Bilgisayar ve güvenlik kamerası arızalarında işi ehline teslim edin

Bilgisayarlar ve güvenlik kamerası sistemleri hayatımızın vazgeçilmez birer parçası olmuş durumda. Bu cihazlarda karşılaştığınız herhangi bir sorun durumunda kesinlikle arızayı kendiniz gidermeye çalışmayın ve tecrübesi olmayan kişilerin müdahale etmesine de izin vermeyin. Aksi takdirde daha büyük sorunlara yol açabilirsiniz. İnsanların memnuniyeti üzerinden giderek yaptığımız araştırmanın sonucu, bizi Kurttepe Caddesi üzerinde bulunan Yaşar Bilgisayar ve Güvenlik Sistemleri’ne ulaştırdı. Bir bilgisayar hastanesini andıran işyerinde ziyaret ettiğimiz firma sahibi Yaşar Kaya, güvene dayalı çalışma sistemi ve işinin detayları hakkında gazetemize bilgi verdiği gibi, okurlarımız için de bütün hizmetlerden yüzde 10’luk bir indirim sağlama nezaketinde bulundu.

İndirimden faydalanmak için irtibat numarası: 0 546 226 36 36

Röportaj: Yener EKİNCİ

ADANA (BÖLGE)-Bilgisayarınızda veya güvenlik kamera sisteminizde meydana gelebilecek yazılımsal ve donanımsal sorunlar karşısında telaşa kapılmayın, çaresiz kalmayın. Siz de teknik servis konusunda güvenli, hızlı, kaliteli ve ekonomik hizmet veren bir bakım onarım firması arıyorsanız, bu röportajı mutlaka okumalısınız. Teknik servis öncelikle güven vermeli, her türlü belge ve ruhsata sahip uzman kişilerden oluşmalıdır. Bilgisayarınızı ve kamera sisteminiz emin ellere teslim etmek için firma hakkında gerekli araştırmaları yaptıktan sonra çalışmanızı tavsiye ederiz.  İnsanların memnuniyeti üzerinden giderek yaptığımız araştırmanın sonucu, bizi Kurttepe Caddesi üzerinde bulunan Yaşar Bilgisayar ve Güvenlik Sistemleri’ne ulaştırdı. Bir bilgisayar hastanesini andıran işyerinde ziyaret ettiğimiz firma sahibi Yaşar Kaya, güvene dayalı çalışma sistemi ve işinin detayları hakkında gazetemize bilgi verdiği gibi, okurlarımız için de bütün hizmetlerden yüzde 10’luk bir indirim sağlama nezaketinde bulundu. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Yaşar Bilgisayar ve Güvenlik Sistemleri çatısı altında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Firmamız, bireysel ve kurumsal müşterilerimize bilgisayar, güvenlik ve alarm sistemleri konularında hizmet sunabilmek amacıyla 1999 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren müşterilerine kesintisiz, hızlı ve güvenilir hizmetleri sunmayı ve eksiksiz müşteri memnuniyetini amaç edinmiştir. Firmamız, müşterilerimizin bilgisayar servisi maliyetlerini düşürmek, yerinde teknik servis hizmeti vermek, zaman kaybını minimuma indirmek için güvenli ve donanımlı bir teknik servis sağlamayı kendine prensip edinmiştir. Garanti kapsamı dışındaki ürünlerin de, yetkili servise nazaran çok daha uygun maliyetle tamirini ve bakımını yapmaktayız.

Bilgisayar alırken nelere dikkat edilmelidir?

Aslında bu konu, teknolojiyi yakından takip edenler için basit bir konu olabilir ama sadece ihtiyaç doğrultusunda kullananlar için gerçekten içinden çıkılamaz bir hal alabiliyor. Öncelikle belirtmek isterim ki herkes için en iyi bilgisayar diye bir şey yoktur. En iyi bilgisayar kullanıcının kullanım alanına göre farklılıklar gösterebilir. Yani siz iyi bir oyun bilgisayarı almak isterseniz eğer özellikle ekran kartına dikkat etmelisiniz. Tabi bunun yanında anakart ve ram özellikleri de önem taşımaktadır. Karar verilmesi gereken ilk konu bilgisayarı ne için kullanacağınız olmalıdır. Bunun için de bilgisayar donanımlarının ne işe yaradığını bilmek gerekir. Şahsım genelde, her ihtiyaca göre özel tasarlanabilecek toplama tabir edilen bilgisayarları öneriyorum. Biz burada kişinin ihtiyacına göre toplama bilgisayar hazırlıyor ve iki yıl servis garantisi ile ihtiyacına sunuyoruz.

