BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ VE SPOR HAMALI “VİRAJ İZZET”: İZZET TEOMAN

İzzet Teoman 83 yaşında. 60 yılı aşkın sporun her branşında hem Beden Eğitimi Öğretmeni olarak hem de antrenör ve hakem olarak büyük yararları olan spor sevdalısı birisi. 30 yılı aşkın görev yaptığı okullarda farklı branşlarda önce Adana ve bölge, sonra da Türkiye genelinde önemli dereceler elde etti. Şampiyon bir atlet olan ve virajları çok hızlı geçtiği için “VİRAJ İZZET” lakabı takılan İzzet Teoman, başta atletizm olmak üzere, voleybol, basketbol, halter ve boks branşlarında hakem ve antrenörlük yaparak spora büyük hizmetleri dokundu. Teoman, ikisi bayan 5 çocuğunun da hakem ve antrenör olmalarını sağladı.

 

HAZIRLAYAN: RAMAZAN ŞANIVAR

İzzet Teoman 7 Temmuz 1939 yılında Adana’da doğdu. İlkokulu 5 Ocak, ortaokulu Tepebağ ve İstiklal, ardından Erkek Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra Eskişehir Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor bölümünü tamamlayarak öğretmen oldu.

30 yılı aşkın Celalettin Sayhan, Yavuzlar Ortaokulu, Borsa Lisesi, Albay İbrahim Karaoğlanoğlu ve Atatürk ortaokulunda görev yaptı. Okul takımlar defalarca Adana, bölge şampiyonluğunun yanı sıra Türkiye genelinde finallerde önemli dereceler elde etti.

Okul dönemlerinde atletizm başta olmak üzere, voleybol ve basketbol oynadı. Özellikle atletizmde bölge genelinde önemli başarılar sağladı. Kendine özgü stiliyle virajları hızlı geçtiği için “Viraj İzzet” lakabı takılan İzzet Teoman. Atletizm, yelken, basketbol, voleybol, boks ve halter branşlarında hakem ve antrenör kurslarına katıldı.

Özellikle halter branşında uluslararası hakem olarak defalarca Türkiye Şampiyonası’nın yanı sıra Irak, Suriye, İsveç, İspanya gibi ülkelerde görev yaptı.

Babalarını model alan İzzet Teoman’ın ikisi bayan 5 çocuğu da hakem olarak Adana sporuna katkı sağladılar. Kısıtlı olanaklara rağmen eski dönemlerde sporda daha sağlam dostlukların bulunduğunu anımsatan İzzet Teoman, BÖLGE GAZETESİ’nin sorularını şöyle yanıtladı.

Kendinizden söz eder misiniz ? Eğitiminiz nedir? Hangi okullarda görev yaptınız? Hangi sporlara ilgi duydunuz? En başarılı olduğunuz spor hangisiydi?

83 yaşında Adana doğumluyum. Lisenin ardından Eskişehir Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor bölümünden mezun oldum. 30 yılı aşkın öğretmenlik yaptığım okullar sırasıyla Cengiz Topel, Celalettin Sayhan, Albay İbrahim Karaoğlanoğlu, Atatürk, Ziyapaşa, Borsa lisesinde görev yaptım. Okul dönemlerinde spora büyük merakım vardı. Hemen hemen yapmadığım spor kalmadı. Tüm spor branşlarının temeli olan atletizmde hayli başarılıydım. 3 adım atlama başta olmak üzere 100, 200, 400, bin 500 metre yarışları ve 400 engellide Adana, bölge şampiyonluklarının yanı sıra Türkiye finallerinde de dereceye girdim. O dönemlerde yeterli koşu ayakkabısı ve diğer malzemelerimiz çok yetersizdi. Müsabakalar statta yapılırdı. Kendime özgü stilim vardı. Virajları, rakiplerime oranla daha hızlı geçerdim. Bu nedenle antrenör, hakem ve sporcular bana “Viraj İzzo” lakabını takmışlardı. Benim de hoşuma gidiyordu. Ayrıca okul takımlarında basket ve voleybol da oynadım.

Hangi branşlarda hakem ve antrenörlük kurslarına gittiniz? En fazla hangi spora katkınız oldu? Ayrıca 19 Mayıs Atatürk’ü anma, Gençlik ve Spor Bayramı, diğer milli bayramlarda görev aldınız mı?

Atletizm başta olmak üzere, voleybol, basketbol, boks, halter branşlarında hakem ve antrenör kurslarına gittik. O dönemlerde Beden Eğitimi öğretmenlerine önem verilirdi ve tüm spor etkinliklerinde görev almaları istenirdi. 60 yılı aşkındır en fazla hakem ve antrenör olarak basketbol sporuna katkım oldu. 19 Mayıs Atatürk’ü anma Gençlik ve Spor Bayramı ile diğer statta yapılan milli bayramlarda hazırlama komitelerinde yıllarca görev aldım. Bir de yüzücü Cumali Kandilci ile birlikte İstanbul Küçükçekmece’de yelken antrenör kursuna, ayrıca Galatatasaray Lisesi’nde yapılan boks antrenör kursuna’da katıldım. Yelken antrenörlüğü pek yapmadım. Ancak, Atatürk Parkı içinde bulunan 75. Yıl Sanat Galerisi’nin altı o dönemlerde boks salonu olarak kullanılıyordu. Cevdet Serçe adında çalışkan bir il temsilcisi vardı. Orada Boks İhtisas Kulübü antrenörü olarak sonradan Fenerbahçe’ye transfer olan İsmet Atıcı, Turgut Doğan (Deli Turgut), Dumbo Nadir, Atilla Pakyürek. Ali Yaylacı gibi boksörlere katkı sağladım. Bunların kendi arasında yaptığı boks müsabakalarını da yönetirdim.

Sanıyorum halter de uluslararası hakem olarak Türkiye genelinde ve yurt dışında önemli müsabakalarda görev almışsınız. Bunlardan söz eder misiniz ?

Eski milli halterci Hasan Baysalar, Atilla Binöz, Sedat Akkar ve milli takım antrenörlüğüne kadar yükselen Cafer Eser benim çok sağlam dostlarımdı. Türkiye’nin hemen hemen 60 kadar iline halter hakemi olarak gittim. Ayrıca, özellikle Hasan Baysalar ile Suriye, Irak, İsveç, İspanya gibi ülkelerde uluslararası hakem olarak görev aldım. Yabancı dilimiz daha iyi olsaydı Avrupa şampiyonalarında da görev yapardık.

En fazla basketbola katkınızın olduğunu anlattınız. Güney Sanayi, Çukobirlik, Adana Demirspor gibi basketbolda öne çıkan kulüpler vardı. O dönemlerden söz eder misiniz ?

Adana basketbolda başarılı bir bölge. Okul maçları çok kaliteli geçerdi. Okullar tatil edilir. Davul-zurnalarla tribünlerde adeta şenlik olurdu. Kulüplerde çok iyiydi. Güney Sanayi başta olmak üzere, Adana Demirspor, Çukurova Üniversitesi, Çukobirlik, Torosspor, Karataşspor çok başarılı oldular. Milli takımlara yüzlerce sporcu kazandırdılar. Bu arada kadın basketbolunda BOTOŞ Spor Avrupa Kupaları’na katıldı. Ceyhan Yıldızoğlu’nun çok emeği var. BOTAŞ Spor Ankara’ya taşınınca Adana’da bayan basketbolunda zayıflama yaşandı. Mustafa Barım, Orhan Demir gibi beden eğitimi öğretmenleri ve kulüplerde Demiray Sayılır, Alaattin Atsal, Sezer Güner, Sezer Sinan, Fusün Canan, Ayhan Arısoy, Ömer Çetin, Rıza Öztürk, Ercan Yeldan ve daha birçok yönetici ve antrenörün büyük hizmetleri vardı.

Çocuklarınız sizi model alarak hakem oldular. Hatta kızınız uluslararası basketbol hakemi oldu. Çocukları hakem olmak için siz mi zorladınız, yoksa onlar mı hakem olmayı istediler?

Elbette çocuklar baba ve anneyi model alır. Samimi söylüyorum benim bütün günüm spor salonunda geçerdi. Eve gelince de çocuklarımla spor konuşurduk. Çocukları asla zorlamadım. Hakemliğin keyifli taraflarını görünce bunu istediler. Özellikle kızım Zeynep Funda Teoman Aşık önce Adana’da sonra da Türkiye genelinde deplasmanlı ligde başarılı görevi nedeniyle uluslararası basketbol hakemi oldu. Diğer çocuklarım Mete ve Cem Teoman klasman basketbol hakemi, kızlarım İlteriş ile Aylin voleybol hakemliğini seçtiler Klasman hakemi olarak önemli maçlarda görev yaptılar.

60 yıllık öğretmenlik, hakem ve antrenörlük, spor yaşantınızda unutamadığınız çok anı vardır. Bunlardan bazılarını bizimle paylaşır mısınız ?

Gerçekten anılarımı bir kitapta toplasam büyük ilgi göreceğini sanıyorum. Okul dönemlerinde spor malzemesi almak için ödenek yoktu. Sporculardan babası varlıklı olanlardan yardım isterdik. Asla kimseyi yardım için zorlamazdık. Bu nedenle soruşturma geçirdiğimiz olurdu. Osmaniye’de hakem olarak voleybol grup müsabakalarına gittik. O dönemlerde kulüplerin 5 branşta faaliyet gösterme zorunluluğu vardı. 2 takımın müsabakası çok kötü gidiyordu. Servis atmasını bile bilmiyorlardı. Durmadan sadece servis değişiyordu. Maçın biteceği yoktu. Cebimden bozuk parayı çıkartarak yazı-tura attırdım. Her iki takıma dedim ki maç berabere bitti. Başlarında ki hocada kuralları bilmiyordu. Her iki takım beraberliğe razı oldu. Hâlbuki voleybolda beraberlik yoktu.

Ben zorunlu olmadıkça dolmuş ve otobüse binmem. Bu huyumu bilenler, yolda yürürken beni arabalarına binmek için zorlarlar. Arabayı yeni alan ve şoförlükte acemi bir hakem arkadaşım vardı. 2 hakem beri arabaya almak için iddiayı girmişler. Kaldırımda yürürken beni kızdırmak ve arabasına almak için durdu. Ne yazım ki kaza yaptı. Şaka pahalıya patladı. Bir de cebimde okul ve kulüplerin haftalık, aylık hatta ve yıllık faaliyet programları taşırdım. Hakem ve antrenörler Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yerine beni arayarak maçların günü ve saatini sorarlardı. Ayrıca cebimde 8-10 adet kalem taşırdım. İhtiyacı olanlara dağıtırdım. Spor sayesinde yurt dışına çıktım. Binlerce dost edindim. Nereye gitsem ya öğrencim ya da karşıma sporcum çıkıyor. Bundan büyük mutluluk duyuyorum.

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor