‘BOSNA HERSEK HER ZAMAN BAĞIMSIZ BİR ÜLKE OLARAK KALACAK’

(HABER MERKEZİ)-Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, Bosna Hersek’in 1992 yılında bağımsızlık yolunu seçip köleliği reddettiğini belirterek, 1 Mart’taki bağımsızlık ilanının ardından çıkan savaşta ağır bedeller ödeyen ata yurdunun her zaman bağımsız bir ülke olarak kalacağını vurguladı. Bosna Hersek’in 1 Mart Bağımsızlık Günü’ne kutlayan Kasım Gül, “Eski Yugoslavya’nın parçalanmasıyla birlikte 29 Şubat-1 Mart 1992 tarihlerinde düzenlenen referandumla bağımsızlığına kavuşan Bosna Hersek’in özgürlük kalması için savaşan ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegovic’i ve tüm şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz.” dedi.  
Atalarının geldiği topraklarda binlerce Boşnak’ın hunharca katledildiğini ve soykırıma uğradığını vurgulayan Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Kasım Gül, “Soykırımı bitirmek ve özgür olabilmek için çok ağır bedeller ödeyen Bosna halkı bağımsızlığının 30’uncu yılını kutluyor. 1 Mart 1992 tarihinin Bosna Hersek’in en önemli günlerden biri olduğunu çok iyi biliyoruz. Avrupa’nın göbeğinde bulunan Bosna Hersek halkının bağımsız kalabilmek için yaşadığı bu zulüm ve vahşet, Avrupa’da başka ülkede yaşanmamıştır. Saraybosna, bin 425 gün süren kuşatmada Sırplar 100 binden fazla Boşnak’ı öldürmüştür. Yaklaşık 10 bin çocuk katledilmiş, 50 bin Boşnak kadın vahşice tecavüze uğramıştır.   Bosna Hersek halkı bağımsızlığı uğruna çok ağır bedeller ödemiştir.” diye konuştu.
Dayton Anlaşması’yla oluşturulan yeni sistemde istikrarını sağlamaya çalışan bir Bosna Hersek’in var olduğunu vurgulayan Başkan Kasım Gül, “Şu unutulmamalıdır ki, Boşnaklar kazandıkları bağımsızlığı bir daha ellerinden alınmasına asla izin vermeyecektir. Sırplar son zamanlarda Bosna Hersek’te Boşnak halkı üzerine türlü türlü oyunlar oynuyor, ancak Boşnaklar bu çirkin oyunlara asla izin vermeyecektir.” diye tepki gösterdi.  

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Röportaj

    Sağlık

    Spor