Arızalı bilgisayarını tamire götürenler bazı art niyetli esnafın yüksek faturasıyla karşılaşabiliyor. Kandırılmamak için ne yapmamız gerekir? 

Maalesef aldatılarak haddinden fazla parası alınmış ancak sorunu yine de çözümlenememiş onlarca mağdur insan geliyor firmamıza. Vatandaş anlamadığı için basit bir arızaya bin-bin 500 lira fiyat çıkaranlardan tutun da, kasanın iç tozunu alıp ‘arızayı giderdim’ diye kandıranlara kadar kötü niyetli kişiler var. Fakat bunların akıbetleri hep aynı oluyor. Kısa zamanda ‘sahtekar’ olarak adları çıkıyor ve daha fazla iş yapamayıp kepenk indiriyorlar. Biz müşteri memnuniyetine büyük önem veriyoruz. Bir insanı bir defalığına çok kolay kandırabilirsiniz ama ikinciye ne işyerine adım atar, ne de senin hakkına iyi şeyler konuşur. Bunun bilincindeyiz ve hakkımız neyse onun dışında bir ücret talep etmiyoruz. İnsanlar en az 5 yıllık geçmişi olan, işini ciddi yapan yerleri tercih etmeliler ki ancak bu şekilde bütçelerini koruyabilirler. 

Bilgisayarda en sık hangi arızalarla karşılaşıyorsunuz?

İstenmeyen elektrik kesintileri ve elektrikteki voltaj dalgalanmaları, elektrikli aletler için en büyük arıza sebeplerinden biridir. Bir yıl içerisinde 200’e yakın bilgisayar, elektriğin neden olduğu arızalardan ötürü servisimize getiriliyor. Kesintisiz güç kaynakları ve akım korumalı prizler kullanarak bu sorunun önüne geçebiliriz.

Bilgisayarımızın uzun ömürlü olması için ne yapmamız gerekiyor?

Nasıl arabamıza düzenli bir bakım yapıyorsak, bilgisayarlarımızı da çok uzun yıllar sağlıklı bir şekilde kullanmak için 6 ayda bir mutlaka bakım yaptırmalıyız. Günlük kullandığımız bilgisayarlar zaman ile performansı düşerek yavaşlar ve belli bir süre sonra kullanımı zor hale gelir. Bu yüzden bilgisayarımıza bakım yapmamız şarttır. Bilgisayarımıza bakım yaptıkça iyi sonuçlar, hız ve performans elde edebiliriz.

Bakımı gerçekleştirmek için ne gibi işlemler uygulanıyor?

Çok para harcayarak sahip olduğumuz bilgisayarların, zamanı geldiğinde bakımını yaptırmayıp, format attırmadığımız taktirde, çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bunun önüne geçmek için de öncelikle yazılımlar dışında bilgisayar parçalarının en büyük üç düşmanının olduğunu bilmeliyiz. Bunlar elektrik voltaj düzensizliği, sarsıntı-darbe ve tozlanmalar. Bu üç düşmandan birinin neden olduğu sorunla karşılaşmanız halinde masaüstü, dizüstü, notebook veya laptop bilgisayarınızı derhal emin ellere teslim etmeniz gerekiyor. Peki bilgisayarınızın bakıma ihtiyacı olduğunu nasıl anlarsınız? Bilgisayar fanı hiç durmadan çalışmaya başladıysa,  bilgisayar düzensiz açılıp kapanıyorsa ya da bilgisayar çok yavaş çalışıyorsa, bakım zamanı gelmiş demektir.  Bilgisayar bakım ve format hizmeti ile müşterilerimize hızlı, güvenilir ve garantili iş yapıyoruz. Bilgisayarların bakımı kapsamında; Masaüstü bilgisayarda kasa, kasa içindeki diğer parçalar sökülüyor, kasa içindeki fanların tozları temizleniyor, ses yapan fan değiştiriliyor, anakarta bağlı elektronik kartlar sökülerek soket uçları temizleniyor. Bilgisayarınızın teknik bakımı kadar yazılımsal bakımı da özenle yapılıyor. Yazılım bakım sırasında eksik olan sistem dosyaları, virüs programı yükleniyor, virüs taraması yapılıyor. Bilgisayarınıza format atılırken de öncelikle başlangıç disketi oluşturuyor, bütün bilgi ve datalarınız geçici bir diske yükleniyor. Format atma işlemi bittikten sonra ise bilgi ve datalarınızı bilgisayarınıza geri yükleniyor.

Güvenlik kamera sistemi seçerken nelere dikkat edilmelidir?

Güvenlik kameraları günümüzde hem ev hem de işyerlerimizde bulunan güvenlik sistemlerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Özelliklerde büyük şehirlerde suç oranlarının artmasıyla kullanım alanları hızla artmaktadır. Sektörde farklı marka ve modellerde güvenlik kameraları bulunmasından dolayı güvenlik kamera sistemi araştırması yapılırken dikkat edilmesi gereken birçok kriter mevcuttur. Kaliteli ürünlerin yanında oem veya ithalatçılar yoluyla yurda sokulan yan ürünler güvenlik kamera seçiminde dikkatli olmayı zorunlu kılmaktadır. Kayıt teknolojisi olarak en çok kullanılan teknolojiler ahd ve ip olarak ikiye ayrılır. Günümüzde iki teknoloji de aktif olarak kullanılmaktadır. Tvi, Cvi, Hd-Cvi, HD-Tvi farklı markalar tarafından ahd teknolojisi altında üretilen formatlardır. Geçmişte kullanılan direkt video kayıt cihazından veya bir poe switchten yararlanılmasıdır. Görüntü kalitesi bakımından ip kameralar daha iyi olmakla birlikte maliyet olarak ahd kameralar daha uygundur. Evler ve küçük işletmelerde kullanılan sekiz adede kadar güvenlik kamera sistemleri için ahd kamera kullanımı uygun olsa bile tadilat, ekleme, çıkarma durumları göz önüne alındığında ip kamera sistemleri orta ve büyük işletmeler için daha uygun olacaktır. Bir güvenlik kamerasından beklenen ek özellikler olarak ses kaydı yapabilmesi, gece görüşü, uzaktan izleme ve odak ve açı değiştirilmesi konusuna değinmek gerekirse; uzaktan izleme ve gece görüş özellikleri tüm kameralarda bulunan standart olarak bulunmaktadır. Özel gece görüş kameraları farklı markalarda farklı isimler kullanabilmektedir. Uzaktan izleme için markaların kendi özel yazılımları bulunmakta, bu yazılımlar üzerinden sabit ip veya barkod ile izlenebilmektedir. Ses kaydı özelliği hem kamera hem video kayıt cihazının desteklemesi durumunda yapılabileceğinden kamera seçerken de kayıt cihazı seçerken de uyumlu modeller tercih edilmelidir. Bazı güvenlik kameraları üzerinde dahili mikrofonlar bulunurken, bazı cihazlarla birlikte ekstra mikrofon kullanmak gerekir. Yakınlaştırma, sağa sola dönme özellikli bir kameraya ihtiyaç duyuluyorsa ptz (pan, tilt, zoom) özellikli bir güvenlik kamerası tercih edilmelidir. Çözünürlük seçerken nelere dikkat edilmeli? Güvenlik kameralarının görüntü kaliteleri çözünürlük ile ifade edilir. 720P hd çözünürlüğü, 1080P full hd çözünürlüğü ifade eder. Ortalama 2 mega piksel güvenlik kameraları 1080P çözünürlük imkanı sunar. Çözünürlük seçimi hem kamera hem de kayıt cihazı seçerken önemlidir. Güvenlik kameralarının 1080P olması, görüntü kaydının full hd yapılacağı anlamına gelmez. Kayıt cihazının da 1080P olarak seçilmesi gerekir.

Kullanım alanına göre hangi kamera tercih edilmeli?

Güvenlik kameraları kullanım yerlerine göre iç mekan güvenlik kameraları ve dış mekan güvenlik kameraları olmak üzere ikiye ayrılır. İç mekân ve dış mekân güvenlik kameralarında marka ve modele göre lens, hava koşullarına dayanıklılık, gece görüş mesafesi gibi özellikleri farklı olarak üretilebilmektedir. Kullanım ömrünün uzun olması ve güvenlik sisteminin yağış ve hava koşullarından etkilenmemesi için dış ortamlarda mutlaka bullet adı ile bilinen dış ortam kameraları kullanılmalıdır. Yeterli ışık koşulları ve açı yakalanabildiğinde iç ortamda dış mekan kamerası da kullanılabilir. Saklama alanı ve yedekleme için hangi kayıt cihazı tercih edilmeli? Ahd güvenlik kamera sistemleri dvr (digital video recorder) olarak bilinen kayıt cihazlarını, ip güvenlik kamera sistemleri nvr (network video recorder) kayıt cihazlarını kullanır. Kamera teknolojisine uygun kayıt cihazı seçilirken dikkat edilmesi gereken en önemli husus kayıt edilen görüntülerin saklanma süresidir. Görüntü saklanma süresi güvenlik kamera sayısı, görüntü çözünürlüğü, harekete duyarlı kayıt gibi parametreler ile bir günde doldurulan sabit disk miktarı belirlenir. Tesiste kurulacak güvenlik kamera sistemi şartnamelerde belirtilen veya ihtiyaç duyulan gün kadar veri depolayabilen harddiski destekleyen bir video kayıt cihazı seçilmelidir. Birçok model kayıt cihazı iki üzeri sabit disk takılmasını destekler. Yedekleme isteniyorsa sabit disklere eş zamanlı kayıt teknolojisi olan RAID özelliği olan cihazlar seçilmelidir.

Alarm sistemleri alınırken ve taktırılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kablolu ve kablosuz olmak üzere iki özelliğe sahip alarm sistemi bulunmaktadır. Eğer alarm sisteminin yapılacağı yerde kablolu bağlantı çekmek sıkıntılı yapılamaz bir durumda ise kablosuz alarm sistemi bağlantısı kurmak gerekir. Fakat kablolu alarm sistemi bağlantısı daha iyi bir hizmet vermektedir. Kablosuz alarm sistemi kablolu alarm sistemine göre daha ucuzdur ve daha iyi çalışır. Kablosuz alarm sistemi sadece kablo çekilmesi mümkün olmayan evlerde kullanılır. Eğer bir alarm sistemi profesyonel bir güvenlik sistemi firması tarafından yapılmazsa bu çok fazla sorun yaşanacağının bir göstergesidir. Bir alarm sistemi kurulumu ciddi ve güvenlik gerekli bir iş olduğu için ucuz işçilik veya başka sebeplerle iyi bir güvenlik sistemi görevlisi tarafından yapılmaması sistemi taktıran kişi başına büyük sorunlar açabilmektedir ve bazen yanlış alarmlar sebebiyle alarm sistemi kurulan ev veya iş yeri sahiplerine ‘keşke taktırmasaydık’ dedirtebilir. Temelde bu sistemler ana kasa, hareket detektörü ve bir şifreleme panelinden oluşmaktadır. Ana kasada trafo, akü ve devre kartı bulunmakla birlikte trafoda 220 voltluk gerilim 12 volta düşürülür. Akünün bulunma sebebi de eğer bir elektrik kesintisi yaşanırsa alarm sisteminin halen çalışmasına yarar sağlar. Devre kartındaki en önemli iki kısım vardır bunlar ise ana işlemci ve röledir. Şifreleme paneli de alarm çalıştığı sırada şifrenin girilerek tetiklemenin ayni alarmın sisteminin durdurulmasını sağlar.  Satın alınacak ürün dikkatle ve iyi bir markadan seçilmiş olmalı. Ucuz ve bilinmeyen bir marka seçilmemelidir. Alarm sistemi kurulurken kesinlikle profesyonel bir güvenlik sistemi görevlisi tarafından yapılmalıdır. Alarm sistemi kurulumundan hiç anlamayıp da alarm sistemleri satan birçok firma piyasa da bulunmaktadır. Bu firmalardan ürün taktıran kullanıcılar ciddi sorunlar yaşamaktadır. Kullanılacak alarm sistemi ve markanın yeterli derece yedek parça bulabilmesi önemlidir. Satın alınacak alarm sistemi panelinin üzerinde haberleşme özelliğinin bulunulmasına dikkat edilmelidir. Alarm sisteminin uluslararası elektronik standartlarına sahip olmasına dikkat edilmesi gerekir. Alarm montajı sırasında sistemin alarm çaldığında verilen telefonları arayıp aramadığı kontrol edilmesi gereken maddeler arasındadır.

Alanında kurumsal çalışan bir firmasınız. Garantili teknik servisinizden ve satışlarınızdan faydalanmak isteyen okurlarımıza özel bir indirim yapmanız mümkün olabilir mi?

Elbette. Bölge Gazetesi aracılığıyla gelenlere liste fiyatı üzerinden yüzde 10 indirim sağlayabiliriz.

Bu sohbetin gerçekleşmesine zaman ayırdığınız için teşekkür ederim

Ben teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor