BİR ZAMANLARIN KALKINAN ADANA’SI ŞİMDİ AYAKTA TUTUNMAYA ÇALIŞIYOR

Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği kalkınmanın yeniden başlaması için toplantılar serisi düzenleyerek , kalkınma için sürekli çalışma başlattı.

 

Adana Sanayici ve iş insanları Derneği, kentin ekonomik kalkınması ve halkın huzur içinde yaşayabilmesi için başlattığı çalışmalarla ilgili çalışmalarını kamuoyuyla paylaşarak kentin yeni bir vizyon belirlemesi için de yeni projeler üretmek için seri toplantılar yaptığı bildirildi.

Adana ve Adanalıların kalakınması için sürekli proje ürettiklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı, Adana’nın geleceğinden umutlu olduklarını söylerken, Vedat Gizer de “Adana iyi birn vizyon belirlemelidir.” dedi. Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç ise Adana’nın festival ve karnavalların şehri olduğunu belirterek, üretime dayalı yatırımların hayata geçirilmesi ile kalkınmanın sağlanacağını belirttiler. Toplantıya Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da katıldı.

 

 

(HABER MERKEZİ)-Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneğ ile Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç kamuoyuna yaptıkları açıklamada, Adana ve Türkiye’nin kalkınması için bir hamle yapılması gerektiğini vurguladılar.

“Adana’nın Geleceğini Konuşuyoruz” temalı toplantı, kentin ve kent halkının kalkınması için yeni projeler gelişktirmenin gerekliliğini vurgulayan  ve  Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç  iş dünyasından bazı dernek başkanları ile ADSİAD üyesi iş insanlarının katıldığı toplantı  Adana Hilton Otel’de gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan ADSİAD Başkanı Vedat Gizer, “Adana, tarihin derin izlerini barındıran, geçmişten bu yana Türkiye’nin tarım, sanayi, sağlık ve hizmet sektöründe öncü olmuş, ilkleri başarmış bir kenttir” dedi.

Adananın dünya ölçeğinde bir ‘Marka Şehir’ olma potansiyeline sahip oldugunu ve bu doğrultuda hep birlikte bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmek üzere ortak bir platformda buluşmanın önemini anlatan Başkan Gizer, “Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum ve dolayısıyla Adana’daki yansımaları kimseyi endişelendirmesin. Biz, halk olarak, ülke olarak zorlukların üstesinden gelmeyi bilen insanlardan oluşuyoruz. Elbette ki tarihi iyi analiz edip günümüz bilim ve teknolojisine, uluslararası plan ve projelere, iş modellerine adapte olabilmeliyiz. Mustafa Kemal Atatürk’e kurtuluş ilhamını ilk hissettiren bu şehrin insanlarının artık Adana için yeni bir hikaye yazma vakti gelmiştir” diye konuştu.

VEDAT GİZER: “ADANA, YENİ BİR VİZYON BELİRLEMELİDİR”

Adana’nın Türkiye’nin nüfus bakımından 7. Büyük şehri olduğunu vurgulayan,  Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda İstanbul’dan sonra sanayileşen ikinci şehir olduğunu belirten Gizer, “Türkiye geneli Rekabet Endeksi verilerinde Adanamızın; ihracatta, milli gelirden aldığı payda, yetiştirdiği insan kapasitesinde, yaratıcı sermaye endeksinde en üstlerde olmasını sağlamak için el birliği ile çalışmalıyız” dedi.

Adana’nın potansiyeli itibariyle Türkiye’nin yatırımda odağına alabileceği illerin başında geldiğine dikkat çeken, nitekim Financial Times Dergisi’nin 2005 yılında yaptığı bir çalışmada 89 Avrupa şehri arasında Adana’yı en iyi yatırım yapılabilir şehir seçtiğine işaret eden Başkan Gizer, “Bizlere düşen bu potansiyelin gün yüzüne çıkarılabilmesini sağlamaktır. Bunu yapmanın yolu da az önce belirttiğim ortak amaç doğrultusunda ortak bir sinerji, kararlılık ve istikrarla mümkün olacaktır. İş insanları Adana’nın gücüne her zaman inanıyor. Adana Valiliğimizle, Adana Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle, üniversitelerimizle, oda başkanlarımızla ve değeri her geçen gün daha çok bilinen, kalbi bu kent için atan sivil toplum kuruluşlarımızla daha güzel ve daha yaşanabilir bir Adana için yeni bir vizyon belirlemenin tam zamanıdır . Toplantıya katıldığı için ADSİAD Onur Kurulu Üyemiz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeydan Karalar’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

BERMAN MANTI: “ADANAMIZ İÇİN ASLA UMUTSUZ DEĞİLİZ”

Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Berman Mantı da demokratik bir atmosferde gerçekleşen yerel seçimlerin artık geride kaldığını, bundan sonraki süreçte iş insanlarına, belediye başkanlarına, sivil toplum örgütlerine ve vatandaşlara, hiçbir ayrım gözetmeden, birlikteliği elden bırakmadan, Adana, Çukurova ve Türkiye’nin kalkınması için birlikte hareket edebilme kültürünü geliştirme görevi düştüğünü söyledi.

Başkan Mantı, “Yatırım iştahının neredeyse kapandığı Türkiye’nin yeni dönemde ilk gündem maddesi ekonomi olmalıdır. Adana ve Mersin başta olmak üzere Türkiye’nin ekonomik kalkınmasına olanca gücüyle destek veren iş dünyasının önünün açılması kentlerimizin olumlu dönüşümü ve kalkınmasında önemli bir etken olacaktır” dedi.

Depreme dirençli kentlerin oluşmasından başlamak üzere üretim, istihdam ve ihracata olan ihtiyacın bilinerek hareket edilmesi durumunu paylaşan Başkan Mantı, “Adanamızın gelişmiş sanayi kültürü, yetişmiş insan gücü, neredeyse her alanda geniş altyapı potansiyelinin daha çok gün yüzüne çıkabileceğine inanıyorum.

Belirsizliklerden bahsederken ülkemiz için Adanamız için asla ve asla umutsuz olmadığımı da vurgulamak isterim. Bizler de iş dünyası olarak ülkemizin, Adanamızın, Mersinimizin, sosyal, siyasal ve ekonomik kalkınmasındaki konumumuzun bilinciyle hareket edecek ve her türlü katkıyı koyacağız” dedi.

SÜLEYMAN SÖNMEZ: “ÇUKUROVA, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN YILDIZI OLABİLİR”

Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ise, Adana’nın başta tarım ve ticaret olmak üzere farklı sektörlerde sahip olduğu potansiyel, yetişmiş işgücünün yanında hayata geçirilen proje ve yatırımlarla Türkiye ekonomisinin yıldızı olabileceğine vurgu yaptı. Başkan Sönmez, dünyanın enerji havzası olma yolunda hızla ilerleyen Çukurova’nın, Ortadoğu’ya yakınlığının yanı sıra demir, deniz ve karayolu bağlantıları ile gelişmiş bir bölge olması açısından tüm yatırımcıların gözdesi haline geleceğine inandığını ifade etti. TÜRKONFED Başkanı olarak baba ocağında, başkanlık yaptığı ADSİAD’da Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’la Adana’nın geleceğini konuşmaktan duyduğu mutluluğu ifade eden Sönmez, yeni yatırımlar ve yeni teşvikler ile Çukurova’nın dolayısıyla Adana’nın Türkiye’nin geleceğinde önemli bir rol üstlenecek konuma ulaşacağını dile getirdi. Bölgenin artan önemi karşısında enerji politikalarının gözden geçirilmesi ve devam eden, planlanan enerji yatırımlarının gerçekleşmesinin Adana’yı enerjide geleceği şekillendiren bir ivmeye ulaştıracağını kaydeden Başkan Sönmez, bölgenin güvenli bir yatırım alanına sahip olduğunu tüm dünyanın bilmesi gerektiğini vurguladı. Sönmez, “Ateş çemberi olarak tanımlanan bir coğrafyada yaşıyoruz. Kuzeyimizde, doğumuzda, güneyimizde ya etkin bir savaş ya da savaşa dönüşme ihtimali taşıyan jeopolitik gelişmeler yaşanıyor. Ülkemizin bu ateş çemberinin ortasında bir barış, istikrar ve refah adası olarak varlığını sürdürmesi; daha da önemlisi geleceğini şekillendirmesi için, riskleri en iyi şekilde yönetip fırsatları değerlendirmesi şarttır” diye konuştu.

ZEYDAN KARALAR: “BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA SORUNLARI ÇÖZEBİLİRİZ”

Toplantıya konuşmacı olarak davet edilen ADSİAD Onur Kurulu Üyesi ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, yeni dönemde alt geçitler, yeni yollar, kültür-sanat merkezleri, 2. etap metro, tramvay, otogar gibi bir dolu projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Adana’ya hizmeti gururla çeşitlendireceklerini dile getiren Başkan Karalar, hizmeti her alana daha fazla yaymak için belediyenin gelirlerini de artırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Sanayi ve tarım kültürüyle yoğrulmuş Adana’nın eski günlerinden daha iyi konuma gelmesinin mümkün olduğuna işaret eden Başkan Karalar, Adana Büyükşehir Belediyesi ile birlikte iş dünyasının, kent kurmaylarının hep birlikte bir amaç doğrultusunda çalışmasının önemini anlattı. Sivil toplum örgütlerini önemsediğine dikkat çeken Başkan Karalar, “Adana’da güçlü bir yapı sergileyen sivil toplum örgütlerinin çözemeyeceği sorun yok. Bütüncül bir yaklaşımla Adanamız’da yeni bir heyecan oluşturabiliriz. Çalışmayı seven, teknik bir belediye başkanı olarak Adana’nın gelişimi için her türlü oluşumda öncü olmaya hazırım” dedi.

“ADANA’YA BAKIŞ AÇISI OLUMLU YÖNDE DEĞİŞTİ”

Türkiye’nin her tarafında Adana’ya bakış açısının olumlu yönde değiştiğini, Adana’ya farklı bir sevgi beslendiğini ifade eden Başkan Karalar, “Bu çok ciddi bir avantaj. Adana’da artık nitelikli göçün önüne geçiyoruz. Adanalıların sıcaklığı, misafirperverliği Türkiye’nin her yerinden insanları kentimize çekiyor. Adanamızı, Çanakkale, Bursa, Çorlu ve Tekirdağ hattında olduğu gibi doğal bir yatırım alanına dönüştürmemiz gerekiyor. Çünkü Adana yatırım yapılacak bir kenttir. Hem demiryolları, hem deniz yolu, hava yolu ve hem de karayolu bağlantıları şehrimizi öne çıkarıyor. Bir kentte yatırım yapmak için ne gerekiyorsa özellikle Adana’da hepsi var” dedi.

Başkan Karalar, ekonomik zorluklara, pandemiye ve depreme rağmen Adana’da yapılabilecek işlerin en üst seviyesine çıktıklarını, bundan sonraki 5 yılda da çok önemli hizmetler sunacaklarını, projelere bir bir hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

BÜYÜKSAAT VE TAŞKÖPRÜ FİGÜRLÜ PLAKET SUNULDU

Konuşmaların ardından ADSİAD Başkanı Vedat Gizer tarafından, Adana’ya katkılarından ve toplantıya katılımından dolayı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’a Adana’nın simgeleri, tarihi Taşköprü ve Büyüksaat figürlü plaket sunuldu. Toplantının son bölümünde hatıra fotoğrafı çekildi.

 

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor