafı çekimi ile program sona erdi.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor